X-38 gata de lupta!

804px-Kh-38_in_maks2009

Kh-38

Pe 11 februarie X-38 a fost in mod oficial acceptata in serviciu de catre Fortele Aeriene Ruse.

Noua racheta X-38 seamana un pic cu Harpoon-ul american, dar cam atat. Poate zbura de trei ori mai repede dacat contracandidata ei americana, adica poate atinge viteza supersonica de 2100 km/h, utilizeaza atat sistemul american GPS, cat si rusescul Glonass, are posibilitatea sa loveasca inclusive tinte in miscare, si isi poate schimba traiectoria si tinta dupa lansare.

Poate fi ghidata si prin fasciul laser sau senzor IR, are o raza de 40kilometri si face parte din noua familie de arme dezvoltata pentru T-50. Singura problema ar fi ca trebuie lansata de pe acrosaje exterioare, aripile nepermitandu-i
sa fie introdusa in cala unui bombardier strategic rus.

De asemenea poate fi folosita si de catre avioane ceva mai vechi, cum ar fi MIG-29 sau noul avion de atac la sol Su-34. X-38 ste deja disponibila pentru export, iar producatporul rus spune ca racheta este stealth.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. Iara au scos „incapabilii” astia cate ceva . Era de ceva timp in cercetari . Da oamenii de la „pagina strategica” nu stiu ca indicativul de x la rachetele rusesti e pentru faza de prototip si teste din moment ce intra la productie capata alt indicativ care la rachete aer-sol aer- suprafata sau alte situatii in afara de aer aer e KH , oricum mai multe despre ea si ‘surorile sale” pe aici http://eng.ktrv.ru/production_eng/323/513/537/.
    Si ceva off topic da in legatura cu rusii , cica brazilieinii s-au hotarat si au dat cu subsemnataru in contractul de a si cumpara Pansir S1 .

    • Da.e pare ca vor sa protejeze Olimpiada cu Pantsir S1…Rachetele KH, si in general rachetele de croaziera sau antinava rusesti, sunt, punctul meu de vedere, cu muuuuult peste tot ce stiu Vesticii, cu americanii in cap, sa faca. Ma uit la Brahmos si la Harpoon…nu prea sunt comparabile.

  2. De ce nu le cloneaza occidentalii?Nu cred ca este imposibil sa se intre in posesia lor, inclusiv prin interpusi cumparatori, asa cum este o tara ca India care cumpara masiv de la rusi dar este in relatii prietenesti si cu SUA.

  3. Ma fascineaza viteza de angajare a tintei! Este fenemonela, iar in lipsa unor contramasuri electronice superbune, e jale mare. Practic in lupta de aproape, sub 100 de km, o astfel de racheta nu poate fi oprita decat printr-o electronica superioara.

    • Crezi ca in caz de pac-pac apuca o nava purtatoare de asa ceva sa se apropie de un battlegroup la 100 km? Se stie doar ca sistemul AEGIS se activeaza automat si timpul de raspuns este sub cel al unui sistem comandat manual. Daca vrea cineva sa aduca contraexemplul fregatei USS Stark poate ar trebui sa stie ca sistemul AEGIS nu functiona la momentul atacului motiv pentru care dipolii reflectori n-au fost lansati si Phalanx=urile n-au fost activate. Ce scrie pe Wikipedia ca Exocetul n-ar fi fost detectat este o prostie, de fapt a fost eroare umana, EWS a detectat baleierea navei de radarul avionului si lansarea dar capitanul a refuzat activarea sist. defensive crezand ca este o eroare. Daca puteti citi articolul din Almanahul Ostirii din 1990.
      Revenind la subiect pentru asa ceva au fost create ESSM care mai adauga un strat de protectie la sistemele antiracheta ale navelor americane si am inteles ca si francezii au dezvoltat ceva similar. Iar electronica superioara, George exista.

      • Esti sigur ca AEGIS-ul poate fi folosit la astfel de altitudini mici?! O racheta anti-nava vine la inaltimi de sub 50 de metri, nu cred ca un sistem antibalistic se activeaza macar la o astfel de altitudine…Dar nu sunt sigur.
        SM-3 de exemplu devine activa abia +8 km.

  4. AEGIS nu este doar un sistem antibalistic, este un sistem integrat de lupta aeronavala care are si capacitati de lupta antibalisitce. Sistemul cand este in functiune activeaza in stare defensiva de ex. straturile de aparare ale navei in functie de amenintare.
    Eu vorbeam de ESSM RIM -162 Sea Sparrow nu de SM-3. ESSM sunt concepute anume pentru interceptarea rachetelor antinava supersonice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *