Astazi elevetienii sunt chemati la urne pentru a decide daca tara lor va cumpara cele 22 de avioane multirol Saab Gripen E/F, iar rezultatul acestei consultari populare este foarte important pentru viitorul programului Gripen E/F, un rezultat favorabil influentand in mod sigur si Brazilia, care a fost de acord, deocamdata doar formal, sa cumpere 36 de aparate suedeze.
Daca rezultatul va fi unul pozitiv, urmatorul pas va fi semnarea unui contract ferm si transferul primei transe din suma negociata catre Saab, daca insa rezultatul va fi unul negativ, este posibil – dar nu probabil – ca si discutiile dintre Brazilia si Saab sa ajunga in impas, datorita faptului ca deocamdata cererea pentru noul E/F vine doar din partea Suediei cu 60 de aparate comandate ferm – plus inca 10 anuntate recent, cele 22 de aparate probabile catre Elvetia si Brazilia cu 36, ori la un numar atat de mic, retragerea Elvetiei ar putea sa dea peste cap oferta de pret initiala catre Brazilia ca si cea catre guvernul suedez.
Asadar ce va fi?!
Razvan & GeorgeGMT
Ce nu am inteles eu este: oferta facuta de Saab Romaniei, continea si sistemele de armament? Sau alea erau separat, si costau o gramada de dineros?
Oferta cuprindea si sisteme de armament, nu stiu sa-ti spun in ce cantitate, dar daca ne uitam ce am cumparat acum pentru F-16A si la faptul ca pretul pentru arme nu sare de 70-80 de milioane de dolari, putem sa credem ca sistemele de armament nu erau o mare problema.
ma is dati dreaq elvetienii astia, auzi la ei referendum pentru avioane 😀
ar trebui sa facem si noi asta, nu de alta dar s-ar cumpara ….
Din pacate dupa 25 de ani de conducere,,inteleapta,,multi sunt prea labotomizati pentru un astfel de referendum…..uite aici un exemplu(si cand te gandesti ca astia au drept de vot) http://www.youtube.com/watch?v=R_cWgq31_MU
vai de capu nostru… analfabeti ilegal de prosti 🙁
Constitutia Elvetiei e putin mai diferita decit celelalte si se poate chiar spune ca Elvetia e guvernata prin referendumuri. Daca in celelate siteme democratice, obstacolele ajungerii la referendum sunt mari si sunt folosite numai in luarea de decizii de prima importanta si in Elvetia, teferendumul e modus operandi (ii scutesc pe goliticiani de responsabilitatea si riscul hotaritilor politice) si se fac chiar in luarea unor hotariri politice banale.
Bineinteles ca acest system are unele avantaje dar si o multime de dezavantaje iar cel mai important e acela de a paraliza societate in situatiile critice cind e nevoie de reactive sau raspuns rapid ca in situatiile de dezstru national sau conflict..
Motivul pentru care acest system functioneaza la Elvetiei e tocmai caracterul istoric, geographic, multiethnic, neutru si geographic al societatii si nu poate fi replicat nicaieri in lume.
As merge si eu la urne pt. a vota cu F16 sau Gripen sau Eurofighter,etc.In loc sa vad afise cu niste incompetenti in tot orasul mai bine ar pune niste avioane.
Mai sus am incercat sa postez o imagine de proba cu prova la un VBL.
frumos in Evetia oameni seriosi si care au un cuvant de spus in apararea tari lor
Multumesc George pt raspuns.
Gasesti absolut totul despre ofertele Saab catre Romania (si despre multirol in general) daca ai rabdare sa cauti pe site, unde avem cea mai completa serie de articole si date despre RoAF din toata mass-media romaneasca.
Din ce se zice prin presa, azi elvetienii voteaza doar pentru a se stabili sau nu, salariul minim pe economie, undeva la 3265 euro/luna.De avioane nu se zice nimic.
Cel mai corect este ca principalele subiecte de interes national,dupa ce au fost intens mediatizate, cu plusurile si minusurile sale, sa fie adoptate de popor prin referendum.
in starea in care a fost adusa populatia numa’ referendum pentru achizitii militare nu ne mai trebuia…
daca s-ar face referendum pentru desfiintarea armatei, cu intrebarea pusa „cum trebuie”:
„nu mai bine desfiintam armata sa nu mai dam banii pe armament care omoara oameni, suntem in NATO, suntem inconjurati de aliati si oricum nu suntem in razboi?”
sa vezi oile cu bilutele inca balanganinduse la derier..”DA DA DA”
Nu este chiar asa.Chiar daca romanii nu sunt ca si elvetienii, daca ii prezinti ce optiuni ai, pro si contra, foarte bine argumentat, va opta pentru ce este mai bine.
La intrebarea vreti avioane noi, la care beneficiati si de offset(explicandu-li se inseamna offsetul si ce beneficii aduce tarii)sau vreti la acelasi pret jafuri de F16A, eu zic ca oamenii ar vota asa cum trebuie.
Actualul context geopolitic presupun ca pe marea majoritate a oamenilor i-a adus cu picioarele pe pamant si i-a constientizat ca este foarte bine sa ai capacitatea militara ca sa iti poti apara singur tara, daca este cazul, fara sa fii dependent de cineva.
Daca votul ar conta cu adevarat, atunci nu s-ar mai supune o asemenea problema la vot 😉
http://www.mediafax.ro/externe/elvetienii-voteaza-duminica-asupra-salariului-minim-si-a-cumpararii-unor-avioane-de-lupta-12632813
Inclusiv cand este vorba de organizarea si desfasurarea unui referednum elvetienii dau dovada de eficienta.
Printr-un singur referendum elvetienii transeaza doua probleme de interes national.
4, da’ cine sta sa le numere…
🙂
Se pare ca unii nu au inteles despre ce este vorba.
Elvetienii sunt intrebati decat daca vor sa dea banii. Ca este hotarat ca vor fi Grippen (pesemne ca cam tot atatea Tiger II ies la pensie)
De pruspus ca vor zice da.
Ca in anii 90 au zis da si ptr cumpararea de F 18. Desi erau nitel cam speriati de bataia din fosta Iugoslavie si unii ziceau ca poa totusi mai bine fara …
Insa acu cu Ucraina la tembe JA! OUI! SI!
Deci Elvetia va avea 24 de F 18, 24 de Grippen si nu mai stiu cate F5 Tiger II.
o forta considerabila…daca sunt atacati in timpul intervalului de 8 ore in care pilotii sunt la munca 🙂
F 18 este ipeat de piloti militari. Adica abgajati cu timp complet.
F 5 este operat de piloti sa zicem civili. Presupun ca sunt cate 4 sau 5astfel; incat sa „acopere” tot anul.
Si nu rade de sistemul elvetian .. in felel lui este de-a dreptul fioros. Plutonul se strange on 15-20 minute dupa ce se da alarmama si se dispune in apqarare oana intr-o ora. Da cand se dispune plutonul este dispus tot batalionul si regimentul ..
La care mai adauga micile „detalii” de genu de la ptct A (unde este amplasat sa zicem un tun) pana nla pct A 1 (un podet sa zicem) sunt exact 10.013 metri… Ma rog poti amplasa tunu nitel mai in spate asa ca pui pe 2 sa masoare cu ruleta ” 10.013 metri plus 98,75 fac”. In WW2 Adolf nici nu s egandea sa intre … se estimase ca juma din Wermacht sau asa ceva se muta la loc cu verdeata.
nu stiu ce lord din evul mediu spunea ca in elvetia un om cu o sulita poate sa blocheze un drum pentru o armata intreaga
Pai o sa mai aiba F5 Tiger? Nu cumva Gripen-urile sunt pentru a le inlocui/ scoate la pensie?
Nu mi-e clar cata resursa mai exista pentru F-5 Tiger. Pt. politie aeriana si linia a 2-a sunt inca utilizabile urmatorii 10 ani, daca se face RK si se mai modernizeaza sistemele (Elbit ofera asa ceva), la o fractiune din costul unor avioane noi, chiar si Gripen E/F. MAroc, Brazilia, Chile si Tailanda au beneficiat de astfel de modernizari, similare cu avionica de pe MIG-21 Lancer.
Vezi programele descrise aici:
http://www.rumaniamilitary.ro/f-5-tiger-ii-si-cele-9-vieti-ale-sale
Ar avea astfel inca 6-10 ani sa studieze oferte si sa le supuna referendumului.
In plus, F-18 Hornet elvetiene, asamblate local, au fost si ele modernizate intr-un program incheiat prin 2009, prestat de RUAG, urmand a avea parte in curand si de MLU.
Deci nu cred ca elvetienii sunt foarte ingrijorati ca raman fara aviatie, cum a fost cazul nostru!
Eu as vota sa cumparam licenta de Eurofighter si sa-l facem noi.
mai bine Gripen e mai ieftin decat Eurofighter
Bre nu exista asa ceva precum o licenta pentru un avion… Poti lua licenta pentru motor sau alte componente, dar in cazul avioanelor cea mai buna optiune este sa fie construit la tine in tara intr-o proportie cat mai mare.
Pentru noi Gripen sau F-16 ar fi cele mai bune variante, un bimotor este extrem de scump de operat. Sau 2-3 escadrile de bi-motoare, dublate de 5-6 escadrile de avioane multirol usoare de tip TA-50, acestea din urma asamblate in tara.
Am si eu o intrebare, ca toti plangem ca nu avem aviatia pe care am fi putut sa o avem ..: IAR 95 e mort si ingropat, ori ar putea fi reluat proiectul si actualizat? Ma refer la motor ( o licenta) si avionica la zi. Exista vreo speranta sau numai noi ne facem ganduri si sperante..? Cred ca bine motorizat ar fi foarte performant si acum. Offf….
E mort si ingropat…
Cumpàrarea respinsà la referendum, du pà Figaro:
„Les électeurs suisses ont rejeté de justesse dimanche le projet d’achat de 22 chasseurs Gripen au groupe aéronautique suédois Saab, un marché de 3,5 milliards de dollars, selon les projections de la télévision suisse
Environ 52% des Suisses se sont prononcés contre la proposition du gouvernement de remplacer les Northrop F-5 Tiger de l’armée de l’air helvétique par des Gripen, précise la télévision.”
http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2014/05/18/97002-20140518FILWWW00101-les-suisses-s-opposent-a-l-achat-des-gripen.php
Dacà politicienii nu au un plan „B” cum stiu destul de bine sà gàseascà împotriva vointei populare, si târgul cu brazilienii riscà sà sufere, preturile erau bazate pe o piatà mai mare, incluzând Elvetia.
Cea mai proasta veste posibila pentru Saab!
Un lucru bun care cred ca ar fi trebuit facut la noi in mod normal de muuult …ar fi fost un plan de achzitie facut in primul rand de un consiliu militar, [bineinteles profesionisti nu yes-manii tablagisti ] propus discutiei cu personalul militar activ ,in care sa se ia in calcul nevoia de aparare raportata la teren si necesitati , pt. ca pana la urma ei ar fi cei ce s-ar fi folosit de arma respectiva in mod eficient sau specific pregatirii , funtie de putinta bugetara [ de 2/100 din pib bineinteles in mod normal si sugerat de Nato ] Acesti oameni ar fi trebuit apoi sa conlucreze cu politicieni cu simt de raspundere ,competenta si inteligenta si mai ales bine motivati patriotic in a face lucruri folositoare prin care sa se poata stabili buget anual de achizitie si contracte functie de necesitati si prioritati ., probabil in fiecare an stabilindu-se o latura prioritara de achizitii pe diverse arme si domenii de acoperit [ deci nu totul la gramada ,pe interes ] Deci predictibilitate la care s-ar fi putut raporta si firmele de armament [ exterioare sau pe cat posibil interioare ]pt. angajamente ferme.
Apoi de luat contact cu firme pt. achizitie sau producere in tara a diferitelor subansamble .ori licente pt. arme ce se pot produce si chiar moderniza in tara in numar suficient , poate si pt. export .construite fabrici care ar putea suplini nevoia de platforme aero-naval-terestre unde se pot instala anumite tipuri de arme autohtone sau de import in acelas timp cu un plan de producere in numar cat mai suficient a armelor usoare individuale portabile in special defensive [AA , ATsi de precizie la distanta gen sniper rifle sau de putere de foc , gen gatling ].
Faptul ca s-ar putea face un referendum gen campanie electorala la noi ca sa luam sau nu , cred ca e cam insuficient la nivelul de informare populara de masa actuala mai ales dupa atata indoctrinare de caliceala
E de laudat initiativa elvetienilor , dar eu cred ca in mod normal planul de achizitii si constructie ar trebui in primul rand sa plece dinspre nevoile armatei spre civil , nu invers
Rezultatul definitiv este NU la 53,4%
Detalii si repartitia voturilor:
http://www.tdg.ch/suisse/C-est-non-Lavion-Gripen-ne-volera-pas-en-Suisse/story/28236477
cel mai mare argument impotriva democratiei este discutia de 5 minute cu un votant obisnuit…
Istoria este cà nu se verificà în cazul Elvetiei, singura democratie directà din lume.
Se pare cà le-a mers bine pânà acum cu votantii lor „tâmpiti”.
nu zic ca nu le merge bine, dar se pare ca oamenii nu realizeaza cea ce a realizat guvernul federal pana acum, si anume ca bunastarea trebuie protejata…