Vietnamul a primit ok-ul din partea guvernului indian (si din partea Rusiei) pentru achizitia rachetei anti-nava supersonica Brahmos.
Astfel, Vietnamul ar putea fi primul client extern pentru racheta ruso-indiana, dar cele doua tari co-producatoare a Brahmos si-au dat acordul de principiu si pentru Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud si Chile, iar indienii spera la vanzari mari.
Praveen Pathak, purtatorul de cuvant al BrahMos Aerospace, sustine ca multe alte tari s-ar afla pe lista potentialilor clienti: “Since Russia is the partner country in the BrahMos joint venture with its consent discussions with several other countries, including Philippines, South Korea, Algeria, Greece, Malaysia, Thailand, Egypt, Singapore, Venezuela and Bulgaria have now been taken to the next level.”
Surprinzator, pe lista se afla si tari membre NATO, cum ar fi Grecia sau Bulgaria. La fel de surprinzatoare este si amintirea Coreei de Sud, tara extrem de apropiata de americani. Dar deocamdata avem doar cuvantul indianului nu si vreo confirmare oficiala din partea potentialilor clienti anuntati.
In acest moment indienii se lauda ca Brahmosul ar fi cea mai rapida racheta anti-nava din lume, racheta atingand o viteza maxima de Mach 3, in timp ce o varianta hipersonica (max. Mach 6) se afla in dezvoltare. Raza maxima a rachetei este 290km si, conform producatorilor sai, Brahmosul poate parcurge intreaga distanta la viteza supersonica.
Racheta poate fi lansata cam de peste tot: platforme terestre, navale, submarine, sau de catre aviatie. Cat de perfomanta este Brahmosul nimeni nu stie cu adevarat, tot ce se cunoaste deocamdata este faptul ca racheta zboara supersonic. Dar daca ar fi sa tinem cont de „calitatea”, uneori glumeata, produselor militare hinduse am putea sa privim cu mari rezerve pliantul de prezentare, mai ales ca in cazul unei astfel de rachete viteza conteaza dar si mai mult conteza sistemul de ghidaj, contramsurile electronice, rezistenta la bruiaj, etc…
Ori pe acest palier chiar nu cred ca Brahmosul ruso-indian ar da pe cineva pe spate, din doua motive: primul ar fi ca rusii nu exporta decat monky-models, al doilea ar fi „calitatea” subsistemelor produse in India cat si eficienta mainii de lucru locale.
Fata de o posibila vanzare catre Vietnam, China a protestat sustinand ca nu vede motivul pentru care vietnamezii ar avea nevoie de asa ceva…
GeorgeGMT
Nu stiu ce e de capul rachetei astea. Cert e cà pentru a fi lansatà de o platformà aerianà, trebuie sà ai si vectorul respectiv, nu atât din cauza masei cât a lungimii (mai mult de 8 m). Actualmente numai Su-30 este calificat pentru lansarea lui, Rafale nu va putea sà-o poarte (lungimea). Se studiazà un BrahMos-NG, cu lungimea în jur de 5 m, care ar putea sà fie calificat pe Rafale.
Cât despre Bulgaria, client potential, sunt cam sceptic.
E interesanta partea cu Bulgaria, au o legatura pregnata cu francezii pe linie marina…parca la un moment dat se interesau de Gowind 200 ale lui DCNS…au Panter/AS565…Exoceturi…
Si eu m-am mirat de bulgari. Astia cu rusii nu se bat iar la Marea Neagra mai suntem doar noi si turcii, asadar pt cine ar cumpara bulgarii Brahmos?!
Bulgaria client la asha ceva ?
Nu sunt gata castravetii nene
Date fiind caracteristicile, cred ca indienii se bazara pe forta bruta.
Sa ma explic. Ramjetu nu necesita cine stie ce tehnologie, finalul traiectoriei e bazat pe radar sau sisteme de pozitionare – toate bruiabile, la Mach 3 trebuie sa ai tehnologie sa o opresti. Cred, deci, ca este destinata folosirii impotriva unui adversar nesofisticat, in viitoare conflicte locale/regionale.
China: bine, fie, acum va invadam pe uscat! e ok asa, Vietnam??
„China: bine, fie, acum va invadam pe uscat! e ok asa, Vietnam??”
Vietnam: Good Luck with that Comrade! Didn’t go so well last time you tried it: https://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Vietnamese_War
1. Nu a fost o victorie decisiva a vietnamezilor, mai degraba chinezii s-au retras din alte considerente. Posibil ca rusii sa fi amenintat mai apasat cu un razboi sino-sovietic si chinezii nu prea vroiau asta avand in vedere ca se recuperau dupa ‘revolutia culturala’.
2. Nu compara 1979 cu 2016 in termeni de firepower, tehnologie si capacitati. Nu cred ca acum, daca nu intervine cineva, Vietnamul ar avea vreo sansa. Evident ca este improbabil sa se ajunga la asa ceva avand in vedere ca au americanii flote pe acolo dar in cativa ani cand chinezii se vor simti stapani pe latura militara nu se stie…
„1. Nu a fost o victorie decisiva a vietnamezilor, mai degraba chinezii s-au retras din alte considerente. Posibil ca rusii sa fi amenintat mai apasat cu un razboi sino-sovietic si chinezii nu prea vroiau asta avand in vedere ca se recuperau dupa ‘revolutia culturala’.”
S-au retras pe considerentul ca daca ne-a luat atat cu 70000 de mii de graniceri ce dracu o sa ne facem cu 300000 din Armata Regulata. (Hint ultimul cuvant spune totul ).
Obiectivul lor principal nu a fost atins, retragerea Vietnamului din Cambodgia.
„2. Nu compara 1979 cu 2016 in termeni de firepower, tehnologie si capacitati. ”
Cine nu invata istoria … A contat avantajul tehnologic si de firepower al SUA impotriva Vietnamului? Au dat americanii cu bombe si napalm in Vietnam si tot au pierdut. Diferenta tehnologica intre Vietnam si China acum e cu un ordin de magnitudine mai mica decat ce dintre Vietnam si SUA in anii 60.
„Nu cred ca acum, daca nu intervine cineva, Vietnamul ar avea vreo sansa.”
Pai tocmai acum mai mult ca sigur ca Vietnam ar avea sprijin si din partea Rusiei si SUA.
Eu as dubla numarul ala de 70.000. Graniceri au fost foarte putini, probabil undeva pe la 6-7.000. Marea majoritate a fortelor vietnamese implicate au fost unitati provinciale de Categoria 2 (rezervisti activi), aceleasi unitati care apara granita cu China si in ziua de astazi. Vietnamezii i-au batut pe chinezi de le-a sunat apa’n cap. Probabilitatea ca acelasi lucru s-ar intimpla si in ziua de astazi este ceva mai mica, chinezii fiind mult mai competenti in momentul de fata din punct de vedere tactic, al pregatirii si al logisticii.
Analogia cu SUA este una destul de neinformata avand in vedere ca razboiul din Vietnam a devenit unul cat se poate de conventional dupa ofensiva Tet, iar Mr. Nathaniel Victor a suferit infrangeri destul de serioase de fiecare data cand a incercat sa angajeze fortele americane in mod conventional (vezi Khe Sahn, Hue, A Shau, Ia Drang, An Loc, Zona Demilitarizata, etc). Asta a si dus la inclocuirea lui Giap cu Dung la comanda fortelor comuniste in sud. SUA a pierdut la nivel stratgic ca urmare a faputlui ca au „abandonat” campul de lupta in favoarea nord-vietnamezilor, iar fortele sud-vietnameze s-au dovedit incapabile si incompetente in fata comunistilor.
Uniunea Sovietica a furnizat sprijin material Vietnamului la concluzia conflictului cu China, altfel limitandu-se la cuvinte frumoase. Vietnamezii au fost si sunt in continuare destul de competenti si nu cred ca au nevoie de cineva sa-i tina de mana. Ma indoiesc ca Rusia ar face mai mult in ziua de astazi. Relatia pe care au cu SUA la ora actuala este de o alta natura si este in mare parte determinata de temerile pe care le are Vietnamul in spectrul aerian si naval si mai putin terestru.
‘China a protestat sustinand ca nu vede motivul pentru care vietnamezii ar avea nevoie de asa ceva…’
Ha ha ha ha ha….asta a fost chiar buna! 🙂
Pai dinspre China chiar nu se vede motivul, dar dinspre Vietnam, Indonezia, Malaezia, Filipine si Japonia se vede foarte mare si clar. Chiar si de la Washington si Moscova se zareste…..
Mda sa se ia si chinezoii de mana cu vodkarii. Aceleasi baliverne, doua natii de…maro.
Deci sa vedem: o racheta care zboara cu mach 3, zburand intre 2 si 5 m deasupra marii, atacand o tinta cam la 100km. Cam cate secunde credeti ca au timp aia de pe nava sa o detecteze (asta ca sa nu zic ca exista posibilitatea sa nu o vada deloc, de exemplu copaiile noastre), si sa mai apuce sa o bruieze (dacă e posibil, ca voi numai presupuneti ca sunt susceptibile la asa ceva, sau sa mai aiba si nava in dotare), sau sa activeze sistemul de protectie (ak630, phalanx,) ? Care sistem nu se activeaza instantaneu ca nu e joc pe calculator, in functie de model pana la vreo 5 min. In traducere, nici nu mai apuca nava sa mai faca nimic. Poate la 300km, cu o nava *ultimul racnet* sa mai scapi, altfel canci. Nu discutam aici manopera indiana, sau daca rusii le dau ultima descoperire in materie de ghidaj final (dar la viteza asta nici nu iti trebuie, si cu unul de acum 10 ani e suficient). Asa ca nu are sens sa va mirati de ce sunt interesate multe tari de ea, chiar si nato. Mai interesant e ce cred aia din minister ca fac cu styx-urile pe care le avem noi? .
Dace „zboara cu mach 3, zburand intre 2 si 5 m deasupra marii, atacand o tinta cam la 100km”, p-aia de pe nava o sa-i doara drept in pix 🙂
In pix o sa ii doara pe aia care o sa le scrie pe sicrie. 🙂
BrahMos nu e luminarea de pe coliva, vezi comentariul meu de mai sus.
Daca o nava e in zona de conflict are CIWS implict activ (ca functioneaza de capul lui sau este integrat in CMS e altceva). Problema e eficienta lor impotriva tintelor cu viteza mare. Phalanx pentru a ajunge la 3000 de democratii pe minut are nevoie de citeva secunde; rachetele nu sint cele mai eficiente.
Dar, dar… ia in calcul ca US Navy incepe sa faca rollout la lasere si din cite am citit sint eficiente chiar si impotriva acestor rachete.
Apoi spuneam de jamming. Daca intra intr-o zona in care orice sistem de navigatie este bruiat si navigarea activa (radar) este si ea bruiata, eficienta ei ajunge la 0. In plus, este o racheta. Asta inseamna ca radarul de la bord va folosi banda X/Ku/K/Ka – constringeri date de marimea antenei, ceea ce face eficiente tehnologiile de invizibilitate folosite pentru nave. Plus AEGIS’u, pe care il suspectez ca o poate satura EM.
In primul rand ciws nu poate sta non stop aprins. Trecand peste asta raza de operare la toate modelele ciws nu depaseste 4km. Iar daca tinta depaseste o anumita viteza nu o ataca, scrie in specificatii.
Aia cu laserele e de viitor, racheta e in productie acum. Nu zic ca e luminarea de pe coliva, ea fiind de fapt o versiune de racheta ruseasca din anii 80, upgradata pe la colturi. Dar depinzand de nava poate fii letala 100%. A se vedea *regina si regele* ale noastre, si de la 300km daca iti trimite una eventual le faci cu mana cand se aproprie.
Dacă e bruiaj intr-o zona de conflict, nu e unilateral, si e cu 2 taisuri, ca nici rachetele tale sunt afectate. Iar cel putin brahmos-ul, si nu numai el se ghideaza si independent (gps, transmisie de date, ecc) si numai in faza terminala e pe radar. Adica la viteza ei, pret de secunde,
Nu incercam sa ii ridic in slavi pe indieni, dar nici nu e ok sa facem misto de unii care nu or fii avand mana de lucru dar au scos banii si su facut ceva. Noi avem rachete din anii 70, 2t greutate, viteza mica si raza scurta. In cazul de fata eu as cumpara dracovenia, ca e buna.
AFAIK CIWS sta tot timpul aprins in zonele de conflict. Are radar propriu de detectie, radar propriu de urmarire, putind fi un sistem care functioneaza autonom (vezi Phalanx si C-RAM) sau integrat cu CMS.
Laserele sunt in curs de instalare. Livrarea rachetelor va fi probabil simultana cu primele lasere instalate pe nave.
Legat de GPS si comunicatii de date asta nu e ghidare independenta, IMO. Ghidare independenta este cind nu mai are nici o informatie credibila primita RF (GPS, datacomm) sau de la radarul activ propriu. Legat de comunicatii, eu m-as baza pe capacitatea de interdictie RF din EW disponibila in acest moment, care sa poata face inutil orice semnal RF.
Un sistem EW care sa functioneze corect ar trebui sa lase adversarul in intuneric si sa permita folosirea mijloacelor de inventar proprii. Orice idiot poate transmite cu 10 MW in toata banda X, priceperea consta in a transmite cu 10 MW, sistemele proprii (radar, comunicatii) functionind in continuare.
Ciws e un sistem care functioneaza independent, mare parte din ele. Dar tot nu e facut sa mearga nonstop. Nu il pornesti in port, o iei la vale, si cand te intorci inchizi butonu*. Nexam asa ceva.
Numeste 3 vase pe care se instaleaza in acest moment lasere. Cand te referi la livrarea rachetelor, te referi catre vietnam poate. Ca ele sunt deja livrate indiei in varianta cu lansator si din avion. Si apropo de lasere, alea nu sunt facute pentru tinte cu asa viteza. Nu au intensitatea necesara pe timp scurt sa distruga nimic.
Problema cu bruiajul e ca toate radarele moderne sunt cu salt in frecventa. Cam greu de oprit ceva fara sa bruiezi tot.
Pana la CIWS Brahmosul trebuie sa treaca de ESSM.
Testele din 2013 au confirmat interceptia unei tinte supersonice.
http://www.prnewswire.com/news-releases/essm-intercept-of-high-diving-threat-proves-expanded-defensive-capability-207345421.html
la mach 3 Brahmos va strabate cei 4 km de actiune ai CIWS in mai putin de 4 secunde.
Indiferent ce nava o sa fie tinta ar trebui sa aibe un sistem de descoperire si reactie dat naibii de rapid si in mod sigyr nu actionat manual.
Rata de foc maxima a gatlingului o sa fie atinsa in mai puitin de juma de secunda.
Orice ar fi acolo, ar fi interesant de vazut,
Legat de gatling, asta am spus si eu legat de Phalanx. Mai este si SeaRAM in discutie si – cum am zis – laserele.
Dar imi folosesc si logica: daca ar fi infailibila si luminarea de pe coliva fortelor navale statelor dezvoltate (g8 sa zicem) de ce ar mai dezvolta Brahmosu next generation cu Mach 6? Eu in legatura cu asta imi fac griji.
Mai fratilor, Brahmosul nu zboara la Mach 3 de la lansare pana atinge tinta ci, la fel ca orice racheta ruseasca, pentru distante mari se ridica, zboara sus si coboara la rasul valurilor doar inainte de a lovi tinta, asadar ar fi timp si chiar nu vad Marinele NATO innebunite de frica supersonicelor rusesti.
Sa nu uitam ca rusii au rachete supersonice AN de foarte, foarte multi ani asadar toata apararea navelor vestice este gandita sa distruga tocmai acest tip de racheta.
Scuze Iulica,CIWS nu sta aprins tot timpul si de fapt nici nu trebuie.Ar trebui sa fie trezit de sistemele de supraveghere si sa aiba macar lock-on pe tinta.Teoretic ar trebui sa fie ultima reduta daca SAM esueaza
Cit de fiabile sint,de fapt nimeni nu stie si tot ce stim este de cind au avut ocazia sa faca treaba…rezultate?…nu prea imbucuratoare!Da,e misto sa vezi
CIWS pe you tube si sa ramai paf,da realitatea e alta.Stark a avut de a face cu o racheta mai puturoasa si stia de ea din momentul cind F1 a intrat in manevra de lansare si cu toate astea a dat chix.
http://www.jag.navy.mil/library/investigations/USS STARK BASIC.pdf
http://www.judge.navy.mi.th/PDF/KM/6 ROE Case Studies[1].pdf
AEGIS nu este un sistem/unealta de razboi electronic. Pentru asta exsita AN/SLQ-32/SEWIP.
Ai dreptate, greseala mea. Ma refeream la capabilitatile de EW suportate de AEGIS.
Ti se topeste racheta in zbor daca tu crezi ciurucul poate sustine 3 Mach pe distanta de 100 km la altitudine de 5 m.
Domnilor, Laserele consuma curent.
Mult!!
Numa mai jos este un articol cu o nava britanica, pe care cade curentul la fiecare alarma de lupta.
Pai cind deschide focul cu laserele, se stinge lumina pe intreaga nava..
Vorbeam de lasere chimice.
Corectie: Se stinge lumina si la Londra…
Type 45 a iesit o caricatura de nava, dar americanii vin tare cu Zumwalt class, nava special proiectata pentru a folosi arme cu energie dirijata.
Daca au facut-o din mithril, rezista. 🙂
????
De ce nu-l lasi sa mai caute si sa invete ? 🙂
Nu mai aveam rabdare.
🙂
Uiti ca sunt avioane din anii 70 care fac mach 3, si sunt facute din aliaj de titaniu. Chiar crezi ca se chinuie cateva sa proiecteze si construiasca ceva fara a face teste pe ele? Sau ca acuma se proiecteaza rachete cu viteza de mach 6? Sau macar ai calculat in cat timp se fac 100km la mach3?
Ce sa inteleg ca pentru tine frecarea cu aerul este optionala? Sau tu nu reusesti sa faci diferenta intre un avion cu conceput cu fuselaj din titan tocmai ca sa reziste temperaturilor mari de la altitudini cuprinse intre 14000 si 24000m in regim supersonic (~3,1 Mach), in conditiile in care aerul este extrem de rarefiat acolo, si o ragalie de racheta care numai fuselaj de titan nu are si mai trebuie sa zboare(dupa tine) cu~3200 km/h la 5 metri altitudine unde aerul este foarte dens si trebuie sa faca asta si cca 3 minute. Pai daca nu se topeste se rupe.Poate o confunzi cu Klub /Kalibr care zboara la joasa altitudine dar in regim subsonic accelerand la viteza supersonica in faza terminala.
Frecarea cu aerul e in functie de aerodinamica si de suprafata. Sper ca nu te apuci sa compari suptafata unui avion cu cea a unei rachete. Ma refeream strict la materiale cand am facut comparatia. Iar daca tot vorbim de marteriale puteam sa compar cu scutul de deflectie de pe navetele spatiale, dau rachete, care e ceramic. Si tezista la temperaturi mai mari de atat si pe perioada mai lunga. Plus mare parte din aer e canalizata prin racheta, pe sistemul mig21. Deci rezistenta la inaintare nu e la fel de mare ca la o racheta clasica. Iar daca tot te apuca explicatu, ar fii ideal sa o faci intr-o maniera politicoasa, sa nu apuci sa crezi ca toti au facut scoala la spiru haret.
avioanele alea din anii 70 care mergeau la mach 3 ca mig 25 mergeau asa cateva minute si cand aterizau le dadeau jos motoarele si le aruncau la gunoi ca erau arse
Off topic:
http://adevarul.ro/international/europa/premierul-bulgar-teme-rusia-nu-idee-bulgaria-participe-flota-comuna-marea-neagra-1_576282a75ab6550cb800f3f7/index.html
Cred ca asta e stire de articol…..bulgarii au tradat si fac jocul lui Putin pe fata, opunandu-se flotei aliate la Marea Neagra, dupa ce au sustinut initiativa pana ieri. Cred ca rusii le-au promis ceva ‘scump’ pentru ei, ca altfel nu se explica schimbarea asta brusca de macaz. Prima reactie a venit de la turci care au rupt unilateral acordul de readmisie pentru emigranti, lasand cale libera acestora sa se indrepte spre CastravetiLand! 🙂
Lucrurile incep sa se limpezeasca…..cine e trompeta rusa si cine nu! 🙂 Traim vremuri interesante…si periculoase in acelasi timp!
Era de asteptat…daca ar fi dupa bulgari ar fi si cu rusii si in NATO si s-ar baga si in ANZAC daca le pica ceva fara ca ei sa cheltuiasca…ceea ce din punctul lor de vedere nu e rau…plus ca au o simpatie deosebita pentru noi.
Daca NATO (SUA) vrea flota la Marea Neagra, parerea Bulgariei nu conteaza.
se tem de turci.
Ei, acum au a se teme si de turci si de romani.
am mai intrat noi peste ei..
Au de plata 550 mil euro către ruși ,curtea de arbitraj de la Paris a dat sentința și s au sucit bulgarii,Sarkozy a spus ca vrea tovărășie cu vodkarii curând.
Mulți se arată surprinși de Coreea de Sud dar sistemul K-SAM „Chongung” și radarele produse de LigNex1 vin pe filiera rusească…ăștia șparlesc tehnologie mai ceva ca japonezii…aa era să uit de Crotale instalat pe platforma IFV K-21..și ar mai fi și trenurile KTX(vezi TGV Franța)…și multe altele….
In cazul Coreei de Sud nu ar fi prima aventură cu rușii…K-SAM „Chongung” și radarele produse de LigNex1 vin pe filiera rusă.
Nu stiu cat de fiabila e da nu as vrea sa dea cu asa ceva dupa mine. In materie de rachete rusii au traditie si cred ca sunt printre primii din lume.
Ce face hindu nici asta nu stiu. Din cate am vz intr-un tel Nokia made in India fac o treaba de rahat, scz expresia. Adica ce e facut in china pare editie de lux fata de india.
Indienii sunt sus de tot in rachete mari – au plasat de vreun an o sonda in apropiere de Marte la un pret infim fata de americani
Sunt singurii care au reusit din prima
In 6 ani doresc sa duca oameni în spatiu
Noi suntem inca in epoca de piatra
spike sr in actiune
https://www.youtube.com/watch?v=Ukxul8HH8as
In cele din urma vor persevera. Managementul calitatii si selectia profesionala se pot remedia. Asa a ras toata lumea de China la inceputul anilor 90, iar rachetele lor (de export) C-701 au dovedit ca nu sunt de gluma. Pe cand si noi?