Watchkeeper X – propunerea Elbit pentru Romania

Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO

 

  • Watchkeeper X se bazează pe experiența a peste 1.000.000 de ore operaționale de zbor acumulate de Marea Britanie și Israel în diferite teatre de operații.

 

  • Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, va colabora cu parteneri locali din industria românească, creând locuri de muncă și facilitând transferul de tehnologie și know-how.

 

  • Această soluție va fi produsă în România datorită colaborării cu partenerii locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET și SIMULTEC

 

Elbit Systems oferă Watchkeeper X pentru programul UAS TO pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) îl are în derulare. Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, va oferi know-how extins, transfer de tehnologie (ToT) și dezvoltarea unui sistem de aeronavă fără pilot, UAS Clasa II NATO, pentru România. Bazat pe varianta sa britanică, Watchkeeper X va include o serie de modificări tehnologice ale sistemelor Data-Link, EO/IR și senzori suplimentari, pentru a răspunde tuturor nevoilor operaționale actuale și cerute de Armata Română. Watchkeeper X va fi livrat Armatei Române în cooperare deplină cu industria de apărare locală din România.

Image of a Watchkeeper WK450 in flight over the UK during a test flight. Watchkeeper is an unmanned aerial vehicle (UAV) for all weather, Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR).

SOLUȚIE AVANSATĂ ȘI ACTUALIZATĂ: Soluția Watchkeeper X va răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) vor oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO.

 

SOLUȚIE INDUSTRIALĂ LOCALĂ: Elbit Systems are mai multe filiale și unități de producție în România. Ca urmare a transferurilor tehnologice succesive deja realizate, aceste companii produc în România de peste 15 ani componente ale sistemelor UAS ce operează peste tot în lume. Prin unitățile de producție românești și împreună cu alte companii din România, Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă o soluție completă de integrare la nivel industrial:

 

–   Producția locală de părți componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics și Elmet)

–   Centru local de asamblare și întreținere a UAS (Aerostar)

–   Soluția completă de training și simulatoare de zbor (Simultec Măgurele).

 

Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă producția, dezvoltarea, asamblarea, integrarea, instruire și simulări, întreținere și reparare, precum și managementul programului UAS-TO în România, de către industria locală de apărare românească, în scopul creării de locuri de muncă locale, dezvoltării economiei locale, și extinderii transferului de tehnologie, și oferă o soluție matură bazată pe vasta experiență dobândită în peste un milion de ore operaționale de zbor acumulate de către UAS-urile companiilor în diferite teatre de operații peste tot în lume de-a lungul anilor.

 

Portofoliul de UAS al Elbit Systems este în serviciu operațional și a fost selectat de peste 30 de clienți diferiți de pe cinci continente, printre care Marea Britanie, Elveția, Canada, Brazilia, Chile și reprezintă principala flotă UAS, a Forțelor de Apărare Israeliene.

 

U-TacS, Unmanned Tactical Systems Ltd, este un joint venture din Marea Britanie, între Elbit și Thales, înființată în 2005 pentru a furniza programul Watchkeeper în Regatul Unit pentru armata britanică. De-a lungul anilor, U-TacS a fost implicat în proiectele de inginerie, proiectare, producție, întreținere și furnizare de servicii ca subcontractant major în programele Watchkeeper UK și Lydian și este Autoritatea de proiectare a platformei pentru Watchkeeper. În plus, U-TacS este implicat  și în alte operațiuni și programe internaționale de servicii UAS la cheie.

 

Elbit Systems este prezent în România de mai bine de 27 de ani și execută proiecte de anvergură, în cooperare cu multe companii din domeniul apărării din România, printre care IAR BRASOV, Avioane Craiova, Aerostar și altele. Aceste proiecte au fost realizate pentru Ministerul Apărării Naționale din România, pentru alți clienți din România, dar și pentru clienți din alte țări. Astfel, compania este un exportator important în domeniul de securitate și apărare din România. Elbit Systems, prin subsidiarele sale românești, unde este acționar unic, are peste 800 de angajați.

Despre Elbit Systems în România 

Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești:

    • Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
    • A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
    • Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
    • Elmet Măgurele Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.

Elbit Systems

21 de comentarii:

  1. Ce sa zic….sa-i dam drumul mai repede, apoi sa trecem la licitatia de UAV.

    3
  2. Iar o frecam aiurea.

    Nu fac astia nimic, pot paria. Si meritam asta

    4
  3. captain Gomeaja

    Mai bine luam niste turcalete Bairaktar de gata ca noi nu vom face nimic cu habarnistu ala la MApN !

