Zborul hipersonic

Discursul lui Putin tinut pe 1 martie, a adus in atentia opiniei publice termenul de zbor hipersonic.
Intrucat scopul prezentarii a fost unul exclusiv de propaganda, este necesar sa lamurim cat mai exact aspectele tehnice ale acestui regim de zbor si utilizarea sa in domeniul miltar.

Regimul hipersonic este definit ca fiind zborul la viteze de Mach > 5 si inaltimi sub 90 km, cu puternice efecte de incalzire si ionizare a aerului.

Fata de trecerea de la regimul subsonic la cel supersonic, unde exista o delimitare clara a caracteristicilor de zbor, in cazul regimului hipersonic nu exista asemenea praguri.

Termenul a fost dat de Hsue-shen Tsien  in 1946. Nacut in China in 1911, specialist de geniu, a lucrat la Caltech si MIT, fiind unul din fondatorii Jet Propulsion Laboratory  al NASA, apoi in anii 50 a fost expulzat din SUA,  in perioada anticomunista McCarthy

A devenit in RPCHineza fondatorul programului spatial chinez. Prima data a fost depasita viteza de M 5 in 24 februarie 1949, la White Sands, New Mexico, cand o racheta germana de tip V-2, dotata suplimentar cu un con ce continea o a doua treapta, dupa ce a atins apogeul de 400 km, aceasta a revenit in atmosfera, fiind inregistrata pe radar cu M>5, dupa care s-a dezintegrat.

 

De remarcat ca pentru proiectarea rachetelor V 2, nemtii au avut la Peenemunde un tunel aerodinamic  cu viteza de M 4.4. Urmau sa construiasca un tunel cu debit continuu, la Kochel (Bavaria) avand sectiunea 1m x1m, cu viteza M 14. Acesta necesita o putere de 57 MW ce urma sa fie asigurata de doua hidrocentrale din zona.

Acesta a fost realizat in final si instalat  in 1950 in centrele de testare ale USAF din Tennessee si US Navy din  White Oak Maryland (cu specialisti si documentatie cu tot). Aici s-au facut cercetarile pentru X-15, naveta spatiala, etc..

 

Exista trei tipuri de vehicule cu regim  de zbor hipersonic :

– lansate cu o racheta purtatoare in spatiu, dupa care urmeaza intrarea in atmosfera, in general cu posibilitati reduse de manevra. Toate vehiculele spatiale au la reintoarcerea in atmosfera acest regim

In cazul rachetelor balistice intercontinentale, viteza de intrare este de 6-8 km/s. Incadrarea rachetelor balistice (ICBM) in randul armelor hipersonice este fortata, probabil din motive de propaganda.

–  vehicule „planor hipersonic”. Lansate cu un motor racheta, dupa care urmeaza un zbor planat la viteze M >5 si aterizare pe pista. Pot fi de tip avion sau naveta spatiala.

– vehicule cu motor propriu aeroreactor scramjet, ce functioneaza in regim de croaziera si are o raza mare de actiune avand si mare manevrabilitate.

 

Primul proiect al unui avion hipersonic, Silbervogel,  apartine lui Eugen Saenger, fiind proiectat la sfarsitul anilor ’30. Era lansat de pe o rampa cu o sanie propulsata de rachete, apoi cu propriul motor racheta azbura la limita atmosferei. Misiunea sa era bombardamentul oraselor din SUA, aterizarea urmand a se face in Japonia.

 

Silbervogel

 

Proiectul nu a fost realizat, dar cercetarile au fost foarte utile in dezvoltarea zborului hipersonic.

Sanger a lucrat dupa razboi in Franta, interesant este ca Stalin si-a trimis pe fiul sau Vasily sa il convinga sa lucreze in URSS, fara succes, existand se pare si un plan nereusit de rapire organizat de NKVD.

 

Primele zboruri hipersonice au fost efectuate de avionul experimenta X 15 incepand cu 1959.

Cele trei exemplare construite au efectuat 200 de teste pana in 1968, atingand viteza maxima de 6.32 M – 7274 km/h (h-31 km) si altitudini de peste 100 km.

O parte din fuzelaj a fost realizat dintr-un aliaj de nichel (Inconel X-750).

Din pilotii care l-au zburat, au devenit celebri ulterior Neil Armstrong si Joe Engle, primul pilot al navetei spatiale.

Lansat de pe un B 52, urca apoi cu propriul motor racheta  ce functiona 90 secunde, dupa care urma planarea. Raza maxima era de 450 km.

A fost practic avionul pe care s-au testat aspectele zborului hipersonic.

X-15  la M 6 in tunelul hipersonic

Temperaturi X 15 la M 6

Cabina X 15

(fara displayuri , calculatoare)

Un alt proiect a fost X 43, cel care detine recordul de viteza de M 9.6 (10617 km/h), realizat in 2004. A avut ca scop testarea unui motor tip scramjet.

Modelul scara 1:1 in tunel fierbinte

Programul, care trebuia sa continue a fost suspendat in 2013, dar propabil discursul lui Putin ii va creste imediat bugetul.

Au mai existat proiecte anulate in diverse etape :

Boeing X 20 Dyna Soar

X 20

Rocwell X-30  (anulat 1993) – cu motor scramjet

Testele continua se pare cu succes pentru X 51 waverider, acesta depasind M 5.
Este deocamdata un demonstrator

X51

Alte vehicule cu viteze hipersonice au fost cele tip naveta spatiala NASA, Buran si cea a indienilor
RLV-TD .

Americanii au mai testat fara succes HTV 2, vehicule care dupa ce au atins M 20, s-au  dezintegrat  in zbor

HTV 2

Exista si alte proiecte de vehicule gen naveta reutilizabila : Lynx (XCORE), PRIDE (ESA), Skylon (UK), etc.

In domeniul militar exista mai multe programe.

Prompt Global Strike  (PGS) are ca scop realizarea unor vehicule capabile sa transporte oriunde in lume in maxim 1 ora, incarcaturi nucleare sau conventionale.

Programul este gestionat de DARPA si are in vedere realizarea si testarea se vehicule hipersonice, cu urmatoarea planificare in timp

China

In ultimul timp chinezii investesc sume uriase in dezvoltarea tehnologiei vehiculelor hipersonice. Au inceput constructia unui tunel aerodinamic pentru M 40, care va fi gata in 2020, alaturandu-se numeroaselor tunele deja existente.

WU-14   /DF-ZF

Vehicul tip planor hipersonic cu viteza de M 5-10, capabil sa atace in primul rand nave tip portavion. A fost testat incepand cu 2010, de 7 ori, testele fiind observate si de americani.
Este lansat cu o racheta purtatoare.

Rusia

Kinzhal

Este una din rachetele prezentate recent de Putin.

Se pare ca este un Iskander M  modificat pentru a putea fi lansat de la bordul unui MIG 31. Desi ca origine este o racheta balistica cu raza scurta (500 km), prin lansarea de la inaltime si viteza mare, poate avea o raza de pana la 2000 km. Are posibilitatea de manevra, regimul de zbor fiind hipersonic (M 10)

Tinand cont ca este vorba de o tehnologie deja testata, Kinzhal reprezinta o arma redutabila, greu de contracarat.

3M22 Zircon

Este o racheta hipersonica tip anti-nava cu motor scramjet.

Ar trebui sa fie de fapt Brahmos II, dar se pare ca indienii nu au acces la asa ceva. In afara de prezentarile facute de rusi, nu sunt cunoscute alte date.

Putin a mai vorbit si de o racheta de croaziera cu motor nuclear si raza nelimitata, care aminteste de proiectul SLAM (Supersonic Low Altitude Missile), o racheta cu ramjet nuclear (Pluto project), abandonata inca din 1964.

Desi aparent tehnologia hipersonica nu este asa noua, ultimele noutati tehnice in simulare aerodinamica CDF, putere marita de calcul, materiale noi, toate contribuie la rezolvarea problemelor dificile ce impiedicau inca dezvoltarea.

Simulare CDF la M 7

Daca dezvoltarea ICBM urilor si a doctrinei MAD (mutual assured destruction), a asigurat pentru mult timp echilibrul de forte, se pare ca zborul hipersonic al unor avioane sau racheta de croaziera, poate crea avantaje celui care le foloseste.

Viteza si raza mare de actiune, posibilitatea de manevra (aproape nula la rachetele balistice), usurinta de a depasi sistemele radar ale A2/AD, sunt calitatile aduse de astfel de vehicule.

Se pare ca exista discutii intre marile puteri privitoare la semnarea unui tratat de neproliferare a armelor cu viteze hipersonice.

Investitiile imense, tehnologia necesara, fac ca accesul la acest gen de tehnologie sa fie accesibila unui numar foarte mic de tari, practic USA, China si Rusia.

Probabil vom asista la o competitie acerba in domeniu, dar e greu de crezut ca se poate schimba major echilibru existent datorat ICBM urilor.

Este evident ca SUA  au o experienta mult mai mare si bineinteles si resursele necesare viitoarelor proiecte, in care sunt implicate marile firme din domeniu.

Sa fim optimisti (asa cum deja sunt prezentate  multe proiecte futuriste in mass media) si sa speram ca tehnologia dezvoltata in domeniul militar, va fi apoi transferata si in transportul aerian civil .

Oare vom zbura si noi cu M5+  !?

Grigore Leoveanu

 

40 de comentarii:

  1. Rusia joaca in stilul propriu. Fara o economie solida, mizeaza totul pe armata si propaganda. In schimb, China pare mult,mult mai periculoasa.

  2. Poate se gândește macar nucleul dur european că rămânerea în urma dpdv tehnologic va costa scump aceasta parte de lume facand-o dependenta de puterile pe care le-ai menționat ….se vede că alianța dintre europeni și americani se cam destramă!

    Așa că Europa ori se consolidează că putere, ori ……..

    • Europa se indreapta spre irelevanta militara din pacate. Dupa care vor urma irelevanta politica si sa speram ca nu va urma si cea economica. Liderii si popoarele europene nu au inteles ce trebuia sa fie UE.

      • Tara lui Andrei

        Tinand cont ca diplomatia se face cu arma in mana (nu neaparat ca s-o folosesti dar sa fie acolo, in caz de…) urmeaza si irelevanta politica. Si asa Europa si-a pierdut din puterea politica la nivel global. Si cu asta vine si probabil stagnarea economica, cel putin prin Vest.

        Europenii mia bajbaie si ei pe ici pe colo dar nu suntem dezvoltati pe toate ramurile ca americanii. Ei fac cercetare/dezvoltare/productie in toate directile posibile. Noi cam avem alte preocupari pe aici…

  3. Așa e, China pare mult mai convingatoare ……

    Dar se pune întrebarea: Europa ce va face….i-i vor forța nemții pe restul europenilor într-o alianță cu Rusia în condițiile se pare că negocierile cu USA au cam esuat?!.

    O astfel de alianță au mai făcut ei în trecut iar unii au ieșit cam șifonați iar unii chiar daunele tot!

  4. https://www.bugetul.ro/un-gigant-italian-si-ar-pregati-un-adevarat-tun-in-romania-sute-de-angajati-il-asteapta-unde-ar-vrea-sa-investeasca/

    Off topic: stirea-i prezentata de tot rahatul .dar e o știre interesanta, se pare că șantierul naval de la Mangalia va fi preluat de Fincantieri!

  5. Regimul hipersonic este definit ca fiind zborul la viteze de Mach > 5 si inaltimi sub 90 km, cu puternice efecte de incalzire si ionizare a aerului.

    Poate ar trebui clarificat daca are sens sa se vorbeasca de Mach la inaltimi apropiate de 90km, la aceasta inaltime temperatura fiind f. scazuta, pina la -145 si aerul extrem de subtire. In mesosfera superioara exista doar un gram de aer pe km³, deci si incalzirea si ionizarea sunt neglijabile.

    P.S Daca vom ajunge sa zburam cu M5, vom face de la NY la Bucuresti o ora si ceva, si trei ore de la aeroport acasa.

  6. https://theaviationist.com/2017/11/21/these-images-document-the-heat-damage-to-the-x-15a-hypersonic-aircraft-after-its-record-breaking-mach-6-7-flight/

    Asa cum am postat si la articolul despre statoreactor, fuselajul reprezinta frana in evolutia avioanelor.
    Mig 21, temperatura fuselaj 110° la 2,05 mach
    Mig 25, temperatura fuselaj 300° la 3 mach
    Desi materialele „exotice” s-au mai ieftinit, inca nu au pretul duraluminiului si nici o durata de viata prea mare la viteza mare.
    In momentul de fata doar USA isi permit astfel de „arogante” pt aeronave refolosibile( nu punem la socoteala rachetele „doar dus”).
    Distributia materialelor, pe corpul aeronavelor
    Fan: Aluminum, titanium, or stainless steel
    Compressor: Nickel-, cobalt-, or iron-based alloys. Additive are aluminum and/or titanium, chromium, as well as rare earth elements like yttrium.
    Combustion chamber: Superalloys with refractory metals such as tungsten, molybdenum, niobium, tantalum. Ceramics and ceramic-metal mixes.
    Turbine: Nickel-based superalloy, outside air is circulated through channels inside of the turbine blades. For lower pressure turbine blades iron-based superalloy or even stainless steel. The metals used for turbine blades are often grown as a single crystal.
    Exhaust nozzle: Nickel Inconel and stainless steel alloys.
    Casing: Aluminum or polymer matrix materials.

    https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/heat-resistant-material

    Sunt de urmarit firme precum DuPont( creatorul Kevlar, Vectran, Kapton) cu ce tehnologii vor iesi in fata.

    • blackbird ,ală exemplu.

    • Merci pentru link pentru X-15.
      Interesantà influenta culoriri :
      „The Martin Marietta’s MA-25S ablative would erode slowly shedding the heat of aerodynamic friction. Pink in color, the ablative the MA-25S ablative reacted when exposed to liquid oxygen burned by its XLR-99 rocket engine. For this reason it was sealed under white paint.”

    • Mig 21, temperatura fuselaj 110° la 2,05 mach
      Este discutabila aceasta afirmatie. temperatura ridicata se manifesta doar in zona undei de soc produsa de comprimarea aerului, la MIG 21 doar in con, care e fabricat din cea mai ieftina fibra de sticla cu rasina pe baza de fenol. Exista multe legende si despre Concorde in acest sens, construit dintr-un dural special.

      In hipersonic totul depind de inaltimea la care se zboara cu aceasta viteza. La inaltimi f. mari, de peste 30km, unde aerul e rarefiat si temp exterioara f. scazuta nu-i nici o problema. Desigur la inaltimi mici ar fi o catastrofa.

      Materialele gen kevlar, fibra de carbon, sticla sunt relativ rezistente pina la o temperatura de ca. 150 grade dar depind enorm de sistemul de rasina folosit.
      Solutia clasica folosita in spatiul cosmic e placutele de scut termic, solutie care s-a dovedit f. viabila.

  7. Vorbeste prim ministresa. Cica or sa preia (statul) pachetul majoritar la Mangalia 😀

    PS: La ce a zis asta ca or sa faca, o sa intrecem Germania in cativa ani ?

  8. UE ar trebui sa se alature SUA in dezvoltarea tehnologiilor necesare zborului hipersonic.Mare pacat ca se va ajunge la un razboi comercial SUA-UE din care castiga doar Rusia si China.
    Cu siguranta ca la un moment dat tehnologia dezvoltata in domeniul militar, va fi apoi transferata si in transportul aerian civil .Sunt ferm convins ca la un moment dat, avioanele cu destinatie comerciala vor ajunge sa zoboare la viteze hipersonice.

  9. Sunt un fan al sistemelor Patriot dar acum ca le-am cumparat tocmai ce vad ca apar rusii cu hipersonice si nu pot sa nu ma intreb cat de utile vor mai fi sistemele astea?

    • @silviu, e a nu stiu cata oara cand postezi prostia asta cu sistemele Patriot. Ti s-a raspuns de vreo trei ori ca is vor pastra in mare eficienta. Din mai multe motive. Iti place sa trollezi cu orice pret?

      • Hahahaha nu,chiar te rog sa ma crezi ca nu vreau sa trollez deloc.Stiu ca si ICBM-urile sunt hipersonice si pot fi contracarate de Patriot dar au putina manevrabilitate pe cand noile rachete au si viteza necesara dar si manevrabilitate.Stiu ca am mai primit raspunsuri dar cand raspunde cineva vreau sa aduca argumente nu doar comentarii de dragul comentariului

    • Silviu
      Nimeni nu cunoaște ce se întâplă cu noile arme ale lui Putin. Multe păreri pro/contra, speculații de tot felul.
      Tr așteptat puțin să avem mai multe date.
      Uite Kinjal mai de aproape filmat.
      Scoate singur concluzie☺
      https://youtu.be/uqfIZxu2urM

      • IU, marea majoritate sunt tehnologii testate de multi ani de USA si aliatii, si cam toate performeaza doar pe youtube, ca mai toate din noile arme ale lui Putin, in timp ce armata rusa lupta tot cu arme sovietice.
        Spune-mi te rog una care e operationala si a fost produsa in masa.

        Eu tot nu reusesc sa inteleg rostul unul ICBM nuclear. Ce rost are sa investesti in asa ceva? Nu poti obtine nici un avantaj pt ca NATO are mii de racheta pe care Rusia nu le poate contracara.. La fel cum Rusia are mii de rachete care nu pot fi oprite. Salbatici cu arme nucleare

        • @Dinu, exact, aceasta „cursa a inarmarii” lansata de Putin e stupida. Americanii au oricum capacitate industriala mult superioara Rusiei (ca volum) fie si prin populatia de patru ori mai mare. Nu mai spun de baza industriala.
          Mare parte din armele prezentate de Putin, de exp. ICBM-ul ala greu cu 24 de MIRV nu sunt altceva decat o escaladare iresponsabila. Tot prin comparatie, daca ar avea aceeasi atitudine, americanii au deja toata tehnologia pt. a face un ICBM cu capacitate „stupida” de cel putin 5-6 ori mai mare montand 125-150 de MIRV pe un booster SRB. Care ar avea avantajul ca are si combustibil solid. Doar ca au ales sa se comporte ceva mai responsabil si sa se abtina. Da, din pacate pt rusi orice zboara e o arma. Asta e nivelul lor.

        • Salut Dinu.
          Nu cunosc toate dedesupturile, dar ceva e la mijloc ce nouă probabil ne scapă.
          Suntem probabil foarte aproape de un conflict militar major în următorii 2-3 ani.
          Posibil cu folosirea și a armelor tactice nucleare de mică putere. Am observat la ei și scenariul cu folosirea armelor tactice nucleare, de mică putere la manevre militare.
          Nu cred că se vor bombarda reciproc teritoriul SUA-Rusia dar prin alte părți nu excud acest fapt ex Siria cu orientul mijlociu. E destul loc acolo să se bată. Multe interese sunt acolo. Am citit pe forum părerea multor colegi care sunt încrezuți 100% că nu se vor folosi arme nucleare în caz de conflict. Eu nu sunt așa de sigur este părerea mea personală. În Europa posibil, da în alte locuri nuse știe.
          Apropo citisem că în ultimul timp 3-4 ani, noaptea pe cerul Siberiei apar mulți meteoriți, unii experți vb că e vorba despre testările noilor arme Kinjal sau Avangard și alte.
          Acest așa zis meteorit din Celiabinsk și reacția dubioadă a autorităților. Multe voci susțin că defapt nu e metiorit ci o rachetă din noile arme care a fost interceptată de altă rachetă. Se speculează mult pe această temă decând Putinică a prezentat filmul☺.
          https://youtu.be/mebWfDlhcRs

          Mai jos e o fabrică de rachete din Krasnoiarsk Siberia unde se fac noile rachete Sarmat. De la sec 10 poți să-ți faci o ideie de ce diametru are Sarmatul.
          Nu fac propagandă postarea e de la RT.
          https://youtu.be/wevL9Kz_OCI

          • eu sper ca nu se vor folosi deloc, pt ca statul car ar folosi asa ceva ar ajunge un paria la nivel international, mai rau ca si Koreea de Nord. Statele occidentale nu pot folosi asa ceva decat ca raspuns, deci doar Putin sau prietenul lui Kim sunt cei care ar putea starni un conflict militar.

            Un conflict militar major ar fi abolsut iresponsabil pt ca rusii nu-l pot castiga. Conventional nu au nici o sansa impotriva NATO, chiar daca ar putea invada tarile baltice. Apoi America si tarile europene (care nu pot sta deoparte oricat ar dori) ar reveni si in cateva luni ar inversa situatia.
            Ar fi poate cel mai facil adversar. Nu au forta sa atace prin Polonia si nu au mijloacele sa o faca pe la noi, decat daca rezolva Ucraina intre timp.
            Daca ar fi sa pariez pe un viitor razboi as spune ca cel mai probabil este o invazie a Ucrainei, pe fata sau cu omuleti verzi. Abia atunci ar trebui sa incepem sa ne facem griji cu adevarat.

            • Dinu
              Război politico-diplomatic între SUA-UK pe de o parte și Rusia, deja este în plină desfășurare.
              NATO e SUA-UK restul f supărare.
              Eu văd cum sunt eliminați foștii agenți britanici Alexander Litvinenko și Serghei Skripal.
              Rușii folosesc pe față polonium 210 în primul caz și un gaz necunoscut în al doilea caz cu contaminarea radioactiv a hotelului, restaurantului în cazul Litvinenko.
              Iar la ultimul omor iau aranjat să moară soția, fiul mai întâi, apoi pe el cu fiica îi otrăvesc cu acest gaz, la fel contaminează un restaurant, casă unde locuia tipul. În comă ajunge și un agent de poliție.
              Cei asta?
              Pe teritoriul unei țări NATO, UK se folosesc deja la scară mică poloniu, acest gaz.
              Ei au capacitatea să elimine persoane fără să lase urme, aici ce se întâmplă? Astai nu e agresiune?
              Eu nu cred că vezi doamne englezii sunt implicați în moartea lor.
              Arme de distrugere în masă de putere mică se vor folosi, mai ales că sunt modele care poluează puțin radioactiv zona unde sunt folosite, unde vom vedea.
              Nu mai funcționează frânele din timpul războiului rece.
              Așteptăm reacția Marii Britanii care tr să vină.

      • @IU Din cate am vazut arata ca un Iskander,am vazut c-au blurat ceva,nu inteleg(de)ce.Pana una alta nu arata ca X51 Waverider care dispune de fata din materiale speciale+o forma dedicata zborului hipersonic.Poate Zircon daca ar fi fost..nu am vazut nici un test Zircon..ope cand la americani am vazut testul Waverider.Eu cred ca rusii blufeaza si mai au inca pana sa perfectioneze tehnologia.

        • @silviu, si mie imi pare bluf. Dracia aia de racheta nu pare a avea prea multe suprafete de comanda pt. un zbor cu adevarat manevrier (chiar si la M6 sau cat spun ei ca are). Pur si simplu au luat o racheta balistica si au agatat-o de un avion suficient de mare. Probabil o lanseaza din zbor cabrat de la mare altitudine, practic avionul constituie treapta I. Din punct de vedere tehnic e o metoda pragmatica de a creste raza de actiune de la 500 la 2000 si de a eluda tratatele care fac referire la rachetele balistice cu raza la sol. Din punct de vedere politic e un act destul de iresponsabil, se incalca tratate la care s-a muncit foarte mult. Rachetele balistice sunt si asa foarte greu de combatut, nu serveste nimanui perfectionarea si proliferarea lor. Probabil rusii or sa faca ceva vanzare cu combo-ul asta format din resapatul MiG-31 si racheta balistica pe la tot felul de disperati de prin Orientul Mijliociu dar in afara de beneficiul imediat nu mi se pare o chestie OK. Am asa o senzatie ca toate chestiile astea or sa se intoarca intr-un fel sau altul impotriva rusilor.

          • Tara lui Andrei

            Chiar asta si e. Un Iskander modificat sa poata fi lansat de pe MiG-uri 31. Probabil acolo sta toata smecheria. Si altii ar putea sa faca chestia asta…

        • Silviu
          Nu cunosc ce fac blufează sau nu.
          Ai citit articolele despre rachete Energia☺ de WW și George GMT, școală au câte ceva pot să mai scoată pe ușa fabricii.
          Despre racheta Kinjal:
          Da ei zic că e o modificare a Iscander 9М723,
          Au lucrat la această modificare 8 ani.
          Viteza e mai mare ca la Iscander care dc nu greșesc era în jur de 7mach cu 500 km rază și aici e 10 mach cu 2000km rază.
          Uite un reportaj mai detaliat. Dc cunoști puțin rusa mai afli câte ceva.
          https://youtu.be/Hr88hDnf4CE

          Chinjalul conține blocuri pentru trecerea de sistemul antirachetă cu ținte false și generatoare care crează bruiaj.
          Focosul se ghidează prin 2 sisteme: sistem optic și radar. „радиолокационными головками самонаведения.”
          Sistemul optic e folosit pentru ținte terestre (are în memorie ținte) iar al doilea pt corăbii, portavioane.

          Niște imagini nocturne din Ekaterinburg când se testau astfel de drăcii, oamenii credeau că observă meteoriți.
          Nu știu ce este Kinjal, Avangard, sau altceva ce nu sa prezentat poate încă. Uite și tu.

          https://youtu.be/iu4AFR6VAF0

          • P.S.
            Zirkonul vine și el în scurt timp.
            E asteptat de marină.
            Dar sigur nu e modificare după Iscander, vb rușii.
            Se ocupă alt birou de proiectare ce proiectează rachete pt marină.

            Așteptăm, vedem.

            • Uitasem să-ți zic despre sistemul Avangard care are viteză de peste 20 mach, rază ??? Nu se știe.
              E un sistem format din mai multe focoase care manevrează pe orizontalã cât și pe verticală cu rază de manevră de peste atenție !!! 1000 km.
              Se crede că va fi lansat de racheta Sarmat care și ea e așteptată să vină în armată în scurt timp.
              Sarmatul va avea din informații publicr 12-16 focoase nucleare ce vor zbura pe traectorie balistică ce vor manevra sau mai multe focoase Avangard tot manevrabile dar care nu vin pe traectorie balistica ci von mult mai jos cu viteză de 20 mach.
              Văd că Rusia e prima țară care reușește să primească rachete supersonice la înzestrare armatei.
              China cu SUA sunt și ei prin apropiere.

  10. 1.Bau-bau ptr cititorii de aici toate… filmuletele prezentate pe You tube ,eventual ptr
    pietele emergente de armament(noi,altti membri nato ..mai saraci,india,ect)
    2.ptr votanti psd … o stire importanta ar fi vodka free la robinet ,nu rachete patriot
    pariu..pana vin toate sisteme patriot in Romania(adica 6-7 ani), vom fi nevoiti sa mai cumparam multe up-grade-
    De fapt asta si este Scopul la toata prezentarea de arme exotice,decomdata doar virtuale…
    3. Pe cind un articol cu T55 +tun 100/105mm gen Striker plus rachete Helfire-tow sau Spike???…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *