M1299 ERCA
Cum programul ERCA (Extended Range Cannon Artillery) s-a dus in vesnicele plaiuri ale vanatori in octombrie 2023, inregistrand esec dupa esec, americanii au stat si s-au gandit ca in razboiul modern foarte batranul obuzier M 109, orice i-ar face si i-ar desface, numai are viitorul in fata nici batut cu cablul de remorcare. De mentionat in ca in acest moment, US Army are in dotare cel mai slab cotat obuzier auto-propulsat din intregul NATO, atat din punctul de vedere al razei de actiune cat si al ratei de foc sustinut, astfel incat ceva trebuie facut.
Si cum ramura restul lumii a dezvoltat mai multe modele de obuziere auto-propulsate (pe roti si pe senile), unele testate cu mult succes impotriva rusilor in Ucraina, Pentagonul are de unde alege fara sa riste nimic si fara costuri de cercetare-dezvoltare.
Asa ca pe 15 octombrie armata a anuntat ca a semnat cinci contracte pentru testare in conditii reale, in valoare totala de 4 milioane de dolari.
Companiile selectate sunt: American Rheinmetall Vehicles, BAE BOFORS, Hanwha Defense USA, General Dynamics Land Systems si Elbit Systems USA, fiecare cu obuzierul sau. Tragerile de test si de mobilitate vor incepe in noiembrie 2024 si se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa se ajunga la o concluzie iar americanii sa stie ce-au de facut.
Ca sisteme de artilerie participante avem: K9A1/A2 Thunder al Hanwha – cel mai bine vandut obuzier al ultimilor ani, Archer suedez – considerat unul dintre celei mai performante obuziere operationale astazi – al BAE Systems, RCH 155 se pare ca este oferta Rheinmetall pentru americani, un obuzier pe sasiu de Boxer cumparat si de britanici, ATMOS 2000 al Elbit Systems si GDELS care ofera ceva cu totul nou si anume un sasiu 10×10 de Pirahna cuplat cu Artillery Gun Module, cu tun de 155mm/L52, impreuna cu KNDS Germania.
Acum americanii vor testa nu numai tunul ci si caracteristicile de mobilitate ale sasiului, se vor uita la intretinere, costuri, fiabilitate etc iar aici lucrurile se impart in trei categorii:
- Obuziere bine vandute sau care au deja experianta frontului: K9 Thunder – foarte bine vandut si cu experienta in utilizarea lui de cateva tari NATO, Archer care se afla deja pe frontul ucrainean, ATOMOS 2000 bine vandut cu experienta de lupta;
- Obuziere care nu au primit botezului focului in mod direct: RCH 155 este un sistem nou, dar turela, tunul etc lupta in Ucraina de destul timp sub numele de PzH 2000 cu rezultate foarte bune;
- Oferte noi sau care deocamdata nici nu exista: GDLS cu al sau AGM pe sasiu de Pirahna 10×10.
Ramane acum ca americanii sa vada ce si cum si sa comande ce le-o face cu ochiul. Interesant de vazut daca vor favoriza senile sau roata, sau poate vor alege un mixt. Favoritul hartiei pare a fi RCH 155.
GeorgeGMT
Ce zice wikipedia despre RCH 155:
,,RCH 155 este primul obuzier din lume care poate trage în mișcare. [ 8 ] Acest lucru este în principal pentru a evita focul de contra-artilerie inamic, deoarece radarele moderne de contra-baterie, cum ar fi COBRA, pot fi folosite pentru a recunoaște pozițiile de foc după tragerea aproape în timp real.
În plus, RCH 155 are așa-numita capacitate de vânător-ucigaș , de care altfel sunt capabile doar tancul de luptă principal și vehiculul de luptă al infanteriei . Ordinul de foc și căutarea următoarei ținte pot fi efectuate în paralel. Această capacitate a RCH 155 este pentru autoapărare, nu pentru misiunea de artilerie propriu-zisă. [ 9 ] [ clarificarea necesară ]
RCH 155 este foarte automatizat și se presupune că va fi capabil să funcționeze complet de la distanță.”
Cel puțin pentru americani, războiul din Ucraina este studiu de caz și trag constant , concluziile care se impun asa ca și eu îl vad favorit pe RCH155 inclusiv pentru capacitatea de a putea efectua tragerea, cu precizia maxima în timp ce se deplasează.
RCH155 este ideal și pentru armata noastră.
Conform unsor surse din America si din declaratiile sefului de la Rheinmetall, americanii ar fi foarte interesati de RCH155, cel mai probabil versiunea pe Piranha 10×10, fiind acelasi modul, doar pe alt sasiu.
Tunurile de calibru mare Rheinmetall sunt de rahat ti-a spus-o cu subiect si predicat toarsu tilvar numai visati
@Nicu_4 ai link-ul unde nea ministru Angel Tilvar a afirmat ceea ce ai zis tu?
Americanii puteau si ei sa puna tun de 155 mm 52 calibre pe M-109 A7 si rezolvau pt un timp situatia. Adica o mai lungeau un ceva.
Sincer este ciudat caci cu toate posibilitatile lor nu au reushot sa-shi traga un tun-obuzier de 155 mm. Parerea mea este ca s-au complicat cu tunul ala de 155 mm de 58 de calibre.
Bine pt ei ca au de unde alege de la altzii la care le-au reusit inventziile cu toap de 155 mm de 52 calibre.
MAPN.Ro a facut si el in sfarshit o chestie buna cu K-9 Thunder 54 de bucatzi + 36 K-10 si 36 ATMOS-200 pt ca ArmRo sa aiba 90 toap 155 mm de 52 calibre.
Ar fi mirific sa se fabrice sub licentza in Romania cele 2 tipuri de toap care vor intra in dotarea ArmRo poate pt o probabila viioatre a creshterii numarului lor in inventarul ArmRo. Reparatziile, intretzinerea si poate modernizarea cred ca se vor face in Romania.
Pai a semnat sau nu a semnat contract pt cele mai performante tunuri de pe piata
Sunt intrigat că RCH 155 trage fără stabilizatori și să aibă totuși precizie când șasiul se clatină în halul ăla la tragere.
https://www.youtube.com/watch?v=nUQNxSl-ylk
Daca miscarea shock absorberilor
este luata in socoteala calculatorului, care chiar este sigur,
pt ce sa te intrigi?
V a incepe sa fie problema cand shock absorberii se vor slabi, adica
daca e stiut MTBF ul lor.
Macarale tip Pick&Carry folosesc aproape in acelas mod aceste shock absorberi hidraulici.
toată compasiunea pentru ciumpalacii dinăuntru, dacă nu au shockabsorbere la creieri, ficat, rinichi
vor fi imbracati in exoschelet sa preia socul 🙂
e obisnuiti cu socu de la fotbal american
https://www.ace-cranes.com/equipment/mobile-cranes/nextgen-pick-and-carry-cranes
Sasiul nu se clatina la tragere, se clatina dupa ce proiectilul a parasit deja teava.
In momentul ce obuzul trece prin
eliberatorul de gaze, se clatina.
Gazele isi maresc volumul cand trec
prin eliberator si de acolo incepe reculul.
Regandeste conceptia gresita.
Reculul tunului, care e preluat de un sistem hidraulic.
Abia dupa ce proiectilul paraseste teava, reculul ajung la masina in sine.
Nu conteaza daca calculatorul are
miscarea asta in parametrii chiar
si cand la tragerea in mers roata se urca
pe o piatra.
exact
sau coteste in zbor
Nu conteaza daca calculatorul are
miscarea asta in parametrii chiar
si cand la tragerea in mers roata se urca
pe o piatra.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ejector_de_gaze
Problema, nu ar fi de turela si fiabilitatea ei ci de sasiu. In timp se v a vedea daca apar fisuri la sasiu. Au aparut fisuri la Piranha 3 si nu e SPH…Doar timpul v a spune. Sa trimita 2 buc in Ucraina si daca rezista, inseamna ca e cel mai bun sistem.
@MirceaS
Pai la un tanc cum este? Tancul nu se misca, si nu se clatina cand este operat pe teren accidentat?
Carcasa turelei este din aliaj de aluminium tocmai pt a reduce greutatea (asigura o protectie doar importiva calibrelor de pana la 12.7 mm), iar podeaua este una tripla (trei straturi) pt a putea asigura o o protectie maxima impotriva minelor si IED (repartizarea maselor optimizata pt a reduce ruliul/tangajul). Intreg sasiul este conceput sa preia forta reculului (cca 588 kN), atat variant montata pe camion cat sic ea de pe Boxer au un sasiu intermediar pe care este inelulul turelei. Nu e o problema de senzori (senzori de pozitie, de forta, de presiune, etc) nici de giroscoape, accelerometre sau de calcul, ci doar o problema cat de buni sunt actuatorii care stabilizeaza tunul. Cat de repede raspund acestia atat la reculului tunului cat si la deplasarea vehiculului (ca e Boxer, camion sau Piranha, este egal). Energia dezvoltata de tun este simplu de calculat (si tine cont de greutatea proiectilului, greutatea incarcaturii explosive si natura acesteia, greutatea tunului, eficienta muzzle break, lungimea tevii, rotirea tevii si factorii de mediu, in special densitatea aerului ), miscarile de tangaj/ruliu ale vehiculului sunt usor de determinat cu senzoristica din ziua de astazi. Mai multe detalii gasiti aici https://www.edrmagazine.eu/krauss-maffei-wegmann-tube-indirect-fire-solutions si aici https://below-the-turret-ring.com/artillery/boxer-rch-155-demonstrates-mrsi-and-fire-on-the-move-capabilities/ )sistemul de stabilizare a tureli pt RCH 155 este realizat de MOOG (ei furnizand actuatorii liniari https://www.moog.com/products/actuators-servoactuators/defense/linear-actuators-for-land-systems.html cat si rotativi https://www.moog.com/products/actuators-servoactuators/defense/rotary-actuators-for-land-systems.html , precum sis controlerele https://www.moog.com/products/controllers-controls-software/defense-controllers-software.html )
de la creșterea razei & shit pe o platformă nou-nouță au revenit la ne descurcăm cu ce găsim în piață și modernizăm proiectilele….cât o ține țevile.
Este interesant unde vor ajunge cele ce urmeaza sa fie retrase. Probabil va fi infuzie prin Ucraina si ceva donatii pe la cei saraci dar fideli! Restul in rezerva pregatite pentru vizita la Moscova!
O să aleagă șenila.
Ei sunt fani senilate, ma îndoiesc sa se schimbe. În aceste condiții alegerea logica și pragmatica ar fi K9, mai ales variantele aflate în dezvoltare. O sa înghită în sec, probabil o sa contribuie financiar la dezvoltarea sistemului și vor cumpăra masiv. Asa au făcut de 50 de ani și cu mașinile japoneze, de vreo doua decenii cele coreene, le fac cu ochiul chiar și chinezariile. După părerea mea Archer ne-ar trebui noua, calitate suedeza de dinainte de intrarea indienilor și chinezilor în industria lor auto. Un fel de Volvo 940, masina de politie iconica în State.
chinezii au cumparat volvo cars(de la ford, ca suedezilor le-a fost lene sa invete franceza si sa se uneasca cu renault)
camioanele si alte alea sunt in continuare suedeze si se vand bine mersi
Elbit USA propune Sigma nu Atmos în competiție
https://defense-update.com/20241013_land-systems-news-summary.html
asta trebuia sa cumparam noi, ca deja e colaborare
nu treburi coreene dintr-o tara expusa la nebunia lui kim
Poti sa iei de la Elbit, are fabrica in
US . 😉
Au încercat și pe obuzierul din dotare. M 109 să pună țeavă de 155 mm dar mai lunga. 52 calibre lungimea.
A funcționat dar reculul mare scutură toate șuruburile drăcovenie și ale echipajului. 😁. Suplimentar au constatat că nici echilibrul sculei nu mai era ce era cu vechiul tun mai scurt.
Practic le trebuia alt șasiu și alte suspensii.
Adică un nou obuzier.
De aici vine concursul actual.
Cine va câștiga , nu am habar.
În oricare caz, numărul de bucăți necesare e foarte mare ( minim 1.000 ) plus exportul. Deci financiar e mare înghesuială pe viitorul nou obuzier.
ERCA, sau M1299 nu era de 52, ci de 58 de calibre.
Nu era problema de platforma, aia au modificat-o, ci de tunul in sine. Munitia consuma teava prea repede.
Eu am scris de M109.
Care are tun de 155 mm lung 39 calibre.
Când au montat un tun egal dar de 52 calibre lungime , au apărut problemele structurale.
Trebuia alt șasiu, alte chestii că să poată trage ca obuzierele germane, franceze, etc.
La M1299 e evident că pretențiile au fost prea mari. Oricum îndeplinite. In schimbul consumării premature a țevii.
American Rheinmetall Vehicles și GDLS propun aceiași turelă, AGM montată pe șasiuri diferite, fie Boxer RCH155 fie Piranha 10×10, turela putând fi montată și pe camioane 8×8
https://www.knds.de/en/systems-products/wheeled-vehicles/artillery/rch-155/
https://www.knds.de/en/systems-products/wheeled-vehicles/artillery/agm-iveco-8×8/
https://euro-sd.com/2024/05/major-news/38218/knds-gdels-install-agm-on-hmc/
Din ce am citit eu, problema americana e legat de cerințele absurde cerute noului obuzier.
Experimentul M1299 trăgea cel mai departe cu tunul 155mm lung 58 de calibre. ( adică lungimea țevii e 58 x 155mm =8,99 metri )
Doar că pentru astfel de distanțe de tragere ( 70 km și 110km ) , încărcătura de azvârlire a proiectilului e mai puternică . Deci țeava și porta presiuni mai mari. Practic era la limita tehnologiei siderurgice de azi. Și se uza prematur fiind necesară înlocuirea.
Germanul PzH 2000 are țeava lunga doar 52 calibre. Cam 90 centimetri mai scurta. Și bătaia e mai mica . Dar încărcătură de azvârlire e cea clasica. Ca urmare nici țeava nu se uzează așa de repede ca cea de pe M1299.
Personal nu am habar ce vor alege dar obuzierele pe senile sunt foarte răspândite.
M109 sunt cu miile și inclusiv Paladin bate mia de exemplare.
Vom vedea.
Sau se va produce un proiectil reactiv ( cu reacție) care va marii bătaia actualelor proiectile cu reacție calibru 155 mm.
Poate și precizia va avea îmbunătățiri că în Ucraina, bruiajul GPS practicat de rusnaci face ca proiectele Escalibur sa nu mai fie precise.
Nu știm. Se va vedea .
Comparație modulul KMW/KNDS pe șasiu Boxer (comandat de UK) și pe șasiul GDELS Piranha 10×10 (pt tender-ul Elveția – mare favorit)..articolul da remiză..
https://esut.de/en/2024/06/meldungen/51049/artillerie-geschuetz-modul-auf-boxer-und-piranha-in-direktem-vergleich/
Și citat pe inovația că trage din mișcare și din orice unghi:
The demonstration made it clear that the fully automatic AGM can usher in a new era for artillery: firing can take place without preparation, at any angle and even while moving. This means that the availability of the system is so high that it can represent the capacity of several conventional guns. In order to achieve the same artillery effect, fewer systems are needed because they can fire faster and are less at risk because of their mobility. In addition, fewer staff are required. The technology is there to modernize the operational principles of artillery.
Regardless of the current direction of travel, the gun can fire in any direction. KNDS specifies a range of up to 54 km with a rate of 9 shots per minute. This means that the RCH 155 can also be used in the MRSI process (Multiple Rounds Simultaneous Impact), in which several shots are fired with different barrel elevations so that the bullets impact the target area in the same time.
O fi doar marketing?
Oricum..Părerea mea că e favorit pe tender-ul din SUA deși creca vor anula programul și vor merge pe o modernizare a Paladinului (ultima varianta M109-A7M? sau poate o viitoare A8). Am asa o impresie cu toate programele astea tot amanate sau anulate ca americanii vor de fapt să vadă ce inovații mai sunt pe piața la ora actuală pe segmentul asta in Europa și sunt finuți..in loc sa ceara doar testare moka așa dau bani pt prototipuri..sa se aleagă și aia cu ceva..respect!
PS: Sistemul german e favorit peste tot: Spania tocmai ce a comandat multă muniție Rheinmetall (ditamai contractul de sute de milioane) și creca vor alege pe șasiu Dragon/Piranha, Italia au și ei program in derulare comanda tot din Germania că au PZH ul 2000 și probabil vor continuitate (munitie, mentenanță etc).. Elveția e k si sigur. Se pregătește Franța sa înlocuiască vechiul AMX-30 AuF1 și pe șenilat n-au alta opțiune (doar sunt in KNDS).. părerea mea că K9 va vinde in estul Europei sau printre firmiturile „Artec”-ului german (că se prefigurează backlog mare la comenzi).
Găsesc ciudat cum de GDELS ul nu lucrează la o variantă in care sa integreze obuzierul tractat de la subsidiara spaniolă Santa Barbara Sistemas 155/52, care pe hârtie are performante comparabile cu cele ale lui Rheinmetall. Ar putea pe Piranha, Ascod (sa concureze cu Donar-ul de la Artec)..de ce nu poate chiar sasiu de Abrams?
La fel de ciudat e că Donar u aeropurtat e pe șasiu de Ascod și nu de Puma (sau Marder..cum cred că era logic)..pt bani multe încrengături ciudate
Recunosc că nu mă pricep..întreb..
Toate artificiile astea de la AGM-ul lui „Artec” (KMW& Rheinmetall)..că trage precis din mers..din orice unghi…pozitie..și gătește..
Nu se poate compensa din muniție? Inteligenta..guided shells..
Mă gândesc că e și mai ieftin sa investească în Excalibur sau in asta..
https://en.m.wikipedia.org/wiki/M1156_Precision_Guidance_Kit
Articol și pe RoMil:
https://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie
Niste din astea pe Paladin A7 care e problema?
Precizia o da ghidarea proiectilului.
Cum e Escalibur ghidat GPS .(cu coordonatele țintei încărcate în focos prin un
computer programator chiar
înaintea încărcării pe țeavă)
Ucraina învață că bruiajul rusesc al GPS , împiedică precizia proiectilului Escalibur.
Care cade relativ departe de țintă cu bruiaj. Ai fi obligat să
tragi o salva întreaga de proiectile normale pentru a
lovi ținta.
Bruiajul GPS e in floare atât în Ucraina cât și pe coastele României. Me bruiază rușii in draci din Crimea . (dar se tace. )
Ce se spune de precizia in mers e valabilă când te bati cu talebanii, Hamas, houti.
Cu rușii nu ai precizie că au scule să te bruieze. Cum exact au facut după contraofensiva Ucraina.
sunt scumpe, si nu poti fabrica tone.
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/un-nou-lot-de-aeronave-f-16-fighting-falcon-a-2397025.html
https://bulgarianmilitary.com/amp/2024/10/24/france-trades-12-dassault-rafales-for-3-2-billion-in-oil/
https://spotmedia.ro/stiri/economie/investitie-ue-de-peste-10-milioane-de-euro-pentru-noua-fabrica-de-tractoare-si-remorci-agricole-made-in-ro
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/grafice-republica-moldova-importa-volume-record-de-gaze-din-romania-echivalente-cu-16-din-productia-romgaz-omv-petrom-bsog-21811339
Dacă o să fie un câștigător(DACĂ !!!) o să fie ăla care o să dea integrare COMPLETĂ în Ind americană. Adică absolut tot. Plus drepturi intelectuale ca să îl poată exportă in caz de. Cam cum fuse cu M777, tunul teuton de pe Abrams samd. Bașca SPH ul câștigător musai trebe să fie țestoasă. Adică pă șenile. Pencă va asigura sprijin cu foc ptr ABCT uri. Care în general au șenilate. Ptr ăilalții mai mobili ezistă M777 și Himars. In plus nu cred că le vor lua ochii prostiile complet automatizate care în condițiile de pe front ar sta mai mult prin ateliere la reparat. Așa că eu zic că marele câștigător va fi Thunderica cu ochii oblici. Restul îs de umplutură.
da esti mafalda , https://en.wikipedia.org/wiki/M10_Booker , mai baga o fisa
Căutați ce obuziere au nord-coreenii de mulți ani. Autopropulsate.
Că au avut ambitia sa faca cel mai mare pitic și le-a ieșit.
Fără nush ce tehnologie care trage la buzunar și are nevoie mereu de un update, de service, de muniție noua.