    2
    • @capitain Gomeaja, pai si trimiti Bayraktar de capul lor la plimbare prin TO? Mai intai e normal sa gasesti tintele, iar apoi trimiti drone de atac sau le neutralizezi cu alte mijloace. Astfel, dronele de genul Watchkeeper X sunt bine-venite si o prioritate.

      2
  4. Cred ca in clasa 2 nu exista drona mai buna
    Radarul ala SAR care descopera o nava la 100 km un tanc la 35 si o grupa de infanterie la 15 este cea ce aveam nevoie.
    Himarsul si Laromul vor avea , .ochi, ,

    25
  5. Mda…deja apar bocitoarele. De nu faci nu e bine, de faci iarăși așa. Plm…niste aeromodele va mulțumesc?

    Sau poate drona aia vândută de ARCA la americani?!?

    14
    • Nu mai dati atentie „cutiilor de conserva expirate”!!

      Zvonerul si raspandacul ,atotstiutor ,dar las si habarnist ,intodeauna va pune botul la minciunile inamicului!

      3
  6. Slava domnului ca să propus modelu asta și nu modelu precedent care după mine părea firav

    3
  7. Citesc unele comentarii și aici și dincolo și mă iau cu mâinile de cap.
    Dacă se iau, nu e bine. Dacă se fac în țară, iar nu e bine. Că „să luăm turcești”, ieri dacă se poate…
    Oameni buni, Hermes-450 este o dronă excelentă, la care se tot lucrează de ceva ani. Citeam la cealalt articol că „TB-2 e o platformă mai matură”. Really?
    TB-2 în Ucraina a fost folosită limitat pentru luptă. În schimb, marile lovituri ucrainienii le-au dat cu MLRS și artilerie (inclusiv clasică). Asta înseamnă că au folosit mai degrabă drone de cercetare.
    Iarăși, strâmbă unii din nas că de ce Elbit? Păi, Elbit are deja trei facilități în România, unde produc una-alta. Evident că integrarea s-ar face mai ușor și (mai ales) mai rapid.
    Da, TB-2, o fi mai „sexy” că i s-a făcut un PR masiv în ultimele conflicte din zonă, însă nu câștigi un razboi cu drone de clasa a II-a înarmate. Și nici nu dai mari lovituri cu ele. Folosiți-vă mintea. Pentru o dronă clasa a II-a misiunea primordială e cercetarea și achiziția de ținte pentru artilerie nu să plimbe 4 rachete MAM-L și să lovească un tanc și trei BMP-3.

    19
    • @ Unu’

      „nu să plimbe 4 rachete MAM-L și să lovească un tanc și trei BMP-3.”
      e rau daca loveste 1 tanc si 3 bmp-3 ?

      Bine ca ii dau inainte cu acest program. Drona este OK, israelienii se pricep cam cel mai bine la drone iar faptul ca au deja parte din capacitatile de productie aici face aceasta alegere si mai OK.
      Acum sa speram ca se va materializa cat mai repede si vom demara si programul de achizitie drona clasa III cat mai repede cu putinta.

      In alta ordine de idei – zic si eu nu dau cu parul – niste LAROM suplimentare, nu ne-ar strica, daca „ochii” ii vom avea in curand 😀

      2
      • @Marius,
        Nu e rău deloc. Dar poate fi și mai bine 🙂 Explic!
        Scenariul 1: Sa zicem că lovește un tanc și 3 BMP. Ok, patru vehicule distruse. Însă trebuie să plece din zonă.
        Scenariul 2: stă frumos in aer, pune ținta pe întreg batalion mecanizat și le transmite unei baterii de MLRS. Parcă e mai bine, nu?

        De fapt, ce voiam eu sa zic e că principalul rol al unei drone cl. II este cercetarea. E mereu preferabil sa ai senzori în plus decât 2-4 rachete.

        Cât despre LAROM, sunt total de acord că ar trebui poate câteva zeci în plus. Dar, mai bine, de ce nu niste platforme Lynx cu Acular de 122 din cele dirijate cu rază extinsă la 35 de km și ceva rachete Extra de 305 cu rază de 150 de km? 🙂

        5
  8. Watchkeeper X cu Protector RG Mk 1 (MQ-9B)

    Intre cele doua platforme ai asigurata o multitudine de misiuni.

    https://www.raf.mod.uk/aircraft/protector-rg-mk-1-mq-9b/

    1
  9. Are sistem de degivrare sau zboara doar vara?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *