Shit BRICS frateee!
Fericite pentru ca uite-asa mai dau o lovitura naucitoare (cu fata in pumnul adversarului 🙂 ) putredului capitalism vestic 🙂 ! Bravo lor, zic eu si sa duca pana cand le-oi chema io sa vie inapoi.
Acum, mai tineti voi minte?! “Ce sa tinem minte domn’ George”, va puteti voi intreba, curati la suflet, cum va stiu de altfel 🙂 … Pai mai tineti minte cand io – pe persona fizica – va spuneam ca pana cand rubla si yuanul vor detrona dolarul si euro va mai trece planeta asta printr-un an precesional?!
Unii dintre voi tot comentau ca dolarul este deja mort, ingropat si cu executorii la mormant, ca euro nici el saracu’ nu mai are mult aer de trans in piept, in timp ce rubla, yuanul si alte modene, cum ar fi realul Brazilian 🙂 ) , sunt pe val, ele sunt viitorul, ca sunt tinere, cinstite – ce sa mai vorbim, asadar adio putreda UE si imperialista SUA!
Ei bine dragilor, lucrurile sunt insa diferite si cei care asteptau (cu lumanarea si prosopul in mana) moartea suprematiei Vestului mai au inca de asteptat.
Ati auzit cu toti ca bursa din China a intrat iar in picaj, un lucru deja obisnuit, dar neobisnuit a fost anuntul Bancii Centrale chineze care, recunoaste spasita, ca in 2015 a cheltuit nu mai putin de 500 (cinci sute) de miliarde de dolari (peste 100 de miliarde numai in noiembrie), din rezerva aia imensa de max 3000 de miliarde $, pentru a sustine yuanul.
Mai mult decat atat presa din China a a scris ca in acest moment cererea de dolari pe piata libera este la un maxim istoric, toata lumea vrea sa scape de yuani si sa cumpere „putredul” dolar, in conditiile in care un cetatean chinez nu poate cumpara pe an decat 55 de mii de dolari, asta apropos de libertatea economiei chineze si de soliditatea yuanului. Pai daca yuanul este atat de sanatos de unde aceasta restrictie?! 🙂
Ba mai aflam si ca investitorii straini vand in draci active din China (pentru iesire), denominate in yuani, si incearca cu disperare sa iasa de acolo cu dolari in buzunar, iar daca nebunia asta mai tine in cat timp se va topi rezerva de 3000 de miliarde de dolari, bani cu care unii dintre voi credeati ca Beijingul poate cumpara lumea? Ca „detine” America”? Etc, etc…
Acum trecem la celalalt “monstru sacru economic” – Rusia, a carei rubla s-a dus dracu cu apeste 65% de cand a inceput sa cada pretul petrolului, iar Banca Centrala a Rusiei a anuntat deja ca nu va mai sustine rubla, ca n-are cu ce…
O rubla = 0.013$
Intre timp titeiul si-a mai….revenit 🙂 🙂 , a scazut la sub 35$ barilul, asadar vesti „bune” pentru rubla, foarte bune as zice, daca o mai tine asa, vor vana cu arcul curand, metaforic vorbind. Iar Iranul inca n-a intrat pe piata 🙂 🙂 ))))))))) ! Bre scuze, dar nu ma pot abtine 🙂 .
Astfel in Rusia pretul bunurilor importate din UE a “sarit” cu peste 40%!, iar Rusia importa multe si cornute ca in tara nu prea se fabrica nimic, asta in conditiile in care “putreda” UE are deflatie, iar Romania are si ea o inflatie de 1% si ceva…
Cand va explicam (tot io 🙂 ) ca o moneda (rubla de exemplu) nu poate fi valuta convertibila serioasa atat timp cat se bazeaza doar pe exportul de gaze, titei si prastii, dar nu are in spate o economie libera solida si diversificata, ca nu are la baza o cerere interna sanatoasa, etc, voi nu ma credeati si uite ca a venit apocalipsa petrolului si rubla s-a dus in jos cu peste 60% intr-un an, asadar cine o fi nebunul ala care sa faca tranzactii pe ruble sau sa considere rubla ca moneda de rezerva?! Ca sa priceapa tot poporul, daca cineva ar fi avut la inceputul lui 2014 1000$ in ruble, astazi ar mai avea doar 350$.
Nu mai vorbim aici de bieti rusi cu credite in dolari, euro sau franci elvetieni.
Iar China nu-i nici ea mai breaza, yuanul are la baza o economie falsa, centralizata, sustinuta de stat, o datorie public-privata enorma, o forta de munca sclavagista si probleme gigantice cu mediul, asadar cine-i masochistul care sa-si tina banii in yuani?
Asadar domnilor, rubla, yuanul si realul brazilian (ce sa mai vorbim de rupia indiana si nus ce moneda din Africa de Sud) nu prea au sanse ca in urmatorul ciclu cosmic precesional (aproximativ 26 de mii de ani) sa ia locul nimanui, pentru ca toata lumea merge pe dolar si maxim pe euro, dar cam atat!
Pa si pusi, cum s-ar zice!
PS Pentru noi ar putea fi de bine. Chinezii ne fura slujbele (si pe ale noastre romanilor si pe ale europenilor), asa ca un pic de picior in gura nu le-ar strica, nu moare lumea daca China se mai linisteste un pic cu cresterea ei economica mincinoasa si nesustenabila, pana la urma tot o sa cada.
In privinta Rusiei, dar daca Kremlinul are bani mai putini ii directioneza si el catre o directie (Siria) si ne mai lasa un pic in pace in Basarabia.
Domn’ GeorgeGMT, mare economist, mare analist, om de mare recunoastere nationala si internationala, geniu al Subcarpatilor meridionali, domiciliat in Bucuresti! 🙂 😉 😉 ))))))))))))))))))))
Aşa, le-ai zis tot ce-ai avut pe suflet. 🙂 )))))))
”Iar Iranul inca n-a intrat pe piata 🙂 🙂 ))))))))) ! Bre scuze, dar nu ma pot abtine 🙂 .”
Arabia Saudita e nevoita sa mareasca taxele , crescand pretul la pompa pentru proprii cetateni (am vazut mai deunazi cozi la ei, stateau saracii noaptea, cu frica ca a doua zi e mai mult), in timp ce pentru piata europeana e nevoita sa-l scada in continuare pentru a le da peste bot iranienilor…
Intr-adevar, tare mi-e teama ca daca lucrurile nu se vor ameliora, Arabia Saudita va fi istorie ca tara unitara. Ironia istoriei este ca tocmai in zona shiita a Arabiei Saudite se afla cele mai mari campuri petroliere ale tarii…
Cum te ajunge istoria din urma!
@Eroul. Le-am zis frate, le-am zis! 🙂 ))))))))))))))
Sall George , de curiozitate ce este cu dragonul de pe harta romaniei ?
preferi altceva?
Nu stii ce reprezinta?!
@ pac se vede ca esti tinerel. stiu ca nici cu scoala …deh vremurile! asa ca sa stii ,draconul ala de pe drapel nu inseamna nimic altceva decat ca ”suntem dati dreaqu”! si are doua feluri de interpretare ; pozitiv si negativ.
@PAC PAC
Se vede din avion ca nu ai nici cea mai mica idee despre istoria romanilor… auzi la el dragon…. nu mai adaug ca „romania” se scrie Romania … OBLIGATORIU daca esti roman…
Pfffffff…Când îţi spuneam , nea George, că scade dramatic nivelul…
Lame…
Scade nivelul pe toata societatea…
?
Sunt cumva masochist dacă vreau să văd căzute monarhiile alea sunnite și că Iranienii câștigă hegemonia pe zonă? Că o să le dea peste gheare saudiților și că o să arunce casa de Saud în haos? Prea și-au luat-o în cap și numai prostii au făcut prin zona aia, mare putere regională, care nu e în stare să potolească o mână de desculți cu praștii.
Nu esti Franz si eu sper sa-i vad cazuti in bot!
Economia Chinei este bine totusi sa nu o ia la vale prea rau deoarece s-ar putea sa existe repercursiuni grave si pentru restul planetei, adica sa ne ia la vale cu ei.
Cel putin asta e parerea mea, ca ce se intampla in China este un pic ingrijorator si pentru noi.
daca china o ia la vale este bine pt noi romani ca fabricile din china se vor muta la noi ca si noi avem cam acealasi salari ca si chinezi doar ca ei au autostrazi si nu atatea birocratie cu mediu si reguli de la ue
Fabricile din China au destul de multe alte destinatii inainte de Romania.
O tara europeana unde populatia poate oricand sa plece spre vest pe salarii mai mari nu ar accepta conditiile de munca ale chinezilor.
Indochina de exemplu reprezinta un potential inlocuitor.
Adica daca nu vom mai importa atat de multe marfuri „Made in China” va fi ceva ingrijorator pentru romani?
Nu asta e ingrijorator. Problema Chinei este ca reprezinta o parte foarte mare din economia mondiala. Odata cazuti ar exista socuri foarte importante peste tot in lume. De la producatorii de petrol(deja vedem repercursiunile scaderii ritmului economiei chinezesti in pretul barilului). La marii exportatori, cum este Germania. China reprezinta un partener economic foarte important pentru multe tari, iar asta inseamna ca ar trebui sa privim cu ingrijorare problema.
Iar apoi, daca nu ar mai exista made in china, ar fi repede inlocuit cu made in vietnam, laos, cambodgia, etc Tot tarile bananiere unde nu exista norme si drepturi prea multe pentru muncitori le fac cu ochiul marilor companii.
Am schimba doar exportatorul.
Pai sa ne amuzam cu declaratiile rusesti 🙂
Pe 2 Oct 2014 Andrei Kostin, sef de Consiliou banci rusesti, spunea:
„In 2-3 ani trebuie sa de-dolarizam bancile si sa platim in moneda nationala”.
https://www.rt.com/business/191804-russia-ditch-dollar-2-years/
Zis si facut, Rusia anunta cu fast plati intre China si Rusia in ruble si yuani.
Ce aflam azi de la Russia Today:
Decizia cresterii dolarului, si implicit a scaderii cursului rublei, este un lucru bun pentru Rusia (!?) 🙂
Rusia va exporta petrol pe dolari puternici si va plati taxele pe ruble ieftine.
https://www.rt.com/business/327974-russia-budget-dollar-siluanov-sechin/
Pai … cum ramane cu de-dolarizarea bre Andrei Kostin ? 🙂
Tot dolarul e mai bun, nu ? 🙂
In fine, o declaratie sincera pe 28 Dec 2015
„Our entire economy is dependent on the key parameter – the price of oil …”
https://www.rt.com/business/327244-russia-ruble-dollar-oil/
Cum spunea un blogger rus, „Kremlinul nu a învăţat din greşeli şi încearcă din nou să lovească cu un „beţişor” pe posesorii de „bâte economice”. 🙂
http://jurnal.md/ro/economic/2016/1/8/rusia-a-pierdut-toate-bataliile-economice-de-ce-sa-fluturi-un-betisor-impotriva-unei-bate/
doar veriga lipsa ar fi putut sa creada in suprematia rublei sau a yuanului.
Iesti tare Man
ce bine ar fi fost sa avem o infrastructura decenta si o fiscalitate care sa nu sperie investitorii.cate locuri de munca ar fi castigat romania de pe urma crizei din china…….
Nu e vorba numa de China.
E vorba și de UE, că multe lucruri pot fi produse aici, produse, servicii, dacă ai noștri guvernanți nu ar fi imbecili și am avea ceva infrastructură și fiscalitate redusă, plus scăderea taxelor pe muncă. Chinezii sunt mult mai bine plătiți ca noi.
Exemple de salarii: in hypermarketuri minimul pe economie cu greu, construcții, servicii- part-time 2-4 ore la minim pe economie, baruri-HORECA 2 ore la minim pe economie, deși se muncește și 16 ore/zi.
Înflorește munca la negru/gri.
În Europa sunt prea multe drepturi pentru angajați și trebuie să le respecte drepturi, să le creeze condiții de muncă, pe când în indo-china nu-i întreabă nimeni de nimic: drepturi, salarii, ore de muncă, sistemul social, mediu.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-09/putin-proves-obama-prescient-on-syria-as-russia-faces-quagmire-ihzauuvr
In 2014 Rusia cheltuia 8 milioane de dolari pe zi in Siria. Daca pretul petrolului va continua sa scada iar sanctiunile UE vor fi mentinute pe termen lung, atunci Putin va trebui sa gaseasca o solutie pentru incheierea rapida a campaniei siriene.
http://www.huffingtonpost.com/vladimir-ryzhkov/syria-cost-russia_b_8248026.html
Peste 22 de milioane de rusi traiesc sub limita saraciei
Erata: In 2015, nu in 2014, Rusia cheltuia 8 milioane de dolari pe zi in Siria
Raspuns: bursa SUA are cel mai prost inceput de an din ultimi 121.Sa fim atenti sa nu o patim ca in 2008 cand economia romaneasca „duduia” si dupa cateva luni a picat in canal.
Bursa nu este un indicativ economic. Este o mare casa de pariuri unde fata de cazinourile de la Las Vegas, Nisa, Monaco, etc. casa nu castiga intotdeauna.
subscriu.
pe de alta parte, sa incercam o numaratoare.
o parte din suma lipsa s-a dus, intr-adevar pe sustinerea monedei.
mai apoi avansul la contractele cu Rusia: gaz, avioane etc.
contractele cu Pakistanul, un avans trebuia si pe acolo.
dupa aceea. contractele din Africa, a fost un summit de curind si spunea prezidentul chinez ca vor investi 60 mld dolarei anul asta
asta asa, in mare spus, din ce se mai aude pe la colturi.
sa nu uitam faptul ca se deschide FMI-ul ala asiatic, unde chinejii vor cotiza cu freo suta de melearde
mai apoi punem la socoteala cumparatura de aur si alte metale pretioase.
si sa nu uitam ca onorabilii au anuntat faptul ca vor sa diversifice valuta pe care o detin.
nu prea inteleg cum sa imi tin majoritatea banilor in valuta megiesului carele imi baga strimbe pe unde poate, inclusiv pe lunga tarmuri.
la final sa nu uitam programul spatial chinez – baietii se pregatesc sa aseze o micuta baza pe luna, in citiva ani, au de terminat un portavion, iar asta inseamna ca urmatorul este deja pe cala si urmeaza sa fie asamblat.
iar enumerarea poate continua.
in fine dupa cum am mai spus, nu ma intereseaza chinezii ci chinezoaicele. alea pina in 35 de anisori…
economia Romaniei nu duduia in 2008.
Acolo era o declaratie mincinoasa a lui Tariceanu.
Economia Romaniei se baza foarte mult pe consum. O economie care se bazeaza pe consum si are datorii externe (private, este adevarat) imense… nu poti spune ca duduie.
la un moment dat este inevitabil canalul si… cand cazi in canal… cazi
poti sa spui de Germania ca duduia economia pentru ca era un echilibru. se baza la exporturi si pe consum. Ai atunci cand te bazezi pe exporturi esti bine!
inca ceva… legat de economia Romaniei din 2008…
Consumul provenea din banii imprumutati de la banci.
Atunci cand traiesti doar pe bani imprumutati… este inevitabila ziua scadentei. si ce te faci?
patesti ca o multime de romani care nu mai pot plati datoriile la banci.
BANCILE trebuiesc minimizate pentru a avea o economie functionala. daca doresti sa nu fii dependent de ele.
Falimentul unei banci te poate duce la sapa de lemn.
cred ca este foarte important ca romanii sa fie bine educati.
nu poti sa faci credit la banca pentru orice maruntisuri… ma refer in special la cardurile de cumparaturi…
vrei Vacanta la Bulgari platedti cu cardul de credit (deci pleci in vacanta pe datorie) aici e o problema… majora!
George esti rau! ,ai uitat sa mentionezi ca de mana cu bursa chineza au luat o la vale si restul pietelor ( http://www.capital.ro/china-conduce-pietele-financiare-intr-o-alta-zi-haotica-ultimele-evolutii.html )si din cate se pare si economia noastra va resimtii socul din plin daca trendul continua (http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Petrolul+ieftin+ineaca+economia+mondiala+Fabricile+de+componente)!
Caderea de pe bursa chineza a fost influentata de decizia FED de a tine dobanda jos de aici rezultand bani ieftini numai buni de plasat pe bursa si facut specula!bursa chineza incepand sa o ia la vale odata cu zvonurile ridicarii dobanzii ,va fi interesant cum va face fata economia SUA, nu prea vad bine combinatia dolar puternic +Trans-Pacific Partnership.Cat despre Rusia numai de bine,la ei solutia e simpla !Daca vor sa le fie bine trebuie doar sa se puna pe munca -au resurse variate, intreaga infrastructura industriala se afla sub control central
Apai daca petrolul este jos, dolarul este sus, din aceasta cauza FEDul probabil ca n-a ridicat dobanda sa nu creasca si mare tare dolarul si la afecteze exporturile…
Iar China isi arata slabiciuna structurala, China nu este chiar o minune ci mai mult un morman de minciuni si hotii, dincolo de puterea noastra de intelegere.
analiza celor de la national interest mi se pare foarte buna http://nationalinterest.org/feature/whats-next-the-world-economy-14820
din cate se pare totul se reduce la bulele speculative care au explodat in US si China
In China bula imobiliara inca nu s-a spart! Am vazut un studiu din august 2015 si mi s-a facut parul maciuca!
ne asteapta vremuri interesante!daca economia UE va suferii un recul si va intra in recesiune oare ce se va intampla cu cotele de migranti?cotele alea au fost calculate pe baza unor indicatorii care nu vor mai corespunde realitatii
ptr chinezi sa iti fie dat sa traiesti vremuri interesante este de rau.. Tind sa le dau dreptate
Eu cred ca economia UE este mult mai in masura sa absorba socuri decat cea chineza. Bine ar fi pt China ca economia ei sa se restructureze lent, dar nu cred ca este cazul. Coruptia in China este la un nivel pe care nici noi romanii nu-l putem intelege.
In China exista banci false!
Pe de alta parte China are nevoie de o crestere de peste 6% ca sa se poata sustine, ori este la mintea cocosului ca o astfel de necesitate ascunde de fapt o cresdtere economica falsa, mincinoasa si evazionista, lasand la o parte ca este nesustenabila.
Pt as sustine totusi o crestere economica foarte mare guvernul central si autoritatile locale construiesc in draci, desi nu exista cerere, arunca banii in proiecte publice faraonice lipsite de sens si de utilitate, etc, .
Asta inseamna ca pe de o parte au crestere economica pe baza unor imprumuturi ametitoare iar pe de alta parte acesti bani sunt pur si simplu aruncati in vant, nu aduc nimic util… cat va mai tine acest sistem?!
Pana cand imprumuturile nu vor mai fi disponibile…
Doar postacii si nostalgici comunisti spalati pe creier credeau in minciunile lor , ca tranzactiile se vor face in ruble si yuani . Ce gluma buna , ce se intampla astazi este o lectie predata de unchiul Sam celor doua „super puteri” ,si se anunta vremuri tare sarace pt aceste doua tari . Actiunile de la bursa chineza este urmarea noilor insule aparute in Marea Chinei de Sud , chinezii vor analiza bine situatia si vor reveni cuminti unde le este locul
asta cu „revenirea”…hmmm
Nu e o revenire este doar o reasezare…….any way ne pregatim de supravietuire in opinia mea daca se duc astiaa in cap…..pana se reaseaza treburille pot fi momente dificile.
Ogor,cal,branza, viezure, nevasat si aer nepoluat……..
@ arees
” momente dificile ” ….
Vecine esti delicat in exprimare .
Pt mine inseamna un restart planetar
„Caderea in cap”
… dincolo de umor iese amor ( Rusia + China ) si apoi cu omor pentru restul … aka ww3 !!!!
Moartea Pacii !
https://www.youtube.com/watch?v=tjUDblaW-Vc
2 chestiuni :
– Petrolul ( principala resursa litosferica FINITA generatoare de miscare ) in loc sa fie din ce in ce mai scump el sufera scaderi colosale de ” PRET ” .
Si asta intr-o civilizatie bazata pe petrol si care traieste in simbioza cu petrolul !!!
– Banul ( unitate de masura VARIABILA ) este considerat de majoritatea ca avind valoare proprie …… uitind ca acesta este doar ” mercurul ” din termometrele ecomomiei mondiale si nu insasi temperatura !!! Banul este doar denumirea data unei naluciri pe care majoritatea o cred reala .
Sa zicem ca ” valoarea ” acestor 2 economii coboara dincolo de ” point of no return ” .
Consecinta e clasica . Repetitiva . Dincolo de logica pacii . Prabusirea inevitabila in ” groapa gravitationala ” a unei curse pe viata si pe moarte in care primeaza instinctele izvorite din dreptul fortei . Fara legi . Fara reguli . Fara bani . Fara categorii de greutate . Ca doar cind nu mai ai nimic de pierdut visezi ca poti recistiga TOTUL .
Nu mai facem schimb comercial . Luam direct , prin forta .
Care pe care . Scapa cine poate . Cistiga cel care supravietuieste la nivel colectiv .
Invazia vecinilor ….. doar ca acum vecinul este global !!!
//////////////////////////////
…. si dupa ” momentele dificile ” oamenii isi vor jura sa nu mai construiasca arme cu care sa se poata distruge la nivel de civilizatie ….. dar cum memoria oricit de lunga viata va avea , tot va muri odata si odata
….. si atunci va mai incepe inca un iures mondial …… ultimul pt aceasta omenire …. al patrulea …. si inca o civilitatie care s-a autoexterminat ….ca atitea altele din istoria planetara … ca atitea altele din Universul acesta .
Si peste milioane de ani vor mai razbate , doar in povesti obscure transmise de putini urmasi primitivi ai unor supravietuitori ai unei civilizatii de mult apuse , prin graiul mut al pietrelor , informatii despre oameni asemeni zeilor si care zburau prin ceruri si care aveau puterea soarelui dar care in loc sa o foloseasca spre pace au utilizat-o spre autodistructie …. !!!!
Iar va imbatati cu apa rece. Lucrurile nu stau deloc asa. Nu cred ca si-ar dori cineva o Rusie incoltita, aruncandu-se in bratele Chinei. Astea nu sunt doua civilizatii oarecare. Stapanesc impreuna foarte multe resurse,teritoriu si populatie. Putina decenta nu ar strica pentru ca scamatoriile astea ale Us nu ajuta in nici un fel vechea Europa.
Bre @Rosule iar te plimbi cu cartea de botanica subt* brat pe aici?
Nici macar nu iti imaginezi cate natiuni doresc o Rusie fara influenta in lumea moderna (o Rusie cu 10 km patrati) iar una din ele este chiar China…
Deocamdata „alianta” lor se cam duce draqu’ la vale….
Nu ziceau ei ca au super mega BRICS? Super banci cu yuani si ruble?
Uite ca nu este chiar asa…
@Rosu. Matale n-ai sezizat substratul articolului meu. Deocamdata China este inca o tara aparent bogata da’ cand o s-o ia la vale… Rusia este saraca dar mult mai stabila, infinit mai stabila. Rusia saraceste incet, dar de foame nu va muri, asadar eu nu vad Rusia in bratele Chinei ci poate invers 🙂 .
Toate pârghiile financiare sunt la grupurile de interese care sprijină America și UE.Pentru ceilalti trebuie create alte pârghii eventual din funii de usturoi chinezesc ca să tragă și ei de ceva.
Bine ai zis-o nea GMT :)).Toate tranzactiile, imprumuturile, schimburile comerciale s-au facut cu sopirle verzi, iar tiparnita e la „marele licurici”…..hahahaha
Cand e criza multe tari apeleaza la razboi , ar trebui sa nu ne bucuram
…”decat atunci cand luam de la burgheji sa dam la saraci”? 🙂
Frumos articol si, probabil, in mare parte corect dar nimic nu este nou.
Tot razboiul economic pornit acum aproape 2 ani de USA impotriva rusilor, chinezilor si oricui nu este de aceeasi parte cu ei duce la un singur final – al III-lea „cataclism” si probabil ultimul. Se va juca pana la ultima carte, iar ultima carte poate distruge planeta de minimum 3 ori.
Iar pe cei care acum danseaza pe mese de bucurie ca uite ce le fac americanii rusilor, sau chinezilor fara a avea un castig din asta n-o sa-i ajute cu nimic.
Noi v-om fi printre primele victime deoarece, ca si pe vremea Tratatului de la Varsovia, ramanem zona tampon intre est si vest si, implicit, locul care va fi parjolit fara mila. De aceea si dezinteresul total de a forma armate puternice in aceste tari. Zbaterile de achizitii, modernizari sau revitalizari a unui numar practic infim de tehnica militara nu vor influenta cu nimic rezultatul final.
PS: Googaliti un pic si despre perioadele premergatoare celor 2 razboaie mondiale si o sa constatati ca sunt exact aceeasi pasi cu cei de acum. Doar forma si amplitudinea lor difera in functie de stadiul evolutiei omenirii. Sa speram ca o sa ne mai „auzim” si peste cei maxim 5 ani cat au anuntat toate tarile importante din punct de vedere militar ca dureaza programele lor de modernizare in procent de peste 80% a armatelor.
Domn’ blablabla, nimeni pe lume.
Bre te grabesti cu concluziile… China si Rusia si-o iau tocmai ca nu mai stau cuminti sub umbrela dolarului. Cafteala e in primele runde, se loveste binisor dar inca nu decisiv si matale anunti deja castigatorul 🙂
Indiferent care va fi pretzul platit Rusia si China nu se mai intorc in sistem si dupa ei vor merge si altii. Indiferent ce se va intampla sistemul financiar global tot va bubui deoarece volumul datoriilor acumulate de participanti este deja nesustenabil iar complexitatea si dimensiunea lui nu pot acoperi la nesfarsit cresterea exponentiala a injectiilor de capital necesare pentru a il tine in viata.
Referitor la presiunea pretului petrolului.. presiunea este maxima pe Rusia dar este la fel mare si pe sistemul petrodolarilor pentru ca cererea de dolari si implicit reciclarea lor se face la un nivel mult mai scazut.
Daca aia 2 raman in picioare dupa pumnii si picioarele care si le-au luat (si eu cred ca vor ramane in picioare) meciul va lua o cu totul alta turnura pentru ca nici ailalti nu mai au mult suflu in ei.
Apai Rusia tocmai ce s-a intors in sistem (nu ca ar fi plecat vreodata), daca te uiti la declaratiile sefului bancii centrale, petrolul rusesc se vine numa pe dolari 🙂 , nu pe yuani.
Pe de alta parte rezervele internationale ale Rusiei sunt in…dolari si euro, ale Chinei tot asa, astfel ca despre ce vorbim frate 🙂 ?!
Fata de presiune pe dolar da-mi voie sa te contraziic, dolarul tocmai ce a crescut, pt ca exista o relatie invers proportionala intre dolar si pretul barilului: cand unul scade celalalt urca si cum barilul scade…
China nu stiu ce va face este o problema mult prea complexa, am vrut doar sa explic ca cele 2500 de miliarde de dolari din rezerva sa nu reprezinta de fapt mare lucru, celor care aveau senzatia ca banii aia vor ingenuchea America 🙂 .
Rusia pe de alta parte n-are probleme atat de mari. Rusii sunt obisnuiti cu saracia, oricum acum este mai bine decat pe vremea URSS, Rusia are enorme rezerve de toate-alea, are cu ce sa le apere si-si permite sa astepte. Moscova va trece peste aceste vremuri, mai slabita, dar va trece, despre China ramane sa mai vorbim.`
Pt rusii ar putea chiar sa fie un moment foarte bun daca-i duce capul si-si diversifica economia, investesc in agricultura si in IMM-uri…
De iesit din sistem nu au iesit prea mult pentru ca nu e asa simplu. Dar tot mai multe tari semneaza acorduri comerciale in afara dolarului urmand trendul Rusiei si Chinei. In felul asta se va creea o tendinta si o infrastructura care in trecut era de neimaginat.
Presiunea pe sistemul petrodolarilor e legata de reciclarea datoriilor pe care FED-ul e nevoit sa le inghita pentru a mentine iluzia stabilitatii. Aici un graf destul de interesant zic eu despre costurile cu care FED-ul tine in viata sistemul.
https://research.stlouisfed.org/fred2/series/FDHBFRBN
China vinde datoriile americane ca sa isi rezolve problemele, Japonia vinde si ea, petrolistii nu prea mai cumpara bonduri ca in vremurile bune iar unii lichideaza expunerile care le au pentru ca au nevoie de cash. Toate astea inseamna presiuni majore in sistem si singura parghie de rezistenta ramasa e doar FED-ul.
„China’s central bank has sold off more than half a trillion dollars of (mostly) U.S. treasuries”
http://247wallst.com/banking-finance/2015/12/08/china-and-japan-continue-to-liquidate-us-treasury-holdings-what-it-means/
Asta e un fel de problemele mele(China) sunt si problemele voastre(USA).
Oricum chinezii nu mai viseaza demult sa isi recupereze banii integral.
E clar ca vor iesi (de fapt vom iesi cu totii) sifonati din aceasta cafteala sper doar ca aia care au organizat si marea emigrare sa nu puna si de marele razboi :))
Scàderea rezervelor valutare chineze în dolari este cu douà tàisiuri. Dolarul hârtie care se imprimà cu duiumu este artificial mentinut la valoarea lui de schimb. (de vàzut goana dupà aur metal).
Iar mie îmi pasà mai putin de aventurile monetare din Rusia si China, cât ceea ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie 2016, pe sest. Orice depozit în bàncile UE, particulari sau întreprinderi, poate fi luat cu japca pentru sumele depàsind 100.000 €, în beneficiul creditorilor bàncii unde sunt depusi.
Bolsevismul redivivus !
Dolarul este mentinut artificial? Cum?
Dom’lui Georgica zis tovu Gica , ultimul comunist de pe aciulea
am placerea sa iti aduc aminte ca acum vreo 28-29 de ani unu Hu Iao Bang , in timpu unui discurs a adus un vibrant omagiu capitalismului calificandu-l „cea mai mare inventie a omenirii” sau asa ceva. Discursul a fost tinut ingata Congresului Partidului … Comunist Chinez!!
Cat despre conditiile „sclavagiste” (as zice nu scalagiste ci sub-victotiene) ale muncitorilor necalificati chinezi … sunt visle libertarienilor. Ca si pe aici este mcar unul care spumega impotrova MiLoGilor cu salariu minim. Ca si tehnocrata de Anca Dragu sinistra a finatelor din Patria noastra Capitalista cea Demolata si vanduta la otelariile turcesti dep0-labeag ca romanii nu mai muncesc pe 2 lei ca chinezii..
Onsa nu stiu cu cine te certi matale pe aciulea.
Pozitii extremist-microbiste ca cele citate de tine am intalnit .. dar nu pe Rumania Military (desi aveti o tendinta ceausist nostalgica ca cand visati despre superpotentele noastre IAR de dupa 77 si pridcutiile stahanoviste de tancuri)
Deci per total articolul pare scris la gazeta de perete in speranta ca va fi remarcat de un tov de la sector….
Si acu sa trec subect …
Rubla nu a fost niciodata da niciodata o moneda puternica. Nici intimpu tarilor nici mai tarliu (chiar si la 1860 majoritatea circulatiei monetare din Rusia era bazata pe asignate si mondeda ce cupru. Argintul era pastrat ptr deplasrile in Strainezia [de ex rublele de argint kentuite prin Romania de ofiteri] , aurul ptr plati externe mari [vapoare englezesti, revolvere si pusti americane, belgiene si tunuri Krupp] si Rusia tarista se indatora din greu mai ales Frantei)
De acord ca nu poti avea o economie de mare putoare ca cnd te bazezi pe exporc de materii prime (al caror pret nu il cintrolezi tu ci bursele din NY si City).
Insa
– cica OMV ar vrea o intelegere cu Gazprom. Care priveste bunruile OMV din Romania…
– de 2 ani mi se promite prabusirea Rusiei si Mar4ea Revolutie Democratica care va elibera Crimeea. Asteptam provincia da?!
Seriosssss cla partea OMV-Gazprom? Aide mai informeaza-te si daca e sa se faca ceva cu activele Petrom ale OMV-ului Statul Roman poa’ sa zica pas…Deci vaiiiiiiiiiii Gazprom-ul ramane si cu banii dati si fara active/bunuri…
Pai mujicul o duce bine???Rusia nu trebuie prabusita ca e plina de prosti; trebuie facuta doar de kkt (cum au facut-o turcaletii)…
Cat despre tehnologiile noi chinezesti? Care’s alea? Alea de acu 10 ani furate? Si exporturile chinezesti ale ieftinite reprezinta tehnologii noi? Sau brichete mai ieftine????
Aide fa edit la scrisul cu picioarele mai bine 😀 …
Exact ,. Ma refer la tehnologiile pe care le-au primit /furat/copiat.
Si poa esti prea tanar .. si iti inchupui ca Seiko a fots o marca de ceasrui stimabila … Nu! In anii 60 se inspirau pe rupte de la elvetieni! Asa ca la o expozitie elvetineii au interzis paparatele de fotografiat. Si in lloc sa apara 2 niponi cu cate 6 aparate de fotografiat .. au aprut vreo 2 dusini care au scos carnetele si pixurile si au inceput sa deseneze f rapid!!
Insa prin anii 90 niponi s-ua sucrit pe taiiwanezi ca le copiaza creasurile si nu e cprect…
Cand au treminat sa se strice de ras (chiar si sobri elvetinei mai rad cateodata!) ceasroniocarii lebetinei le-ua adus aminte niponilor ca nu niponii sunt cei care au dreptul sa se planga!!!!
Pesemne ca tu tu nu ai idee de unde au pronit chibezii in 1977-79…. Difernta este URIASA!
A da.. asa intre noi fie vorba locuiesti in Romania? Te mai uitia la prosturile romanesti de tembe? Nu de alta dar se cam face recalama ca daca iti faci nu’sh ce abonament la ROMTELECOM promesti nu stiu ce telefon HUAWEI. H este marca chinezeasca nu romaneasca!
Si mai uita-te aici .. imediat sub Afla cum poti sustine site-ul Romania Military! Unoeri sunt reclame la UTOK . UTOK este din Romania si asambl;eaza componete chinezesti
Asa ca ai face mai bine sa nu procedezi precum capra cea raioasa ..
A da.. cica gandesti da?!
Ei bine atunci cauta OMV Gazprom ! Ma rog mai nou OMV a anuntat ca OMV Petrom nu face obiectul discutiilor cu Gazprom. Dracu stie?!
Si daca statul roman zice pas .. cade intelegerea cu gazprom da nu raman rusi fara bani (mai ales ca nu dspre bani este vorba …) . Insa ramane OMV fara ce doreste si sare Austria pe noi ca nu „dam dovada de solodaritate”
Nea’ Ghita,matale ai auzit de Grand Seiko ,Seiko Astron,Credor?Apropos, in anii 60′ la concursurile de cronometrie ,elvetienii au inceput sa interzica CEASURILE japoneze,nu niponii cu cate 2 aparate de fotografiat.
Oricum,este alta filozoie in spatele industriei orologere nipone,este o BLASFEMIE sa acuzi de furt probabil unul dintre cei mai prolifici producatori de mecanisme din lume,aka Seiko.
Si ca o ironie a sortii,in anul de gratie 2015,multi producatori indepedenti de ceasuri Swiss au trecut pe mecanisme Soprod A10,care sunt mecanisme Seiko din anii ’70.
Vorbim discutii. China a cucerit lumea vanzand tricouri, adidasi si chiloti. Si au acumulat aur, valuta si infrastructura. Au acum o industrie colosala a investitorilor care acum nu stiu cum sa vanda activele … pe bani de nimic probabil. Cine le poate cumpara? Cine are bani … si daca cu 3-5000 miliarde iei active de 100000 miliarde poate ca tot merita sa risti. Apoi activele respective se pot vinde 🙂 … la cine nu are acces la tehnologie si are resurse 🙂 … poate este doar un scenariu dar unul plauzibil.
Eu repet ce am citit uin anii 70-80 in presa franceza. Citeam minimun Parios Macth la 15 zile. Normalul fiibd 3 reviste xaptamanle (PM, Express, ce ai pica )la 15 zile.
Plus presa roaman (cele mai interesante artocole fiind cele tyraduse din reviste frantzzesti .. si de multe ori ma amuzam citond prescurtari ale artocolelor din PM)
PLus Lumea caere pe vremea aia era si ccesibila (ca pret) si b\calitaiv buna ( hm .. alegerea mmei Tachctcer – nu7ma 3 pagini despre congresul P Consrvator)
Ghita,nu stiu ce era in presa franceza din anii 70-80 vis a vis de Seiko,dar te asigur ca esti in mare eroare (apropos la lista de mai sus am uitat sa adaug Seiko LM SPECIAL si King Seiko-a se intelege ca alaturi de cele amintite sunt modele ce se iau la tranta cu ceasurile elvetiene.Nu afirm ca japonezii ar fi peste elvetieni ci ca sunt altceva/au o filozofie diferita).Daca afirmi ca” In anii 60 se inspirau pe rupte de la elvetieni!” atunci au facut-o repede,deoarece in noiembrie 1970 apare Seiko GS 4522-8000 ,ce se pare ca sta la baza excluderii japonezilor din Swiss Observatory Competitions.
Apoi anii ’70 continua cu revolutia quartz,care aproape falimenteaza industria elvetiana in anii 70/80 (plus alte victime,de exemplu industria orologera americana.Dispar nume mari ca Elgin,iar Hamilton isi inchide fabricile din SUA si se muta in Elvetia,astazi este un brand sub tutela Swatch)…asa ca „Cand au treminat sa se strice de ras (chiar si sobri elvetinei mai rad cateodata!) ceasroniocarii lebetinei le-ua adus aminte niponilor ca nu niponii sunt cei care au dreptul sa se planga!!!! ” poate radeau,dar nu era rasul lor.
Si apropos,tot ce se produce in Asia este Seiko, taiwanezii nu i-au copiat niciodata (chinezii au facut-o,nu are rost sa spun ce porcarii au scos).
Ca sa nu mai lungesc vorba ( scuze GMT pentru of) sa afirmi ca Seiko a COPIAT de la elvetieni este un nonsens.
@Nea Ghita Bizonu’
Istoria cu „interzicerea” aparatelor de fotografiat fost ceva mai nostima: elvetienii, constienti ca „turistii” japonezi sint realmente indragostiti de ceasurile lor s-au gandit ca ar fi mai bine sa le cumpere decit sa le fotografieze. In consecinta au instalat un filtru „prietenos” de raze X – ceva in genul scannerelor de acum pentru bagajele de mina – iar cum razele X si filmul foto sint prieteni de cind lumea 😀 galbejitii s-au trezit ca se uita la niste filme frumos innegrite dupa ce le-au developat.
Abia pe urma au trimis „pictorii”. Chestie care se practica (pot spune cu succes) si in ziua de azi – peste tot pe unde nu ai acces cu stickuri, telefoane cu camera sau alte gadgeturi, trimiti baieti care sa aiba „ochi de artist”
@Ghita. Esti foarte gresit informat, intelegerea dintere OMV si Gazprom nu priveste nici un activ al Petrom.
Primle stiri au fost ca priveste.
Yuanul.
Dracu stie .. ce fel de moneda o fi. Prea „noua” – aparut in 1889. POa mia tii mimte : caderea lenta a dinastiei Qing m rascoala Taiping si a Boexerilor, interventie, revolutie, razboi civil, senoori ai razboiului, invazia japoneza, asscensiunea comunista, rabolutia culturala … In nici un caz asta nu gavoroza o monedas noua …
Insa alea 3 triliarde $$$$ in rezerva .. erau pe bune!
Si care „ascunde” cat dracu au cumprata astia prin Canada, Amerlocia , ERRORpa .: propretati agricole, imobile.. Rover, Volvo (si in sfarsit Volvo a vandut peste 500.000 masini intr-un an!! parca ar fi luat ginseng!!)
Insa in astia 37 de ani (de cand a aparut „socialismul cu specific chinez” adica practici capitaliste fardate cu polologhie maxizanta) saltul Chinei a fost urias…
Poti sa razi cat vrei insa miile alea de kilometrii de autostrazi raman. Industriile si tehnologiile raman (azi doar 2 tari pot produce supertrenuri pe sustenatie magnetica. Germania care a invetata cestia si China carea cumparat. Pricum cestia asta se poriveste mai bune cu China – distante mai mari, pasageri mai multi) Asta imi amintese de vorba lu Octavianus ” am gasit o Roma de caramida si las una de marmora!”
Si ca ca investitorii straini vand in draci active din China (pentru iesire), denominate in yuani, si incearca cu disperare sa iasa de acolo cu dolari in buzunar o fi bine o fi rau?! Io zic ca ptr urmasi lu I-O Baga (comunsitu admirator de capitalism) scaderea yanului este cam tot ce au nevoie. Fara ghilimele si gluma…
Ca cine o sa cumpere?!
Cum cine? Chinezii!!!
Cine se va prali?
Investitorul occidental!!!
Cine o sa castige?
Cum cine? Chinezii!!!
Asta ma face sa imi aduc aminte de o cestie…
@Ghita. Daca tot ma faci comunist ar fi bine sa intelegi inainte economia chineza! Cand eu spun ca Yuanul scade ma refer la faptul ca cererea de dolari pe piata bancara chineza este mult mai mare decat oferta si astfel banca centrala chineza trebuie sa arunce dolari pe piata. Yuanul nominal nu scade dae nu se mai gasesc suficienti dolari pt cei care vor sa dea yuani si sa primeasca dolari.
Pentru ca Yuanul are un curs fix, nu liber precum leul romanesc. Astfel ca orice problema se duce direct in rezervele bancii centrale si le face praf, nu are ca rezultata scaderea yuanului pe piata.
Astfel orice soc duce la scaderea rezervelor pentru ca yuanul nu are un curs flotant care, poate, ar absorbi o parte din socuri si ar echilibra cererea cu oferta.
Banca centrala preia toate socurile si continua sa subventioneze un yuan prea puternic astazi, fata de piata, de unde pana acum doi ani yuanul era subevaluat cu 40% – in mod artificial – fata de dolar.
Practic yaunul a pierdut avansul de 40% si dracu stie unde este astazi de fapt.
Am fost clar?
Le style c’est l’homme Si ai un stil extrem de gazeta de partid anii 50!~!
Atunci citeste altceva!
Franceza e din Paris match sau istoria dinastiei ming era in franceza?
Mai clar de asa nici nu se putea.:))
Asta ma face sa imi aduc aminte de o cestie…
In anii 80 niponii au investit enorm in SUA. In zone intregi „industrie” inseam propretar nipon. Si un primar de mare oras declara „nu le facem INCA pantofii ptr ca nu ne-au cerut”.
Apoi SUA a „umblat” la dobanda si a urmat Lunea Neagra niponii si-au lichidat multe din investittiile americane. Ca urmare Japonia a fost inundata de bani care au fost bagati in imobiliare producand un “balon” (buble) care in mod normal a plesnit in 1990.
Deci in 87 amerlocii au recumparat ieftin de la niponi.
Azi tu scrii ca se pare ca sinezii cam vor sa faca manaria amerloca.
Cu urmarea ca fondurile retrase din China se vor repezi flamdne in cautare de noi „oportunitati” .. unde dracu? Si aceasta enorma masa de dolari poate sa faca ca elastecu cand se rupe… (ti s-a rupt vreo prastie in mana?! Mie da!!)
In fine …Nu Chinezii ne fura slujbele (si pe ale noastre romanilor si pe ale europenilor) ci capitalistii „nistri” care „delocalizeaza” in draci ptr ca noi nu vrem sa muncim pe 2 lei!! Si repet tine minte ca desi poa e ca cum zici China se mai linisteste un pic cu cresterea ei economica mincinoasa si nesustenabila a rams cu uzinele, tehnologiile, Volvo, Rover si pietele.
Am zis pietele?
Scaderea yuanului ieftineste .. exporturile chineze!! La fix fixorum Ia de vezi impresiile lu’ Nistorescu : Care-i hazul să te plimbi cu o maşină chinezească? Cotidinaul 21 nov. 2015…
@Ghita. Bre matale nu intelegi deloc economia. Cum dracu sa ieftineasca un yuan slab exporturile chinezesti, daca yuanul are un curs fix, fixat de banca centrala? Un yuan slab nu face decat se epuizeze rezervele valutare ale Chinei, care trebuie sa arunce cu dolari in piata.
Pe de alta parte te cam inseli in privinta japonezilor, americanii le reprosau ca aveau taxe vamale pt produsle americane si alte chestii de acest gen (japonezii tineau yenul jos, subventionand astfel exporturile in America), care pana la urma s-au reglementat. Investitiile japoneze in America sunt mult mai mari decat rezervele chinezilor in dolari si toata lumea este multumita, banii japonezi produc slujbe in SUA si aduc venituri catre buget. A fost o perioada de isterie dar totul s-a rezolvat amiabil si in interesul ambelor parti, doar ca Japonia avea si are o economie libera, bazata pe cerecetare-dezvoltare nu una sclavagista bazata pe minciuna si control al statului.
Nu stiu daca stii dar Boeing este sustinuta de ambele guverne 🙂 .
Si cumva crezi ca yenul nu avea curs fix?
Si China nu are taxe vamale?
Sau nu crezi ca au repatriat banii din SUA?!
Deci ca sa recapitulez ca ptr specialisti :
Dintai in septembrie 1985 dracii din G7 s-au intalnit la Plazza Hotel si au decis sa scada cursu’ dolarului. Si pana in 1987 dolaru’ pierde din greutate si ajunge la nivelul din 1979! Cu care ocazie yenul creste si pot cumpara din gros in SUA!!
Apoi acordu’ de la Luvru (febr 1987) Si apoi din nou se umbla la dobanzi ca dolaru’ sa se intareasca. Si din acest dus scotian a rezultat Lunea Neagra (1987) cand toti si-au adus aminte de povestile batranilor cu aia de sareau pe ferestre dupa Joia Neagra. Si speriati de Lunea Neagra niponii au retras masuv din SUA si repatriat banii. Ca urmare Japonia a fost inundata de bani care au fost bagati in imobiliare producand un “balon” (buble) care in mod normal a plesnit in 1990. Si de aici anii pierduti ai Japoniei.
Ptr mai mult v in Wiki:
Lost Decade (Japan)
Japanese asset price bubble
Plaza Accord
Louvre Accord
Daca ai timp meri si aici : http://vremea.forumgratuit.ro/t436-criza-ca-model-de-redistributie-a-avutiei-sociale-de-la-saraci-la-supere-supra-bogati
ptr o prezentare presucrtata a lungului sir de crize inceput in 1980.
Hm apropos ce economie intelegi matale tovu Gicu ? (nu de lata dar articolul mi-a adus aminte de unele productii propagandistice.. )
A da. Eu am maimtiri de pe vremea cand ce era bine ptr GM era bine ptr America. Azi honda este cea mai des intalnita masina in SUA …
Cursul yen/dolar a avut la baza acordul Smithsonian si nu-i nici pe departe aceeasi mancare de peste cu yuanul chinezesc. Japonezii au trecut mai tarziu de la o economie bazata pe o mana de lucru ieftina pe una bazata pe calitate si inovatie.
Pe de alta parte Japonia era o democatie dpdv economic, iar Honda este constuita in SUA intr-un numar sufiecient de important ca sa conteze.
GMul pe de alta parte merge bine…
# Mai usor cu „Gicu” si alte asemenea figuri de stil, eu – deocamdata -te-am tratat cu respect, nu ma face sa regret acest lucru.
# In privinta activismului PCR, eu singur sunt un anti-comunist convins, tu pe de alta parte cred ca esti nostalgic.
Uf .. ma tot mir cum reusiti voi astia „anticomunistii” sa „emulati” ata de bine .. „comunismul”!~
Articolul tau este plin de poncife care deja in 1970 erau depasite, jenante.. nau erau una doua edecuri care le mai scapau ins aau iesit la pensie pana prin 77.. Ma crezi sau nu da nea Gicu de la Scularie era personajul unor bancuri si c culmea ma cunoscut un „tovaras Gicu” care le zicea precum tine despre putregai..)
Ti-am zis stilul esteoimul.
Ce ma vezi pe mine sucarit ca sunt luat drept Mos Teaca? (desi eu nuam stagiul obligatir) Ei bine stiul meu este de Mos Teaca de ce sa ma supar ?(cel mult ma amuz ca io is Teaca cand pe aici sunt minim 2 care au fots meletari de cariera)
@Ghita. Este ultimul avertisment. Faptul ca tie nu-ti place realitatea din China si Rusia, faptul ca cele doua tari nu sunt nici pe departe atat de tari cum ai vrea tu sa fie, este strict problema ta, doar ca eu am fost amabil si prietenos, iar tu ai inceput sa devii obraznic.
Si din cate imi aduc aminte tu faci pe-aici apologia comunismului, ce bine era atunci… Io la 18 ani n-aveam ce comunist sa fiu si imi pare rau ca nu i-am spanzurat pe toti atunci in „90.
Am tolerat 1-2-3 cometarii agresive si la adresa mea si a lui Razvan, dar sa nu confunzi buna crestere cu slabiciunea. „Gicu” o fi colegul tau de la scularie, dracu sa-l ia, nu-mi pasa pe unde ti-ai petrecut tu tineretea…
Fara mistouri ieftine si fara arogante, atat timp cat eu nu folosesc astfel de mizerii la adresa ta si de fapt la adresa niciunui coleg de blog. Casa mea, regulile mele si ar fi trebuit sa sti asta daca tot spui ca esti batran.
PS Iar in conditiile in care mie comunistii mi-au omorat membrii de familie, prostia cu comunist o consider foarte jignitoare, cu atat mai mult cu cat in toate articolele mele am aratat ca sunt un om de dreapta.
Hm asta este problema .. Voi nu cunosateti nici bancurile (Gicu de la scularie era personaj de banc)… Insa cetiti pe Tismanetzchi (pui de comunist kominternist trecut la franckfurteri)]
Apropops stii tu cum as vrea eu sa fie China? Si la o adica parerea mea ar conta ?! Ca despre asta este vorba : nu dorintele personale conteaza ci alte cestii. (de ex in 1937-4e toata lumea era de accord ca URSS este un castel de carti de joc. NU a fost!
Ma rig era si o minoritate care considera URSS un soi de anticamera a Raiului. Nu era!
Insa parerile lor personale derivate din nazuinte personale obscure nu au avut importanta in fara unor cestii mai.. prozaice!)
Asta ar fi lectia de retinut – sa nu lasam preferintele si bazdacii personali sa ne influenteze perceptia….
Uf…
Si ma rog ca care este diferenta ? Ca aia intre p@@a si pe@@s?!
Cum sa iti zic eu am crescut cu rata fixa (in fonctioe de aur plus „incidente”) .. an vazut Sarpele Monetar . Am vazut trecera la libera flotare …. Mereu si mereu era si aceiasi problema – mereu era cineva acuzat ca manvreaza in jos sa isi promoveze exporturile!!
Si acu ceva timp (max 2 ani) am auzit pe americani cerand o revizuire in sus a valorii yuanului . nil sub sole novum. Alta palarie (chinezeasca de data asta).
GM merge bine? Tu esti serios ?! Unde dracu este Pontiac , Saturn si Oldsmobille?! Buick a rams doar din cazua preferintei functionarilor PC Chinez ptr Buick!! GM? Sub 10 milioane!! Mia putin ca iniante.. Sa iti povestesc deapre Firebid ? Despre cum un Caddie pe strazile Europei facea sa se rupa elasticele de la chiloti de dama pe o raza de 400 metri?! Nu mai este cea mai mare din lume!! 77 de ani a fost..
Azi? Toyota? VW ? Ma apuca greata!! Ca cum sa iti zic .. io eram mare admirator al „frumoaselor americane”!
Honda? Vrei sa imi dai „lectii”? Pai io stiu de Honda ca marca de autioturisme de dinaonte de Civic!! Insa sa aud ca „Accura” Accord este preferata .. in SUA .. te rog am nevopie de emetiral…. Unde disparu Chrysler? Sau AMC? Ce era Honda in 70?!
Si imi zici ca Japonia sprijina Boieng? Multzam …. E ca si cum coroana regilor Angliei ar fi partajata cu casa de Orania.
Vezi tu .. tu pesemne ca ma crezi „antiamerican” si „comunist”. Poa oi fi ultima da nu prima. Dar eu tin minte lata America – aia din timpul in care Dick Nixon, vicepresedinte gavarea in fata Sovietului Suprem „si poporul americanm este cel mai aproape de comunism!” Adica cine muncea in America avea trai bun iar un muncitor calificat avea un nivel de viata „burghez” ca al unui ins ajuns din Europa de Vest : casa buna. Masina „de lux” (in Europa chiar si Doge Dart …) Copii la colegiu si vacante la Paris si Roma!!
Si in alta ordine de idei dar cam pe aici… Nu prea ma doare pe mine rubla – e treaba ciolovecilor! Insa nu prea inteleg cum este aiai „piata libera” si „pret fixat de cerere si oferta” cand azi petrolul se vinde la 32 $/barilu. A mai fost pe aici .. candva prin 76. In 79 era pe la 28 (piata spot Amsterdam) . Si apoi a ajuns la peste 100. Azi la 32 e mai putin ca in 1978! (ca dolaru nu mai este acelasi! E mult mai mic!!)
Si asta ma nelinistete mai mult decat rubla si yuanu .. si imi aduce aminte de o zisa din copilaria mea :dolarul este moneda noastra si problema voastra! si nu prea imi place. Mau ales pen’ca azi amercianu de rand muncerste mia mult ptr mai putin decat in 70 … deci io ce sperante sa mai am ?!
„Ca si pe aici este macar unul care spumega impotriva MiLoGilor cu salariu minim…”
Scuza-ma, tovarase MiLoG-Sef, dar confunzi aversiunea mea fata de salariul minim dicktat de stat cu salariului minim negociat direct doar de sindicate si patronate prin contracte de munca. Ca sa vezi, unele state fara a avea „salariu minim” obligatoriu s-au descurcat fara probleme, n-a venit apocalipsa…
Ma bucur ca-ti sta in continuare in gat faza cu MiLoGii, nu e decat de abia inceputul lui 2016, intotdeauna mai e loc/timp pentru PoMaNa electorala…
La naiba, omule, tehnocacao nu numai ca au acceptat 1200, ba chiar au zis „luati, ma MiLoGilor, 1250!” 🙂
Niciodata sa nu subestimezi ce pomeni sunt dispusi sa dea politicenii in an electoral! „It’s a sure thing”!
Da..
Insa daca esti impotriva atunci esti de acord ca China este atre cu conditiile alea „sclavagiste”? Explica=i asta lu George!
Asa cum [oa ar fi cazul sa explic unora ca lo s=adata pomana cand au fots trimis sa se trateze la Voena si Bruxelles…
Un pic de coerenta va rog .. daca nu cer prea mult!
@Ghita. Cred ca-mi pierd timpul, dar pentru ceilalti cititori, in China sindicatele practic nu exista, iar daca cineva doreste sa infiinteze un sindicat liber il ia politia.
Tot in China grevele sunt „rezolvate” de politie, foarte multi muncitori chinezi nu beneficiaza de drept la pensie, concediu de odihna, de boala sau orice alt tip de asigurare de stat sau sanatate, doar pentru reducerea costurilor cu mana de lucru.
In loc de misto ieftin mai bine ai studia care este de fapt motorul cresterii economice chineze si de ce taota lumea isi construieste acolo fabrici, Apple fiind deja vestita ca angajeaza copii de 12 ani in fabricile sale.
Asa ca n-are nimeni ce sa-mi explice, eu stiu foarte bine ce vorbesc: Yuanul este o prostie!
Deci visul liberatrian : pe 2 lei. Oensie ? Da-i in aia de putirosi!! (nu ca noi noi unde baosorgii ca mine in loc sa mucneasca sug sanegle tineretyului munictor!!) Competitivitate maxima .
Cumva constinta ta comunsita este socata?!
Si fara misto ieftin. Chair crezi ca nu stiu conditiile sociale mizerabile? „Sub-victoriene” ?! Crezi ca n u stiu ce atrage pe maharii capitalisti (aia care finateaa Institue Mises) in China? Mirosul de cacat al situatoe muncitorului chinez!!! Visul liberatrian in actiune!!!
SI la asta aspriati si voi cand innurati p0ensionaril , asigirairle sociale samd.
Gerogele cum sa iti spui … poa chiar nu astori constient la comditii chinezesti ptr fopra de munca din Romania.. Poate nu constient.
Insa cum sa iti zic o prea mare dihotomie intre scop si mijloc va comprmite pana la urma scopul (na ca sa price[psti” daca impusti un iepure cu un AKM nu o sa ia parte nici de blanita dar nici de ostropel! )
Pfff….
Ajung la concluzia ca nu poti fi fericit fara sa fii ignorant…. Da’ poate mi-s eu prea sensibil.
deci treaba cu yuanul sta asa ..chinezii fac afaceri in dolari : http://www.nasul.tv/top-story-huaxi-cel-mai-bogat-sat-din-china/ 🙂
nu canta nimeni prohodul rusiei si chinei dar pentru a deveni lider mondial ai nevoie de alt ADN.
Salutare la colegii de pe ro mil!
– In primul rand banii viitorului nu vor fi nici Euro nici Dolari nici Yuanu nici Rubla nicicare.
Banii viitorului vor fi cei digitali(electronici).Asadar sa dezbatem care e mai tare sau mai slab acum e oarecum degeaba pentru ca timpu trece si noi nu traim pe loc doar in prezent, caci viitorul ne asteapta.(sigur ca putem discuta situatia actuala).
– In al doilea rand sa nu uitam ca dolarul american inca supravietuieste datorita unor interventii brutale pentru al tine in viata prin diferite metode
Intradevar dolarul american este in scadere demult si probabil incet incet se va prabusi.
– In al treilea rand spuneai ca rubla e slaba pentru ca se bazeaza foarte mult pe gaze naturale, pai hai sa ne uitam pe ce se bazeaza dolarul american -> PETRO-DOLAR deci fundatia sa este inradacinata in petrol, aceeasi situatie ca si rubla + ca dealungul istoriei americanii au si intervenit militar pentru a proteja suprematia dolarului facand razboi ceea ce nici Rusia nici China nu a facut inca.
– In al patrulea rand poza de la final „THEY CAN BURN OUR FLAG, BUT THEY NEVER BURN OUR MONEY” desi este un steag american in flacari si spunand ca ei ne ard steagul dar nu pot sa arda bani NOSTRII e total gresit.Dolarul nu e proprietatea Americii ci a Rezervei Federale care e privata, nicidecum ea apartine Americii sau sa fie subordonata tarii ci invers.
– In al cincilea rand se doreste o trecere la o noua era a baniilor si nu numai si pentru a putea schimba sistemul financiar nu e posibil sa o faci brusc deci ai nevoie de niste „scuze” sau „motive” asadar nu e exclus sa se forteze o prabusire globala a economiilor si a valutelor pentru a schimba sistemul financiar.
Prin urmare putem discuta sau a ne spune punctul de vedere dar cateodata e chiar nefolositor la adevarata situatie actuala.
Si inca un lucru.Tot respectul pentru toate persoanele, pentru cei care se chinuie sa creeze teme de discutie dar si pentru toti cei care posteaza indiferent de pozitia lor, dar site-ul se cheama Romania Military asadar a fost creat cu ideea de a informa lumea despre anumite schimbari si noutati in ceea ce priveste Armata Romana dupa care a-ti trecut la stiri despre alte armate ale lumii si dpdv al meu este foarte bine, chiar imi place, DAR pentru respectul vostru nu mai faceti POLITICA oricare ar fi ea (hai sa zicem ca promovarea ideii cu R.Moldova e ok) dar aratati ca sunteti cel putin o treapta peste …… care conduc aceasta tara minunata cu de toate si inca fura si o vand pe bucati ca niste tradatori ce sunt din 89 incoace.
La Multi Ani! tuturor Sanatate si un an nou fericit si cat mai bun!
#Jack
pai da cu stupizi plin de tot felul de conspiratii. ca matale e si normal sa zici ca se duce siteul la vale
#zippo
In primul rand eu nu te-am jignit, asadar sa jignesti o persoana pe care nu o cunosti si pentru ca nu sunteti de acord cu mine e lipsa de respect.
In al doilea rand dumneavoastra se pare ca nu cunoasteti definitia cuvantului conspiratie, dar ca sa va fac sa intelegeti mai bine eu nu vorbesc despre povesti ci despre fapte care au avut loc si inca mai au(daca nu cunoasteti unele lucruri nu inseamna ca ele nu exista).
In al treilea rand eu nu fac politica, prin urmare daca site-ul creste sau coboara nu e datorita mie.
In al patrulea rand doar ca imi spun o parere cu care unii de pe acest site nu sunt de acord sunt automat catalogat ca rusofil mi se pare o nebunie chiar ciuda sau ura.Lucrurile sunt asa cum sunt fie ca le acceptam fie ca nu, daca va deranjeaza asta e, dar adevarul e unul singur restul sunt opinii sau pareri.
Daca vin si apar biserica nu m-ar mira sa fiu catalogat preot de unii dintre voi.
Am observat ca la orice lucru spus de cineva dar cu care nu sunteti de acord automat il/o faceti rusofil/a.
Am mai spus-o ca atunci cand o tara face probleme sau razboi sau lucruri rele sta in calitatea noastra morala sa recunoastem raul facut de acea natie indiferent care e ea, dar unii dintre voi acuzati raul unei tari dand vina pe alta care mi se pare ori prostie cu carul ori manipulare/propaganda ordinara.
Zippo desi poate nu mai agreat eu iti doresc un anu nou fericit(si casca bine ochii,sa nu crezi ca daca vezi sa mergi pe strada ai impresia ca vezi tot)[„Ochii sunt nefolositori atunci cand mintea doarme”].
…pe mine nu ma deranjeaza ca se mai face politica… Si pe biziday se intimpla citeodata, nu ai cum sa eviti!
Mi se pare ca se ofuscheaza tot sovietofilii, desi @bizonu’ rezista cu stoicism si le face treaba…
Cum apare cite un articol despre maica rasia, sariti ca paduchii!
Lipsa comentariilor celorlalti o iau ca aprobare! De postacelile voastre sintem satui, nu va mai crede nimeni…
Ca si cu razbunarea lui putin pe turci… Le-a suflat un kil de pene…
Multi din cei ce iubesc Romania si participa pe Ro-Mil citesc cu incintare ca rusii si-o iau in barba din cauza piticaniei timpite! Si nu plinge nimeni de mila chinejilor…
Si unii si ceilalti au fost in barca americanilor, dar s-a umflat orezul si barabula in ei! Ca-s betmeni-betmeni si superputernici! Acuma aduna pagubele, ca totul se plateste!
La 100 de comentarii, se poate spune ca articolul a stirnit interes!
+GMT
Stimate @Jack
In primul rind multumesc pentru urari (o spun sincer, nu doar pentru a da dovada ccelor 7 ani de acasa). Mai arunc si eu citeodata cite un ochi pe aici pe RoMilitary si imi aduc aminte de vremurile primei tinereti, si de asta am decis a multumi de urari.
Acuma, partea aia nasoala. Aia fara periuta. Daca mi-ar sta in obicei sa blestem ti-as dori dumitale sa ai parte de „bani electronici”. Noua ne-a ajuns cartela de <>. Adica paine, faina alba (Fa), malai (M), zahar (Z) si ulei (U).
Despre cit se bazeaza verdeata lu’ Unchiu’ Sam pe petrol te-as sfatui sa-i intrebi pe arabi. Care au cam muscat-o (fie-mi iertat limbajul mult prea colocvial). Flacaii aia care cind se scoala din pat in loc sa lase dracu’ cearceaful in pace se imbraca in el au luat-o grav. Pompeaza petrol intr-o veselie la un pret de te apuca risul doar- doar or rezista mai mult decit „ailalti”. E ca la un joc de poker: ciuhabii pluseaza ca (inca) au de unde, in speranta ca ailalti se duc in cap.
Si in acelasi timp cumpara aur. Pentru ei nu exista alta modalitate de investire / economisire in afara aurului.
Pentru ca restul sint vise umede. Bitcoin – o frectie. Echivalentul Windows-ului. Toata lumea il pirateaza. Chiar, de ce naiba nu l-or lasa la liber?
De Windows vorbesc, nu de Bitcoin.
Apropo de Bitcoin si de site-ul pe care sintem: eu unul o sa-l consider o moneda serioasa in momentul in care se vor tranzactiona arme in Bitcoin.
Pina atunci, sa auzim de bine.
Cu respect,. omul de tinichea,
Tin Man
Razo tu razi harap Alb da-n timplul asta se ia Arabia de par cu Temenu : E gata, ESTE RĂZBOI în toată regula. S-AU LANSAT RACHETE şi până în prezent AU MURIT 2.800 de oameni Evz. Azi
Nici nu conteaza domle!
Poate sa cada chinezii ca noi, romanii, tot ne taiem singuri craca de mandrii si ingusti la minte ce suntem. Noi functionam pe modelul „daca eu o duc bine, romanasul de langa mine poate sa moara, ca nu ma intereseaza, poate ma si laud lui ce destept sunt”. Sa va explic. Eu sunt un foarte mic producator. Produsul meu, iese la productie la 50 lei cu tot tacamul cu salarii etc si 1 leu profit calculat. Colaboratorii cu care am discutat vor 45 pt ca vezi Doamne chinezii il dau la 40, dar idiotii nu mai pun ca trebuie sa mearga la Bucuresti sa ia produsul, in conditiile in care le livrez eu marfa in acelasi pret. Sub iluzia falsa ca fac economie, ei ies mai scump si calitatea e de China.Sa nu mai povestim ca vor sa vada si calitatea produsului in detaliu, fara sa ia in considerare ca la diferenta de doar 5 lei ei iau kkt. De aici pleaca totul, de jos si de la perceptie si educatia care iti creaza perceptia. Asa ca eu doresc Chinei numai bine .
Draga Silviu, sa ramana produse chinezesti cate am botezat eu…sunt un luptator acerb impotriva rahaturilor chinezesti. Din pacate foarte multe lucruri sunt facute in china…pana si sticla de Murano…mergi in Venetia si sticla de Murano e made in PRC….
Mama ei de treaba …nimic nu mai e autentic. Poate tot dincauza corporatiilor din vest…
Nu ma pricep la indici economici …dar asta nu inseamna ca nu imi este activat al 6-lea simt (da da…al 6-lea se cheama prioceptie..adica se refera la instinct)….si instincul meu spune ca pute rau de tot in economia globala.
Radu, e foarte adevarat ce spui dar italienii isi cumpara mai intai rosiile lor, chiar daca sunt mai urate decat cele din Spania. Noi vorbim si pe acest site de tara care nu merge bine, dar cu ce se incurajeaza productia Romaniei? Oare cati din totalul populatiei se uita mai intai la codul de bare sa vada daca e facut in Romania, si cati cauta produsul mediatizat la TV? sau un exemplu mai elocvent, cumparatul masinilor second in detrimentul celor noi facute in Romania pe principiul ca sunt barosan si sa ma vada lumea, dar spal masina in fata blocului. Eu am vazut milionar in Italia cu ditai fabrica de elici pentru turbine care circula cu Punto cu toate ca putea sa circule si la „vedere” cu „masini iaht”. Eu cred ca trebuie sa mai treaca minim o generatie sa se vada anumite modificari in constiinta publica.
Candva noi aveam si produse chinezesti extra,.. De ex eu am avutt o camasa de m,atse chineasca (200 lei de 2 ori un Ntainconf)MIsto camase dar a avut loc un „accindent”
Dar acum suntem prea saraci sa avem cestii chinezesti de prima mana (minus ceaiul Ala indian este mai bun.. mai ales varioenatile preferate de englezi\. STIU CE ZIC. Ca oricte produse „de doaga”consum …. singira buatura la cae nu re uent este ceaiul!!)
@Silviu. Eu sunt unul dintre cei putini care cumpăr,atât cat mai exista,mărfuri romanesti,sunt adept al devizei Made in Romania. Evit unde se poate chinezariile sau mărfurile străine,nu m-a interesat diferenta de pret. Nu stiu ce produceti dar m-as bucura sa fi cumpărat produsele dvs.
OFF TOPIC si nu prea 🙂
Dacia Sandero pe locul 10 Franta, in 2015, cu 45.264 de masini vandute.
http://www.lefigaro.fr/societes/2016/01/09/20005-20160109ARTFIG00007-savez-vous-quelles-sont-les-voitures-preferees-des-francais.php
Bravo!
Nea GMT si Bizonu, azi …you guys are the best!!!!!!!
Sirius
Moi „best”?
Cu ce am gresit? Ca ma stradui sa fiu scarba si „canalie” (canalie = ala care gandeste altfel!)
iuliuss
scarba si canalie eram si atunci insa mau cu fereala. Poa ai auzit melodia anilor 80 era „O clipa de sinceritate / Te duce la Securitate!!!” . Si daca byu aveai pretctuie perecum „dizidentii” te cam lua niaba si nici dracu nu auzea de tine! Unoeri nici proectia nu te salva (caz ing Ursu, Adica tovarasu dieresdctoir Ursu care se preumba prin Occident cam mult ptr unn „disident”. Dar care .. Care a fots turnat de secreatra sa si de dactolografa. Oare de ce?!)
Si nu citeam pe sub mana ci pe fata! Daca erai amic cu mine puteai imprumuta. Nu intreba insa cta ma costa! MULT!!!
Deprecierea monedelor s-a făcut deliberat pentru stimularea exporturilor. Treaba asta merge însă doar pe termen scurt, nu poate fi aplicată pe termen lung. De când a apărut bursa și mai ales bursa de mărfuri s-a terminat cu libertatea pieței.
Sputnik ne spune ca Rusia e suparata. E suparata pe Vest, care in loc sa-i multumeasca pentru lupta impotriva DAESH, continua cu sanctiunile.
[desi Rusia a adirmat ca sanctiunile „sunt benefice” 🙂 , in fapt sufera la greu 🙂 ]
Drept urmare il citeaza pe un broker neamt, Folker Hollmayer, care spune:
„I am confident that the first relaxation of the sanctions regime will be from mid-2016. The EU sanctions front has disintegrated before our eyes in the last few months”.
http://sputniknews.com/europe/20160110/1032902544/russia-eu-sanctions-syria-trust.html
Ce ne spunea acest „analist”, ruda cu Mama Omida, in iunie 2015:
„The axis Moscow-Beijing-BRICS will prevail against the old hegemon USA. These countries have had enough of the West, because they want to pursue a long-term strategy and not opportunism. The EU is likely to be among the losers, due to its blind sanctions-obedience.”
Tocmai am vazut 🙂 🙂 🙂
Analist de analist frate! 🙂 😉 Sa aiba grija nemtii sa l-il fure careva… La 30$ barilul Rusia nici nu mai simte sanctiunile, tot asa cum unul degerat nu simte ca-i roade un catel piciorul…
da, numa ca socurile astea se propaga
investitorii lu’ peste prajit din occident incearca sa vanda acu’ disperati investitziili din ciaina, in pierdere, dupa aia daca chinezu nu mai are bani nu mai cumpara rollsuri, beemveuuri, mertzane samd, si sa vezi ce sughitza si mueropenii, cacare mueropeni sunt eternally in criza
daca le scade puterea de cumparare/plimbare sa speram macar ca vedem mai putzine fetze de peste prin mueropa, asta primavara la Al Parij am vazut chinezi cat n’am vazut in viata mea, cred ca erau vreun million doua, asta dupa ce prin 2008 n’am vazut chiar atat de multi
si daca alea tinere mai treaca mearga de un numar acolo, sa vedetzi bosorogii chinezi ce uratzi sunt si am vazut zeci de autocare cu chinezi batrani, adica le ajungea pensia nu numai de un bol de orez ci si de o plimbarica prin mueropa…
la Luvru nu puteai sa vezi nimic de cretinei chinezoizi cu selfie sticks, la Versailles afara intr-o curte imensa si in panta pana sa intri in palat era coada ondulata in sus si in jos de la un capat la altul de vreo 10 ori, cred ca erau peste 1000 de persoane dintre care 999 chinezi
de rusi nu’mi fac griji, e destula scoarta de copac in Siberia de mancat
Se pare ca frineaza si proiectul gazoductului ” Power of Siberia ” catre China.Deci recesiunea economica din China isi spune cuvintul daca vor sa scoata de la naftalina gazoductul South-Stream inghetat in 2014 de catre premierul bulgar la ” sugestia ” UE.” http://www.paginaderusia.ro/south-stream-a-murit-traiasca-south-stream/ „.
Ce bine e sa fii femeie de serviciu la Gazprom!
http://unimedia.info/stiri/dereticatoarei-de-la-gazprom-i-s-a-furat-o-geanta-ce-valoreaza-4-mii-de-dolari-107511.html
Dezmembrarea Federaţiei Ruse: avantaje şi dezavantaje
…vezi Cehoslovacia…
Citeste mai mult: adev.ro/o0trw6
http://adevarul.ro/moldova/actualitate/dezmembrareafederatiei-ruse-avantaje-dezavantaje-1_5694294b37115986c6631ce6/index.html?ref=yfp
muhahahahaha, astept cu mare interes sa treaca cursul euro/dolar de pragul psihologic de 100 ruble 🙂
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-20729695-rusia-moneda-nationala-isi-continua-caderea-libera-euro-depaseste-84-ruble.htm