Ce poti dori cuiva de ziua lui? Pai ii poti ura sanatate, prosperitate, viata lunga, iar o structura militara seamana pana la urma cu o viata de om.
Daca am ”traduce” sanatatea, prosperitatea si viata lunga in termeni care sa aiba sens pentru Marina Militara Romana, am spune cam asa: sanatatea – o structura puternica, bine inchegata, cu personal suficient si bine pregatit; prosperitatea s-ar materializa printr-o dotare decenta si posibilitatea reala de a-si indeplini misiunile, printr-o pregatire temeinica, iar viata lunga ar trebui sa insemne ca Romania sa fie o Tara puternica cu forte navale demne de acest nume, o Tara cu forte armate suficient de zdravene incat sa-i treaca oricui cheful de a o ”testa” in conditii reale, pentru ca pana la urma o forta militara credibila si foarte bine pregatita te poate tine la adapost de posibilitatea folosirii acelei forte militare ca sa-ti aperi viata.
Iar un razboi este intotdeauna infinit mai scump decat o dotare serioasa pe timp de pace, indiferent cat ar costa acea dotare va veni o vreme cand lipsa ei s-ar putea sa ne coste mai mult decat viata, ne-ar putea costa Tara…
Descurajarea prin forta este mama oricarei descurajari (si de fapt singura credibila), atunci cand tu – chiar mic in fata unui potential adversar foarte puternic – ii poti ”promite” acestuia o lupta pe viata si pe moarte, pierderi grele si poti tine in balanta victoria adversarului…
Daca in anii din urma Ziua Marinei era doar un alt pretext pentru minciuni si promisiuni cu totul neonorate, in anul acesta este pentru prima oara cand avem motive rezonabile la speranta.
Acum chiar putem spera, conform declaratiilor oficiale al MApN si nu numai, ca dotarea sa inceapa in sfarsit sa se miste. Avem motive rezonabile sa credem ca programele de constructie pentru cele patru corvete multirol si modernizarea celor doua fregate Type 22 vor fi in sfarsit demarate, putem fi optimisti ca si achizitia bateriilor de coasta dotate cu rachete anti-nava va fi si ea inceputa…
Deocamdata nu putem spera la mai mult dar pentru noi ar fi enorm daca macar aceste trei programe ar fi demarate, am avea in sfarsit certitudinea ca la Marea Neagra am incepe sa contam.
Asadar, 15 august 2017 este prima Zi a Marinei care ne poate aduce in mod real si sustenabil o speranta rezonabila nu doar discursuri searbede si minciuni sfruntate cu „putem sa ne indeplinim misiunile”.
Cu speranta palpaind in suflete, uram La Multi Ani Marinei Militare Romane! Si la o cat mai rapida si suficienta dotare!
RoMilitary
avand in vedere in ce an suntem de la achizitia celor doua fregate si starea lor actuala eu nu sunt deloc optimist vis a vis de marină.nevoile noastre la marea neagra au trecut de multa vreme de stadiul „urgenta imediata” dar concret nimic.
Cred că, cele 2 fregate vor fii modernizate la Mangalia la fel și construcția celor 2 corvete.. având în vedere că, Damen a preluat Daewoo..
Cred ca tranzactia nu e finalizata. Nu stiu sa fi aparut stire ca Damen a cumparat Daewoo Mangalia. Aparuse o stire pe 7 iulie in care se spunea ca sunt negocieri avansate.
La multi ani Marinei Romane . Din pacate cea comerciala nu mai exista
La Multi Ani!
Ma duc pe faleza sa fac niste poze.
Numai sa am ce poza.
Daca nu trimit vreun Brutar de la Braila, vom avea doar dragoarele transformate in nave de patrulare, niste remorchere si bacuri. Cam asta a mai ramas la Tulcea.
Rectific, nu au fost dragoare ci dragor, nu au fost remorchere ci remorcher, nu au fost bacuri ci …. nu au fost bacuri.
In schimb, ne-au survolat 2 F-16 si 2 Lancere exact cand eram cu aparatul inchis 🙂 )))
Vezi bre? De ce n-ai cerut programul oficial? 🙂
Am prins momentul si mi-a placut mult. Restul a fost zero.
La Braila… a fost dezastru azi.
Daca anu trecut a fost ceva frumos, anu asta… a fost o spoiala.
Au folosit 1 monitor, 2 vedete purtatoare de artilerie 4 vedete fluviale, 1 remorcher (stationat la 30 m de tarm)
toate navele au dat 2 ture, au tras fiecare cate 3-4 focuri de tun si 3-4 rafale de mitraliere 14,5mm (in total vreo 7-8 maxim 10 minute) si asta a fost tot.
Au fost pe Faleza Dunarii minim 30 000 oameni.
Dupa aceea au trimis 3 barci cu cate 7 marinari. nu de la armata. si au icercat sa faca o intrecere pe Dunare, pe o distanta de vreo 200-300 m care nici aia nu le-a iesit. ce sa zic… ca aia… cica-s marinari si cele 6 vasle nu se sincronizau niciodata. in permanenta era cineva in contra-timp.
Dupa asta am plecat. ca nu mai aveam ce vedea.
Au mai trecut nave civile… cu elevi, copiii oameni imbracati in costum popular. au trecut nava LACU SARAT si Nava BORCEA (su zbaturi) apoi au mai trecut niste impingatoare de barje (2 bucati) si niste salupe.
asta a fost tot. Nu a mai fost ATACUL NAVELOR ASUPRA TARMULUI nici DESANTUL NAVAL al trupelor de interventie rapida, cu barcile cu motor sau scafandrii
la final a venit MASCARICIUL ALA care… cica-i ZEUL NEPTUN.
Si aici am o problema. ori suntem crestini si sarbatorim Sfanta Maria, ori suntem Pagani si-l sarbatorim pe Zeul Neptun.
noi ca si popor, trebuie sa ne hotaram. la noi de ziua marinei este un „ghiveci”
lasa ma ca toti am cititi legendele olimpului in copilarie si ne-am uitat la ariel…nu moare nimeni de asta,altele sunt problemele.
Legendele Olimpului… mi-am ridicat acum nasul din laptop si sunt chiar in fata mea in bliblioteca 🙂
ori suntem romani, ori suntem crestini si lasam naibii obiceiurile pagane de gen calusari si sanziene.
Nici nu mai zic nimic de paparude ca o sa zica lumea ca suntem pedofili (fete mari topless si cu fusta de crengi si frunze pe care le uda lumea :P).
Si in vechiul testament zice sa nu mancam porc, dar ce fasole cu ciolan fac eu acum….!
Mai continuam?
Deci din ce zici sarbatoarea fu un pic cam saraca si cam naspa….
acum inteleg de ce au achizitionat cantitatile alea de vin si bauturi fine,se lasa cu chermeze mai pe seara….choke on it,asta le pot ura.
http://ipad.hotnews.ro/21936158
La acel pret nu e mai bine sa cumparam direct alte 3 fregate noi???Si sa nu mai modernizam cele 2 si sa oprim constructia celor 4 corvete???
Care fregate noi ???
Pentru ce sa renuntam la constructia celor patru corvete? Dimpotriva, noua in loc de fregate mari, ni s-ar potrivi mai bine mai multe corvete si niste submarine. De exemplu opt corvete si patru submarine.
Apropo cat ar costa 2 submarine sh modernizate si care ar fi potrivite pt Marea Neagra din clasele Gotland, Scorpene, Dolphin sau U-212/-214, plus mult asteptata modernizare si revitalizare a Delfinului-Kilo class?
submarine?!nici macar in pdf-uri nu apar la noi.
@bope81 eu n-as baga nici un cent in submarine second-hand, mai ales cand avem de-aface cu submarine rusesti noi, si MULTE, la Marea Neagra.
Un submarin bun, diesel, cu AIP, costa pana in maxim 500 milioane de euro, asadar 2 bucati ar fi doar 1 miliard. Nu e mult.
Dar problema e ca submarinele alea vor avea nevoie de mentenanta, armament si probabil amenajari noi sau suplimentare ale unui port / unor docuri, iar asta poate foarte usor sa dubleze suma. Plus pregatirea personalului. O tara, am uitat exact care, a cheltuit recent 1 miliard de euro pentru a pregati un port nou special pentru cateva submarine diesel noi.
Eu zic ca cu 2,5 miliarde de euro putem cumpara 2 submarine diesel AIP de ultima generatie, cu tot cu torpile moderne, amenajarea zonei / zonelor militare la tarm pentru ele, pregatirea personalului plus mentenanta si piese de schimb pentru X ani de la achizitia lor.
La un credit pe 10 ani, – cu tot cu dobanda –, asta ar veni 300 de milioane de euro pe an pentru bravul stat roman.
Adica niste pensii de lux pentru unii semi-analfabeti pensionati la 40 de ani, din cauza carora „nu sunt bani”. Ma gandesc ca in caz de razboi cu rusii, sar desteptii aia cu trese de la terase si ne apara ei.
@bope81
PS: ce era mai important… dupa atatia ani de stat la cheu, mai ales avand in vedere ca 1 singur membru al echipajului actual a facut scufundari reale cu el si si ala e batran si se va pensiona foarte curand, eu zic sa uitam de Delfinul.
Nu sa il distrugem ca pe IAR-80 in ideea ca ne gandim la viitor cum vor unii „vizionari”, ci pur si simplu sa uitam de folosirea lui in serviciu activ de lupta.
Submarinul ala e ca MiG-urile 29 de pe Kogalniceanu, un om in toate mintile nu s-ar gandi serios la reintroducerea ambelor agregate in serviciul activ de lupta.
Delfinul daca ar putea fi repus in functiune (nu stim care ar fi pretul, si prin urmare nu stim daca s-ar merita) ar putea fi utilizat pe post de agresor ca sa zic asa.
Marina noastra vad ca pune accent pe lupta antisubmarin, pentru ca la apararea anti-aeriana si anti-nava suntem deficitari sau zero barat.
Asa ca Delfinul fiind un Kilo, ar putea fi utilizat pentru antrenarea echipajelor fregatelor/corvetelor.
Si pentru scafandrii nostri din FOS ar fi mai mult decat ok. Si pentru misiuni de recunoastere. Si ca nava scoala.
Nu stiu daca ar merita atatia bani doar pt a-l folosi la exercitii, in contextul in care armata romana are nevoie urgenta, azi, de minim 15 miliarde de euro pentru a se dota cu un minim necesar de echipamente.
Altfel ca idee da, ar fi frumos sa ai un Kilo agresor cu care ne-am antrena atat noi cat si toti aliatii si partenerii. De aia am si spus serviciul activ de lupta, adica n-as baga acum 100-150-200 de milioane sau mai mult in Delfin si dupa aia sa il trimit la atac impotriva rusilor.
Acestui submarin nu-i trebuie doar baterii noi, ci si o revizie capitala plus niste mici modernizari (nu mai suntem in anii ’80) plus armament plus o reantrenare extrem de serioasa a echipajelor, fiindca mie mi-ar place sa am 2 echipaje disponibile pt el nu doar unul, etc…
Daca dupa ce bagi 200 de milioane de euro in toate lucrurile astea, faci la un moment dat o scufundare la adancime mai mare si se intampla o tragedie… o explozie la bord, sau crapa ceva la structura etc, mor toti ca la Kursk si ne facem de tot rahatul in mass media internationala… atunci a meritat? Cine merge acasa la toti marinarii aia sa imparta steaguri si scrisori de cacat din partea ministrului, cata tiganie va fi in direct la inmormantarea masiva de grup la Pro TV, etc etc etc… Plus cine va fi responsabil? SRL-ul lui Chiriac care in asociere cu nu stiu cine a castigat contractul de RK, capitanul care era la prima lui scufundare de mare adancime, viceamiralul care a dat ordin desi un raport secret primit cu o saptamana inainte stipula clar ca ar putea fi probleme, etc? Toti, nici unul? 🙂
Nu mai bine dai 500 de milioane si cumperi un submarin nou, bun, modern, fabricat in 2018 de catre o firma de renume?
Doar pt exercitii nu are tara 200 de milioane de dat pe Delfin acum, cu banii aia mai bine luam rachetele AN cu care chiar ii punem pe ganduri pe rusi. Eficienta si factorul de „deterrence” e mult mai mare, echipajele sunt de 10 ori mai reduse iar costurile cu mentenanta sunt de 1 000 de ori mai mici, pericolele de moarte sau accident sub practic zero. Totul la aceeasi bani 🙂
Pai cam asta e… trebuie sa ne luam gandul de la Delfin. Pacat ca a fost utilizat doar cativa ani, dar asta e regula la noi. Eventual sa ramana acolo in dana zero, ca nava muzeu si sa il viziteze lumea. Asa se mai strang niste bani de vin.
Delfinul: 1985 – 1995 = 10 ani
MiG-29: 1990 (primele venite in dec ’89) – 2003 = 13 ani
Da’ stai, ca se poate si mai rau:
HAWK: 2004 – ?? inca nu sunt toate operationale si nici unul modernizat
Fregate T22: 2004 – ?? functioneaza dar dezarmate
🙂 🙂
PS: in urma cu multi ani a iesit la iveala ca si Politia de frontiera cumparase un elicopter usor, nu mai stiu modelul, cred ca Ec-120, care statea de ani de zile in hangar fiindca fusesera alocate fonduri doar pt achizitie, niciodata si pt exploatare 🙂
Exact la Delfin si la MiG-uri ma gandeam, luate noi si folosite aprox. un deceniu. Cu fregatele alta bataie de joc. Dupa ce ca au costat o gramada de bani sa stea 13 ani neinarmate si numaratoarea continua. Pana cand o sa le inarmeze o sa se implineasca 50 de ani de cand au fost lansate la apa. Si probabil Lancerele o sa zboare si atunci. O sa se numeasca MiG-21 Zombie.
Excelenta descrierea epopeii viitoare a Delfinului. Sa il ancoram la tarm, sa scoata Marina (daca stiu) toate maruntisurile de care au nevoie din el (material didactic pentru Academia Mircea cel Batrin) si sa-l transformam in muzeu.
Unul sau doua submarine noi ( seria noua de la Howaldseewerke ) ar fi de o mie de ori mai utile, si in banii planificati. Si bine inteles apararea cu rachete a litoralului + niste puitoare de mine performante ( facute la Mangalia in licenta).
daca urmaresti transmisiile live de la tv spui ca suntem a doua marina dupa americani…gargara de vara pentru turistii de la constanta.
Sunt out of order aia care comenteaza pe acolo pe la tv…
sa-i auzi si pe oficiali….
Au adus submarinul ala sa vada lumea ca avem. Mai bine il ascundeau ca mai mult ne facem de ras.
Un submarin il ai la modul real daca poate fi trimis in misiune in secunda asta. Daca nu, inseamna ca de fapt practic nu il ai.
pai ce facem cu ziua submarinaristului?!
Ce submarinisti?
Adica niste unii care intra in sistem la 25 de ani, stau degeaba intr-un submarin fara baterii timp de 20 de ani, iar cand au varsta de 45 de ani ies la pensie?
Ce viata de submarinist e asta?
Exact. Oare ce parere ar avea opinia publica din SUA, Anglia sau Germania daca s-ar descoperi si la ei oameni care nu-si au rostul meseriei insa primesc salariu si apoi se pensioneaza devreme?
Da’ chiar, oare armata SUA plateste pseudo-SEALs care se antreneaza doar pe simulator, nu fac niciodata scufundari, nu sar in viata lor cu parasuta, nu trag absolut deloc cu arma, nu sunt trimisi in nici o misiune, insa se pensioneaza la 45 de ani si apoi se lauda pe terasa cu faptul ca au fost „forte speciale” ? 😉
Sau in tarile astea serioase nu merge asa ?
din pacate ramuri intregi din mapn ar cam trebui sa dispara din cauza de lipsa a obiectului muncii.
Ca de ex. angajatii batalioanelor de tancuri care nu au mai fost scoase la trageri reale de 10 de ani de zile…
Ca tii sute sau mii de oameni la baterii inutile de SA-2 ar avea oarecare sens in ideea ca in curand le inlocuiesti cu PAC-3… desi mai degraba as angaja niste tineri de 22 de ani absolventi de facultati tehnice pentru ele decat sa lucrez cu oameni de 50 de ani obisnuiti cu tehnica anilor ’60… din experienta iti spun ca persoanele alea nu se pot adapta tehnologiilor moderne. Ce naiba, ultimul racnet in IT e atat de complicat incat deja si generatia mea depune efort sa tina pasul, si noi nu eram doar utilizatori si mai ales de tehnica din 1962…
Insa sa tii sute de oameni la batalioane de T-55 carora nu le mai porneste motorul, in lipsa oricarei perspective REALE (nu pdf) de intrare in dotare a macar 250-300 de tancuri noi in urmatorii cativa ani… eu vad doar risipa de bani. Oamenii aia merg de ani de zile la serviciu (asta daca chiar merg) si nu au absolut nimic de facut acolo, anii trec, vine pensionarea si a-ta e-te. Statul plateste milioane de euro ca sa bifeze in organigrama 5 batalioane de tancuri din care functioneaza unul si cu multa indulgenta, inca jumatate impartita si aia in doua parti 🙂
Sa nu mai vorbim de acei 15 000 de angajati civil… recent salariile in MApN s-au marit cu 10% la militari si cu 15% la angajatii civili… nu invers. In plus, nimeni nu a fost dat afara dupa aceste mariri.
Adica tii mii de femei de 50 de ani care-si fac unghiile la birou, mii de nea Gica care stau la povesti pe coridor etc, le maresti salariile cu 15% dar nu le reduci numarul, nimeni nu da nici un fel de test, nici o recalificare, nimic… Iar cand iti trebuie evaluata o oferta de armament modern (vezi ex. recent cu PAC-3) atunci apelezi la insitutiile unui stat strain, sa o faca aia pe banii contribuabilului american, pt ca angajatii tai nu pot formula niste cereri tehnice exacte fiindca nu se pricep…
Oare cum ar fi ca eu, angajat al unui SRL, sa primesc vreo 3 000 de lei pe luna, apoi o marire de 15% insa sa nu fac nimic toata ziua si sa nu ma pricep la propria mea meserie, iar atunci cand patronul are nevoie de expertiza mea sa angajeze un alt SRL sa o faca pt el, fiindca eu nu ma pricep. Da’ nu-i nimic, salariul marit vine in continuare… ma rog, nu pt multa vreme fiindca azi-maine fac 50 de ani si ma pensionez.
si vorbim doar de un minister,mai,avem vreo douazeci.plus adminstratii locale,centrale,companii de stat ,agentii,regii,etc,samd….reforma adevarata in aparatul de stat este obligatorie.
Ohoo, si la MApN inca nici nu e atat de grava situatia comparat cu celelalte ministere.
In fond, la infanterie se pleaca in misiuni destul de des pt o tara aflata pe timp de pace, iar cand nu sunt in misiune, se mai fac si antrenamente, mai ales in ultimii 3 ani. Idem la fortele aeriene, navale, chiar si la radiolocatie, logistica si transmisiuni i-au pus la treaba in ultimii ani.
Insa in celelalte ministere ale statului roman gasim niste situatii incredibile, sunt oameni care se prezinta la locul de munca o data pe saptamana si foarte, foarte multi oameni care pur si simplu nu au obiectul muncii. Am cunoscut personal oameni care au lucrat in institutii ale statului roman si care au recunoscut ca aveau de lucru maxim cateva ore pe zi, in una sau doua zile pe luna… Lucruri greu de explicat unui american sau vest-european fiindca pur si simplu nu intelege cum e posibil asa ceva.
Plus sute si sute de mii de locuri de munca care simplu nu se justifica, aici in administratia publica de ex. 90 la suta din locurile de munca de acolo ar putea fi eliminate prin inlocuirea lor cu sisteme informatice. E inadmisibil ca in 2017 sa platim oameni care sa elibereze adeverinte, stampile si semnaturi cu care te duci tu personal in alt cartier, pe o alta strada la o alta institutie unde mai iei niste adeverinte si depui alte cereri etc, cu care te duci pe a treia strada in a treia cladire la capatul celalalt al orasului sa le depui pe toate, dupa care astepti o saptamana sa primesti o foaie trasa la imprimanta care sa ateste faptul ca nu-stiu-ce.
Intr-un sistem informatic toate aceste verificari ar fi facute intr-o milisecunda si n-ar necesita deplasarea ta absolut nicaieri, nici chiriile pt spatiile insistutiilor respective, incalzire iarna si racire vara, apa, mobilier, covoare, calculatoare, curent electric, abonament la internet (da da !! au !!), salariile si impozitele aferente, prime, bonusuri, tichete de masa, tichete de vacanta etc…
Insitutia 1 a statului e conectata la baza nationala de date unde verifica la Institutia 2 daca am cazier infractional, primeste raspuns ca n-am, apoi verifica la Institutia 3 daca am cazier fiscal, vede ca n-am nici d’ala, apoi verifica la Institutia 4 daca am taxa cutare platita la zi, o am, apoi verifica la Institutia 5 daca am deja aprobare pt nu-stiu-ce, vede ca o am si pe aia si apoi imi ofera permisiunea sa fac ce vroiam eu sa fac de la inceput.
Totul dureaza maxim 3 secunde daca le merge Internetul incet in ziua aia, totul e gratis si eu nu trebuie sa ma deplasez nicaieri prin ploaie torentiala timp de o saptamana si nici sa nu astept o a doua saptamana pentru aprobare.
Mama ei de treaba si sutele de mii de angajati pe degeaba pentru care platim impozite !!
E un topic cu Ziua Marinei dar e doar o alta zi a marinei, ca in fiecare an, in care ni se repeta aceleasi mizerii cu corvete, fregate, rachete, submarine, elicoptere, RHIB-uri, Zodiac-uri, camere hiperbarice si postere cu AK-47 dar nu exista bani pentru ele din… din cauzele de mai sus.
Deci suntem „on-topic”. Cata vreme statul roman plateste sute de mii de frecatori de menta, chiar daca doar cateva mii dintre ei sunt in MApN, nu avea niciodata miliarde de euro de dat pentru dotarea marinei, iar daca nu va avea, atunci noi ori pierdem populatii, teritorii si exploatari de gaze, ori le castigam sub protectia americanilor care isi vor lua redeventele de acolo plus ne vor pune si la alte plati, ceea ce pana la urma mi se pare normal. Si eu daca vin zilnic la tine acasa sa iti mut mobila, sa iti gatesc, sa iti spal si sa iti ajut copiii la teme, la un moment dat iti vor cere plati pentru serviciile astea 🙂
din pacate ai dreptate.
Eu artilerist, tata artilerist.
Eu ii zic de achizitia de tinta pe harta digitala si cu ajutor de gps iar el ma ia cu reperul pentru reglajul de artilerie (palatul tiganilor la poligonul de la Poplaca) si tragerea cu o singura piesa pana la „gasirea” tintei si totul sub observare de la PO sau PCO de catre un cercetas legat de un telefon. N-are rost sa-i zic ca nu mai are timp sa sape transee.
Eu ii zic de lovire din prima lovitura si observare din drona iar el ma ia cu reglaje si furcuta artileristica si un ochios de la cercetare cu binoclu.
Eu ii zic de lovituri destepte gen Copperhead, Excalibur sau Krasnopol si un pifan ascuns cu un iluminator laser, iar el ma ia cu „baterie, proiectil exploziv, incarcatura 5, focos RGM-2 instantaneu, 10 proiectile vijelie foc! Nimic nu mai traieste acolo, mama lor de rusi!”
Mai are rost sa zic ca este terminat cand trebuie sa puna mana pe un smart phone?
🙂 🙂 🙂
E o diferenta uriasa intre generatii din cauza exploziei tehnologiei din epoca noastra, diferentele astea devin din ce in ce mai mari iar „generatiile” devin din ce in ce mai scurte.
Daca are interes, desi de obicei n-au, un copil de 20 de ani din ziua de azi iti invata niste algoritmi si niste scheme complicate mult mai repede decat cineva de 35-40 de ani care lucreaza deja in domeniu, iar intre ei sunt doar 15-20 de ani diferenta. Ce sa mai vorbim de persoane de 50 sau 60 de ani, harti digitale, algoritmi, generare de rapoarte pdf pe un site public in care sa iti vezi contributiile, platile, conturile, cazierul samd.
Chiar acum cateva luni o persoana de 60 de ani n-a putut sa inteleaga nicicum ca eu am facut o plata pe internet, repeta intruna ca am facut o rezervare dar acum trebuie sa merg la banca si sa dau banii, nu domnule, am platit deja online, el – da, inteleg, dar acum mergi la banca si platesti, eu – nu domnule, am platit deja pe internet, banii s-au transferat pe internet, E PLATIT, el – inteleg, dar eu zic ca acum mergi la banca pt ca trebuie sa dai si BANII, eu – banii i-am dat deja, asta iti explic, el – nu i-ai dat, ca inca n-ai fost la banca, etc etc etc… dialogul surzilor fara nici o concluzie 🙂
Generatia in varsta de azi nu se poate adapta la tehnologie si nici nu mai are cum, progresul e imens si daca pana la varsta de 60 de ani nu te-a interesat nimic, nu vei reusi acum asa dintr-o data sa intelegi mii de detalii tehnice, de pasi de facut pt a obtine ceva pe internet sau pe calculator samd fiindca e complicat, trebuie sa recunoastem.
De ex: gandeste-te de cati pasi e nevoie sa faci pt a trimite un email? Pt mine si tine e simplu, „e, cacat, trimiti un mail si gata! mai vb si la telefon in timp ce-l trimiti !”. Da, insa pt cineva de 60 de ani e imposibil de urmat toti pasii de mai jos si in ordinea corecta:
1. deschizi calculatorul
2. verifici ca esti conectat la net, daca nu atunci vai si-amar ca urmeaza proceduri intregi de depanare
3. deschizi un browser
4. scrii adresa clientului tau de email, daca n-o stii (ca esti batran), deschizi un Goagle/Gogal/Gugle si scrii acolo „gmail” sau „yahoo mail”, dai click pe primul link si ai ajuns. Deja e prea confuz pentru 90% din pensionari
5. iti scrii username-ul in casuta de username si nicaieri altundeva. Pensionarii nu inteleg chestia asta si scriu ba in bara de adrese, ba vor sa deschida un Microsoft Word, ba… ba… ba….
6. iti scrii parola in casuta pt parole si nicaieri altundeva. Se repeta problemele de la punctul 5
7. dai click pe sign in, daca doar astepti nu te va loga imediat. Alt pas la care se pierd
8. ai ajuns in inbox, dai click pe mesajul la care vrei sa-i raspunzi copilului plecat in Germania. Asta inseamna sa-l vezi in casuta care listeaza mesajele si sa dai click pe el, daca nu-l vezi atunci o fi mai jos, din cauza spam-ului, si trebuie sa faci scroll.
9. Nu fa scroll in bara de foldere (Inbox, Sent, foldere custom) ca nu gasesti acolo mesajul, fa scroll in bara cu lista de mesaje (of Doamne, de ce-s atatea bare? Am facut scroll, unde e? Vad aici Sent, Deleted, Salvate, etc)
10. acum ca l-ai deschis, scrie-ti raspunsul
11. Nu, nu scrie raspunsul in bara de URL ci in casuta de mesaje
12. Nu, nici la bara de „to” sau la cea de „from” ori de „cc”, ci in casuta de mesaje, aia mare
13. Problema la toti batranii: dupa ce scriu raspunsul vor sa se ridice de pe scaun si sa plece. Pai stai tata, l-ai trimis? Da click pe SEND, altfel degeaba il scrii daca nu-l trimiti.
Aici iar urmeaza certuri interminabile, ca el nu e prost, ca el l-a scris si e gata scris, a rezolvat treaba, sa-l las in pace si sa nu fac pe desteptu’ ca stie el ce a facut. ii explic ca si o scrisoare degeaba o scrii daca n-o bagi in plic si n-o trimiti la posta LA ADRESA CORECTA, altfel daca doar o scrii si-o lasi la tine pe birou atunci destinatarul din Craiova n-o poate citi, nu? Logic pt mine, ilogic pt un batran, ei insista mereu ca mesajul e scris si treaba e rezolvata.
14. Dau eu click pe SEND si le arat ca abia acum e trimis mesajul, ei tot nu inteleg,
dar,
15. Se panicheaza ca le-am sters mesajele de la rude, le arat ca dand click pe Inbox ajungem iar la lista de mesaje, dar tot primesti amenintati si jigniri voalate ca nu te-au chemat acolo sa le stergi mesajele sau sa te bagi in viata lor privata (??? wtf)
16. le explici ca trebuie sa dea logout, altfel oricine se aseaza la calculator dupa ei le poate citi mesajele alea private, pe care cica le-am deranjat eu
17. ti se raspunde cu „deschid Microsoft Word”
18. incerci sa le explici ca n-are legatura cu Word, dai tu click pe logout ca ei nu vor, dupa care mai suporti niste vociferari ca le-ai stricat emailul
…
19. A doua zi te suna la telefon, ca le-ai sters mesaje… te deplasezi la domiciul lor, pe gratis, si observi ca n-au facut scroll in zona de mesaje, le explici iarasi ca mesajul fiind mai vechi, e mai jos, deci trebuie sa faci scroll, iti raspund cu vociferari
20. Propui sa le scrii pasii de mai sus pe o hartie, ca sa ii stie si datile viitoare, ti se raspunde ca ei nu sunt prosti, ca au lucrat la palatul telefoanelor cu centra R-nu-stiu-cat si ca tu nu te-ai fi descurcat cu alea, ca erau dificile etc, lasi „buna ziua” si pleci in sfarsit acasa.
21. Peste inca o saptamana, suna din nou telefonul…………………..
Ce sa facem cu generatia asta 🙂 Sa nu stii e una, sa fii incapatanat ca un catar, sa mergi din greseala in greseala si sa dai vina pe altu’, sa refuzi sa iti scrii pe o foaie sau sa accepti ajutor etc, e total alta.
Oamenii astia voteaza si voteaza pt o promisiune de marire a pensiei sau pt ca au fost la un concert platit de primar ori au primit o felicitare in posta de Craciun din partea primariei. Ei nu inteleg ca omoara tara, tot ce vad ei este ca unii sunt rai ca nu vor sa le mareasca pensia iar altii sunt buni ca le-au marit-o si le promit ca „de la anul” se va dubla.
Mentalitatea asta se aplica peste tot, de la exemplul tau cu artileria la unii care calculeaza cu pixul pe hartie, dureaza mult si gresesc, dar spun ca e „mai sigur” decat a folosi functia de calculator din telefon sau de pe PC 🙂 De parca daca iei calculatorul si faci o adunare in Windows, ala greseste, dar tu la 74 de ani cu pixul pe hartie nu gresesti… deja la al doilea calcul am vazut o greseala 🙂 🙂
Sunt extrem de incapatanati si nici nu vor sa invete, ani de zile am auzit parintii cunoscutilor spunand ca ei nu se ocupa cu prostii de-astea gen calculatoare, internet, email, ca astea sunt pt prosti, pt oameni carora nu le place munca etc, iar acum dintr-o data fac exact invers, vor sa-si faca site pe care sa posteze nu stiu ce dar nu-si pot verifica emailul. Sa-ti verifici emailul e mai simplu decat sa tii un site in viata…
Intr-un fel, comportamentul asta ne aminteste de polonezii din WW II care au sarjat tancurile germane folosind cai si sabii. Pentru unii, au intrat in istorie ca niste eroi, pentru mine au intrat in istorie ca niste mii de oameni care au murit absolut pe degeaba cand era la mintea cocosului ca nu aveau absolut nici o sansa, erau mult mai utili la orice altceva (logistica, informatii, sabotaj, servicii medicale, transmisiuni, munca in fabrica, etc).
A fi senil nu e o gluma, iar a pune fraiele tarii in mainile unor senili se numeste sinucidere curata…
daca iti spun?
hai ca e bine.
am aflat inca odata ca avioanele si elicopterele zboara,navele pluteste si scafandrii se scufunda.
in rest ofiteri spilcuiti la patru care pleaca la razbel cu tehnica din alta era.
si acum..let the party begin !!!
sa curga jinul !!
In alta ordine de idei, noile amenintari la adresa securitatii nationale sunt mai asimetrice decat credeam vreodata!
Ca sa extrapolez este de ajuns o trimitere fugara la evenimentul de acum doua zile(trecut aproape neobservat de radarele presei) unde o barcuta care arbora in mod dezinvolt drapelul Turciei a fost interceptata in zona Mangalia cu nu mai putin de 70 de imigranti la bord ,dintre care doar 10 femei! Interesant! Tocmai acum cand adm.Trump doreste mutarea factorului de putere american din Turcia in Romania!
…barcutele astea nu le poti opri nici cu fregate si nici cu corvete!..nici macar cu harpoane.
cum era aia:„apara ma doamne de prieteni ca de dusmani ma apar singur „ 🙂
Toată lumea boceşte după un submarin sovietic vechi și stricat. Părerea mea e sa luam 2 noi dacă vrem neapărat. Sau pana la urma România prin guvern tb sa dea o comanda având ca cerință sa fie făcute bateriile în țară ca sunt baterii nu nave spațiale intergalactice. Sunt convins ca dacă e fără șpagă și date unui producător sau măcar cuiva care sa le facă în China nu ar costa jdemii de melioane ….
Aleluia…..
Prin 1980 discutand cu repauzatul viceamiral Gheorghe Anghelescu (pe atunci doar rang I ) … l-am facut sa ofteze „ma Ghita tu ierpuras?” „Da domnule” „Ei bine iepuras sa stii ca marina costa f m mult. Este cea mai scumpa arma si noi avem un litoral mic si granite terestre prea lungi”
Acu daca voi credeti ca suntei mai brerzi decat un ofiter de marina ajuns in corpul amilralesc pe vremea cand nu ploua cu stele …
[ Ca ma avut pcazia sa discut cu domnul Gheorghe Anghelescu .. Da. Domana Anghescu mi-a fost imvatatoare . In Bucuresti. Si am fost un elev „preferat” . Asa ca ajuns pe litoral ..uneori faceam o vizita . Si dl Angheslcu trata cu multa amabilitate „preferatii” sotiei
Iepuras – adica infanterist . Marinarii erau „ratoi”
Si orice ati avea de zis despre contramairal tineti minte – ptr mine a fist sotul fostei mele invatatoare …. adica sunt subietciv 200%)
Lucrurile se mai schimba, Ghita. Nu poti compara situatia geopolitica de atunci cu cea de acum.
Altfel, da, marina este o arma scumpa iar gaurile armatei romane sunt foarte mari, nu doar la marina. Ci peste tot.
Cu toate acestea nu este chiar atat de scump sa obtii o capabilitate decenta de lupta. 2 miliarde ca sa obtii o marina decenta nu mi se pare o suma fenomenala.
Ne costa 4 miliarde 8 (parca) baterii de Patriot. Absolut necesare de altfel…
Ne trebuiesc mai mult de 2 mld, asta asa,pt un minim….1.85 mld sunt corvetele,vreo 550 mil modernizarea fregapelor, 150 mil încă 3 Puma, 200 mil pt bateriile de coasta…
Corvetele erau 1,6 miliarde cu totul.
Bateriile sunt estimate la cateva sute de milioane.
Asta ar fi un minim decent de la care se poate pleca.
De ce vreti voi sa-mi stricati sarbatoarea? 🙂
1.6 mld EURO =1.85 mld $
In cele 1,6 miliarde de euro era prinsa si modernizarea fregatelor, pe langa cele patru corvete Sigma.
Iar acum avem si confirmarea
https://www.agerpres.ro/politica/2017/08/15/adrian-tutuianu-proiectul-de-lege-privind-achizitia-corvetelor-este-pregatit-urmeaza-sa-l-prezentam-parlamentului-in-toamna-18-02-17
Cel mai tare e ca la Agerpes stirea este la sectiunea Politica-fie din incompetenta fie din foarte multa competenta….
Bateriile vreo 10 mil Euro!
@gogu mai demult se vorbea de 50 de milioane. Oricum la un submarin vechi de 32 de ani, care nu s-a mai scufundat de 22 de ani (!!!!!) nu trebuie doar o baterie noua… eu unul n-as risca sa-l trimit la scufundari nici dupa un RK, iar acel RK cine si unde sa il faca avand in vedere ca e submarin rusesc?
Sa zicem ca gasim o firma in Danemarca, merita dat banul pt asa ceva? Pt exercitii da, pt razboi nu, dar in halul in care se afla armata in ziua de azi, n-avem bani de aruncat doar pt exercitii.
Cu banii aia mai bine iei rachete anti-nava cu care chiar poti sa iti ameninti inamicul… si la nevoie sa il scufunzi. In fond asta e scopul final al marinei militare.
Șapte.
pai sa o inchidem atunci nu sa tinem amirali si viceamirali fara obiectul muncii…stim una si buna.
Unele lucruri nu se scgimba. De ex lunginmea litoralului
Iar geopolitca nu se SCHIMBA ! Este invariabila . A se vedea Berbared Simion „Suez – 50 de seciole de istorie” … S-au schimbat relgii (de 3 ori) limbi … necesitatile startedice ale Egiptului – NU!
O sda zica unii „ce e aia Egop[ty” Npoi Europam cretini, vesticici” . va zic doar ca Egipul este cazul cel mai vechi . Inaite de Troia (care era mai btrama decat Roma, care era mai btrana decat Londra ca de America nu se auzise)
A da. Avem bevoie de „ceva” marina. Discutia ar fi despre ce cat ar insemna „ceva” .
Insa oricum avem prea multui amirali si generali .. Cel [putin in matwereie de genarali mi se pare ca am putea infinta frunctia de general de companie! u stiu de ce craz dar in FAR mi se pare ca sunt mai multi gnl dercat sublocoteneti!
Credeti-ma as vrea mia muklt ca noi sa avem capacitatea de a intretine o flota cu 40 mil tone „nave strategice” deact sa o am de 25 cm … da de unde nu e …
Poate ca m-am exprimat gresit…
Unele lucruri chiar se schimba, Ghita.
Cum ar fi ca atunci eram in Pactul de la Varsovia iar acum suntem in Nato, o schimbare destul de mare as zice eu…
Cum ar fi ca Turcia, cheia Bosforului, devine imprevizibila.
Cum ar fi ca avem gaze in ZEE.
Ceva ideal inseamna 2 fregate, 4 corvete, 4 dragoare si 2 submarine, cu navele logistice aferente si bateriile de coasta.
Adica 600 milioane in fregate, 1,6 miliarde in corvete si 1 miliard in 2 submarine. De baterii, cateva sute de milioane am zis deja, exista o estimare aprobata de parlament.
Inca ne invartim la pretul cu care luam Patriot…
E putin? Nu! E chiar atat de mult? Nu mi se pare.
Tie cum ti se pare?
Nu 8 dragoare?
Sigma 10514 are in pupa multimission bay care poate fi configurata pentru misiuni de dragare/sprijin dragare a minelor, putand astfel suplimenta cele 4 dragoare existente.
Am vazut undeva o lista de nevoi a marinei militare romane unde erau listate 8 dragoare. Ma rog, puitoare/dragoare cu scop dual. Lista era in engleza fiindca abrevierea folosita era MCM.
Din pacate nu mai gasesc linkul acum.
Eu unul as comanda achizitia sau daca nu exista, proiectarea si apoi achizitia a 8 puitoare/dragoare stealth care sa fie fabricate in Romania. Chiar daca corvetele Sigma pot face si ele misiunea asta, dragoarele sunt nave mai mici si mai ieftine iar noi trebuie sa avem cat mai multe asemenea navei avand in vedere amenintarea rusa pentru care ne pregatim.
In caz de razboi cele 4 corvete vor fi toate pe mare la vanat de submarine si nu le mai poti folosi in acelasi timp pt operatiune de deminare.
Tot eu pesonal n-as taia inca la „fier vechi” nici cele 4 dragoare actuale, in situatia geopolitica de azi mai degraba le-as tine in conservare sau semi-conservare prin Tulcea, Galati sau Braila chiar daca mi-au intrat deja in serviciu cele 8 dragoare noi.
Ma rog, mie imi place sa fiu pregatit… cred ca am gresit tara la mentalitatea mea 🙂
PS: opiniile de mai sus sunt doar parerile mele, no offense.
De ce ar fi vreun offense? 🙂
Nu-mi aduc aminte sa fi citit vreodata de o strategie de inzestrare cu 8 dragoare. Si dupa primul razboi mondial am luat 4, care au luptat in WWII fiind suplimentate pe timpul acestuia de unele mai mici.
Ma gandesc ca numarul de 4 este suficient pentru nevoile noastre. Actualele dragoare mai au viata in ele, cu conditia sa treaca printr-un MLU cat mai curand.
Am vazut ca licitatia a fost anulata, ori se va reface ori se va face incredintare directa.
Este pacat sa risipesti resurse pe mai mult decat ai nevoie, mai ales in conditiile in care nevoile sunt mari pe toate planurile…
De acord cu risipa insa avand in vedere ce forte au rusii la Marea Neagra, poate vom ajunge in situatia in care minarea excesiva va fi singura solutie iar atunci mi-as dori sa am cat mai multe puitoare mici, avand in vedere numeroasele submarine si capacitati anti-nava rusesti din regiune.
Nu stiu de ce-ar putea fi vreun offense, oamenii se mai supara si din nimic 🙂 In plus tu esti pe felia ta cu marina, eu doar pun intrebari asa ca nu doresc sa te contrazic doar de dragul de a contrazice, doar spuneam ca am vazut undeva cifra de 8 si mi-e ciuda ca nu mai gasesc acum unde era. Zilnic fusaresc multe zeci de articole plus alte zeci de titluri ale caror continut nu-l mai deschid, e imposibil si sa mi le notez pe toate si sa le memorez sursa, desi uneori ar ajuta, cum e cazul de fata.
@Ghita Bizonu,
Lungimea litoralului se poate schimba, daca se supara Putin.
Si invers, între Bugeac si Cadrilater.
Puillor puteti sa stati si in msutatu (eu o am mai rara, scuze) . putei sa batei pas de defolae in aimni (nu pot, as vrea!) litoralul tot atat este.
Adica ba nefaratatlor asta este GEOGRAFIA .
Ca sa fie mia clar avem cca 200 km de litoarl la M Neagra , mare „tertiara” dpv economic.
<bZEE ? Adica Exxopn si OMV? Hai ca nu mai caut cat este redevemta ptr gazele extrase insa aciperwa 50% din pretul curvetelor ? A da esete importanmt sa liveram Ucrainei da Ocarina … ce? http://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/coreea-de-nord-ar-fi-obtinut-motoare-de-racheta-de-fabricatie-sovietica-777312 !!!!!!
Scria nu stiu care ca muricanii e prgamatici. Noi de ce nu am fi ?
Scuze eu zic ca nu putema tine Marea Neagra. A da.,.. putem avea 2 fregate inarmate care sa le plimam pe rand in zonele unde „se cere” . Am putea sa „tinem”Marassestiul” continuu prin fata Somaliei .
Ins apaltformele gazefiere sunt MARI si fixe. o Racherta trasa de la 100 km .. BUUUMMM!!!
Insa avem o granita mai lunga ca o zi de post…
O! Ar fi ftrumos ca in visele copilariei sa avem o Marina Militara doatat si cu o nava gen Príncipe de Asturias, vreo 4 fregate grele . 8 curvete , 3 subamrine samd … insa astea ar putea sa lupte pe Prut???!
Scuze eu mpam maturizat ..
Si Chipp … da lungimea litoralui se poate schimba. Insa litralinseama teren „fâșia care se întinde în lungul coastelor și țărmurilor marine, parțial ocupată de apă (adâncimea 0 – 20 m). Ea reprezintă hotarul dintre uscat și mare.” Daca tii panatul tii si litoralul …
Cum sa va zic .. nu imi dati voie mie lectii de „nationalism” ci cam invers. Eu vloi dionati sa prtejez teritoriul nationale .. sa am o forta care sa poa asiguira si litioralul (adica sa omor si un evemtula desant maritim), sa fiu in zona unu mic dar RAU,al Dracului de Rau, nu sa ma fatai pe MArea Neagra cu 4 copai care sa nuinsemne nica…
Adica sa inod cu o discutie mai veche 96 Vipere, sau mai bine 120 plus blindate, plus AA necesara, plus aviatie .. plus ..Cum zicea Friedaman .. „sa stie ca putei sa ii rupeti mana”
Marina ? Mada. E „frumoasa” (de prvit ca inauntreu e cam nashpa)
*******************************************************************
Daca o „putere continetala” investe prea mult in marina .. pierde!
DCA POTI FI ATACT PE USCAT .. . Olanda sec XVII
A da…
Idee bizonica(<i< adica personala)
Ptr „cooperarera” NATO amputea sa avem unitati „dedicate” gen :
– Fregatele
– 3 batlioane de infantwerie + 3 companii de tancuri.. plus 3 btrii de aruncatoare de 120 mm cu atoiblindatele aferente, Inclus 12 Striker/Cemtauro si 6 autotunir de 122 mm pe sasiu de MLi 84.
Astea fiind unitati de „interventie externa” la cererea „paurenerului” . Care ar urma sa assgire si transpotul tactic si coperirera cu elicoptere . Tari mai bogate ofera maiputin!
Nustrambati din nas! Estevoran de un gest „politic” care chiar conteste!!!!
Restu …. aparare nationala.
Aminti-vapti de Stupisawiklli.. a trimis juam din ,ica sa armata unde a intracta Dracu Iapa si ca cand a fot sa fie nu a opus rezistenta!
Ghita, parca fusesi un soi de IT whatever, nu poti bre si matale sa hacuiesti de pe net un auto correct de limba romana? Ne-ar fi si noua mai usor… 🙂 ca tot ziceai mataluta ca nu vezi bine, de citit vad ca vezi. Sa-mi fie cu iertare.
Revenind, nu inseamna megalomanie sa fii in stare sa-ti aperi litoralul.
In orice situatie conflictuala, navele sunt cel mai greu de adus de catre aliati. Restul pot veni in de la 3 ore la 3 saptamani. Ca nu degeaba se modernizeaza bazele aeriene pe banii nostri si ai americanilor. La fel si poligoanele si cine mai stie ce. Nu degeaba se pre-pozitioneaza armament american in zona…
Ceea ce spun eu e un minim necesar si de bun simt.
Daca nu vrei sa accepti asta, sa fii sanatos!
Cum poti sa spui ca 4 corvete nu valoreaza nica cand ma uit la rusi si vad ca vor ajunge la 6 Kilo lansatoare de Kalibr in Marea Neagra?
Nu din redeventa traiesti, traiesti din impozitele aferente, din scoala de petrol si gaze, din industria orizontala aferenta extractiei. Prostii astia contribuie la pensia lu’ matale.
Graul si alte produse le exporti prin Marea Neagra, transportul maritim ramane in continuare cel mai eficient.
Si, ca sa stii si dumneata, fara „partener” am fi fix pix, ca sa nu spun lucruri urate…
1) cestia cu scrisu . Daca careva are un „american” care vine in Romania .. platesc ptr 100 pastile de Centrpphenoxine (fostu Meclofenoxat)
2) Cate kalibr scudunvda o curveta?!
3) Stii cer pati Olanda in sec XVII? Era mare si atre pa mare insa fracnerzii au luaot-o „pe la spate pe la spate /c’asa vor Olandele toate!” ….
Na rog daca tu vrei sa viztezi Siberia …
1) Din pacate nu, nu stiu. Dar putem multumi minunatului sistem de sanatate din Romania;
2) cate Kalibr au scufundat o nava pana acum? Kalibr sunt mai periculoase pentru obiectivele fixe. O corveta cu VL Mica la bord si contramasuri moderne va necesita mai multe Kalibr. Cu cat nava va fi mai mare, cu atat va nevesita mai multe Kalibr ca sa fie scufundata. Cat costa o Kalibr?
3) am cerut o inarmare decenta a flotei si, mai ales, nu in detrimentul celorlalte arme.
Multumesc de urare, mi-ar placea sa vizitez Siberia ca turist. 🙂 Daca o fi sa o vizitez si altfel cred ca o sa prefer sa dau coltul… 🙂
Siberia a vizitat-o bunica-miu ca prizonier…
Si se intreaba lumea de ce nu ne place Rusia…
Lumea-i rea, când nu le place aerul curat si rece, gàsesc fel si fel de motive…
strabunicul meu a ramas la Cotul Donului.
a fost dat disparut.
Era unul din militarii care tot le spunea generalilor ca rusii strang tancuri in cele 2 capete de pod… si nimeni nu-i baga in seama.
Era cercetas. Sotia lui, strabunica, a trait pana in 2002. nu s-a mai casatorit niciodata. l-a asteptat toata viata.
Povesti de genul asta nu inteleg tinerii din ziua de azi, si tocmai de-aia e riscul sa se repete istoria. Vorba unora, de ce sa ne intereseze niste „rable” gen IAR-80, noi trebuie sa ne uitam doar la viitor. Doar asa putem sta pe vesnicie intr-un ciclu repetitiv infinit.
PS: tipica si reactia comandamentului, trimiti cercetasi dar le ignori rapoartele repetate, apoi dupa ce o musti se cauta vinovati
Ma uitai la Tvr, o doamna extrem de nepoliticoasa, nu mai zic de faptul ca habar n-avea de nimic… Mare noroc pe Tvr cu Adelin Petrisor.
Concluzia:
1) mai multe iesiri pe mare, mai multe antrenamente – foarte bine;
2) modernizarea mijloacelor tehnice existente, despre care am scris si noi – bun;
3) baterii de rachete AN si corvete, vor fi primele care vor veni, probabil cu semnare anul acesta – excelent;
4) nimic despre inarmarea fregatelor – mai putin bine;
5) detasarea unei fregate in Mediterana – bun, practica si experienta pentru marinari si echipajul aerian ambarcat;
6) nimic despre submarin, macar nu ne mai mintim singuri;
7) mai mult ca oricand mesajul ca NATO e aici, pacat ca doar cu prezenta USA si UK=> daca vor sa si vanda ceva pe aici, n-ar strica sa vedem si niste Rafale/Miraje in rolul Typhoon-urilor.
Sanatate si-un praz verde, ne vedem la anu’! 🙂
M-am uitat si eu putin pe TVR, prezentatoarea vorbea cam mult intrerupand des invitatul si cam batea campii.
Si pe mine m-a enervat…Emma.
Zaiceasca ? 🙂 ))))
La un momentdat s a auzit, probabil respectiva doamna, când dăduse legatura stimabilul Petrisor, certându și un coleg, pe care probabil îl considera un fel de sluga sau sclav:,, mă ești prost? …….
„daca vor sa si vanda ceva pe aici, n-ar strica sa vedem si niste Rafale/Miraje in rolul Typhoon-urilor.”
Dassault are niste antene foarte bune. Nu se bagà dacà stie cà situatia este în asa fel încât nu are nici o sansà sà fie bàgat în seamà.
I s-a întâmplat nici sà ràspundà la cereri de informatie emanând de la guverne (cu ràspuns politicos).
Dassault?! Pai ce Dassault este semnatara a NATO, noi ne referim la Rafale care apartine Armee de l”Air… si ne mai referim la MBDA cu VL MICA si Mistral 3, foarte bune amandoua.
AdA nu vinde Rafale. („daca vor sa si vanda ceva pe aici”)
Francezii sunt pe aici cu oferte pt VL MICA, Mistral si H 215M.
Da. dar nicolae vorbea de Rafale si Mirage, nu de rachete si elicoptere. De aia m-am bàgat.
Draga Mircea
Franta nu are ce ne oferi.
Rafalle este un avion excelent „ca celula”. Dependent insa prea mult de radarele samd de la sol . Pe care Franta le are …
In resst , oferta franceza nuprea fae fata teatrului european (sau nufaeacea acum 20 de ani)
Franta dispune de o tehnologie militara excelenta, are foarte multe de oferit, stric din punct de vedere tehnic.
Rafale este cel mai bun avion multirol al generatiei sale si nu este dependent de radarele de la sol.
Problema nu este calitatea tehnicii de lupta franceze…
Ghità, n-ai fost atent la discutie. Franta (Dassault) nu oferà la vânzare avioane în România fiindcà jocurile sunt fàcute. Si bàietii de la Dassault nu au obiceiul sà piardà timp si bani.
Cât despre dependenta Rafale-lui de radarelae la sol, este o legendà care venea de la vremea lui Mirage III.
Rafale a fost primul avion al coalitiei care a pàtruns adânc în teritoriul Libiei (deci fàrà radare prietene la sol) la un moment când apàrarea AA nu fusese „dezactivatà”. Se poate descurca foarte bine cu senzorii sài si cu hàrtile digitale. Altà generatie.
mDa . POesemne ca francezii nu stiau ce scriu prin 89-93
Si siguir Rusia este echivalentu Libei. Din cate tin minte ultimu care a crezut asa ceva a terminat cu un 32 ACP in cap tras de un Walther PPK
Ideea principala ar fi ca sunt dispus sa cumpar ceva frantuzesc cand o sa vad ca Franta imi acorda garantii de securitate asa cum o face USA.
Pana una alta, prezenta frantuzeasca este destul de redusa prin zona. Mi-ar placea sa vad mai des tricolorul francez pe la exercitii si misiuni in Romania.
Sa vedem ce se mai intampla pe 24… 🙂
@MirceaS
@nicolae
Am impresia cà nu mai vorbesc româneste, cà multi îmi ràspund alàturea.
Cu toate simpatia mea (subiectivà si obiectivà) pentru Rafale, pe care îl consider cel mai bun multirol operational actual.
– în conditiile politice actuale, o colaborare militaro-industrialà cu SUA este cea mai bunà optiune
– am intervenit în discutie explicând de ce Dassault nu promoveazà Rafale în România, nu cà ar trebui cumpàrat.
Era vorba de Franta, nu de Dassault. 🙂 Si cu Franta avem parteneriat strategic, nu vor sa-si apere investitiile? 🙂
@Mircea, cred ca noi ne-am pierdut darul metaforei, nimeni nu doreste Rafale, avionul era amintit ca un simbol al puterii militare franceze. Atata tot…
@Nicolae, daca tot sunt americanii aici ce sa se mai deranjeze? 🙂 Dar…Macron imi pare un tip destept, mi-a placut intalnirea lui cu Putin, vedem ce-o iesi.
Ce sà iasà. 36% de cotà de satisfactie dupà numai 100 zile de presedentie, mai ràu decât o nulitate ca Hollande.
http://www.leparisien.fr/politique/cent-jours-de-macron-castaner-defend-le-bilan-face-a-une-popularite-en-baisse-14-08-2017-7191867.php
Cum l-am mirosit de la început, Macron cel destept (nu contest), nu e decât fum, comunicatie, iluzie si posturà. O sà facà o brânzà adàugatà celor mai mult de 400 brânzeturi frantuzesti.
Nu înțeleg de unde vine speranța, nu am mai auzit nimic de modernizarea fregatelor, nici de achiziția corvetelor.
Pai de unde sa vina, de la guvern! 🙂
Si programul corvetelor si cel al bateriilor de coasta sunt aprobate de parlament, dat fiind ca depasesc 100 de milioane.
Ambele programe se invart in jurul rachetei AN care va fi aleasa. De indata ce aceasta racheta va fi aleasa, se va da drumul la programe.
As paria pe Harpoon, o racheta care inca mai are viata in ea, matura, folosita pe scara larga, este suportata de Tacticos cu care veneau Damen 10514, poate fi amplasata in baterii de coasta si poate fi pusa pe F16 (sper sa nu gresesc).
Boeing a participat si el la discutii cu guvernul Romaniei, nu cred ca vom lua P8, F15 sau 18 iar Bell e foarte avansat la elicoptere.
Ramane doar intrebarea daca se va continua cu Mica a lui MBDA, o racheta buna si pentru naval si pentru Shorad la sol, francezii promitand suport complet, transfer de tehnologie s.a.m.d.
Cum azi e sarbatoare si sunt bine dispus, pariez ca vom avea o decizie in august… 🙂
Să te audă Dumnezeu!
Pls, nu Harpoon. NSM sau LRASM, ceva fugitiv radar si cu raza mai mare….. Nu Harpoon.
LRASM nu este operational si va mai dura. Ar fi intr-adevar o treaba!
NSM imi place in principiu, au colaborare cu Raytheon pentru piata din SUA, dar 125 kg de trotil mi se pare putin… Altfel e o racheta moderna.
Harpoon are 221 kg de trotil si a fost modernizata continuu. Block II+ ER este la fel ca NSM dpdv cap de lupta.
In viata reala s-au facut putine angajamente navale de la maximul razei de lovire. Fara suport aerian si data link, radarul de iluminare de pe nava este limitat de curbura pamantului. Iti trebuie cel putin un elicopter in genul MH-60 Romeo ca sa-l poti folosi pentru iluminarea tintei.
Avand in vedere scopul pur defensiv al marinei noastre mi se pare mai important AI-ul rachetei, rezistenta la contramasuri si capabilitatile ei stealth decat raza in termeni absoluti. Mijloacele de aparare ale navelor s-au dezvoltat, nava fiind prin esenta o tinta mobila.
Cand au vrut sa ne vanda camioane, transferul de tehnologie insemna sa producem noi suportii de prelata, sa vopsim masinile si, poate, sa cumpere pneuri produse in Ro. Iti dai seama ce transfer de tehnologie vor face pentru rachete sol-aer…. 😉
2) modernizarea mijloacelor tehnice existente, despre care am scris si noi – bun;
Denumire contract: REPARATIE CAPITALA / REVIZIE MAJORA CU MODERNIZARE PENTRU NAVA TIP DRAGOR MARITIM
Stare procedura: Anulata (In SEAP la data 09.08.2017 10:43)
Motive anulare:
Nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, desi pot fi luate in considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/sau financiare.
Observatii: Singurul operator economic participant si-a retras candidatura. Astfel, in cadrul procedurii de atribuire nu a mai fost depusa oferta.
Nasol… Cu restul ce se mai aude? 🙂
Sperante pana acum si cam atat….nimic mai mult! Asteptam. A suntem invatati…..
Am vrut de mult sà întreb pe cine ar stie.
Submarinul este o armà formidabilà pentru MArea Neagrà, numai ispràvile Delfinului din al doilea ràzboi mondial denotà aceasta. Flota sovieticà era nevoità sà tinà cont de PREZENTA lui si le încurca treaba.
Dar acuma suntem la ora rachetelor de croazierà si a altor mijloace de distrugere de la distantà.
Problema nu este atât vulnerabilitatea unet flote de submarine românesti, cât vulnerabiltatea bazei (bazelor). Atât prin lovituri directe cât prin minarea càilor de acces. Când s-au supàrat americanii în timpul ràzbuiului din Vietnam, au minat accesul portului Haiphong blocând aprovizionàrile sovietice.
Ce mijloace ar putea fi folosite ca sà se evite aceste probleme ?
Avem cele partu dragoare de mine…
Ca sa nu ne distrugă nimeni submarinele, nu avem submarine…… Dați dracului strategii ăştia. Am putea sa ne prefacem ca luam câteva, le închiriem pentru parade apoi le trimitem pe şestache în Australia ….. Sa vezi transpirație pe ăia de le caută ….. Acum fără glumă nimic nu e de neatacat. Dar tb sa ai apărare AA puternica, la minare se poate face și deminare, radare, nave, avioane, elicoptere într un cuvânt de toate, noi, bune și integrate.
Aparare antiaeriana si antiracheta la greu, rachete antinava pe coasta, sisteme de senzori submarini, patrulare aeriana, USV-uri etc etc
Pe langa cele de mai sus, mi se par niste nave usor de ascuns in… Delta. 🙂
Nu cred ca e complet imposibil dar depinde de ce deplasament vorbim.
Niste Andrasta, cum sugeram mai demult intr-un articol sunt chiar mai usor de ascuns.
Plus ca baza de la Mangalia mi se pare mai greu de lovit.
In rest protejat la plecarea/venirea din misiune. Asta se face cu dragoare si corvete.
Metoda high-tech: cum zice Eroul mai sus.
Metoda low-tech: mult beton (geopolimer). Noroc ca e ieftin:
http://www.strel-swimming.com/s1a223/news/swimming-the-yugoslavian-submarine-tunnels.html
http://survincity.com/2011/12/hidden-submarine-base-for-sale/
Metoda tactica: ai rauri. Pune-le pe rauri, nu pe coasta.
Metoda SF:https://medium.com/war-is-boring/the-navys-secret-undersea-lair-2d6b26e2b3b5
Metoda logica: le trimiti in larg inainte sa inceapa ostilitatile…..
Avem o problema majora cu politicienii dar avem o problema in special cu MENTALITATEA POPORULUI ROMAN.
Mentalitatea Romaneasca este marea nenorocire a poporului nostru si cred ca-si are radacini puternice in ADN-ul nostru si se reflecta in istoria noastra.
Armata reprezinta cel mai important element de stabilitate al statului nostru azi.
cu o Rusie violenta, cu o Uniune Europeana care vrea sa ne transforme in provincie dupa ce ne-a transformat in piata lor de desfacere.
Incet, incet ne pierdem identitatea. ca si popor, ca si stat.
ne lasam absorbiti de UE fara sa ne dam seama. in 15 ani ne-au absorbit deja 2-3 milioane de oamenipoate chiar mai mult. daca credem ca oamenii aia se vor intoarce in tara, ne inselam amarnic. au deja mintea spalata de banii europeni. se vor intoarce acasa maxim 15-20% atat.
……………………………………………………………..
tot asteptam de la politicieni sa faca ceva pentru tara noastra… si suntem profund dezamagiti ca-s mincinosi si corupti.
Perfect adevarat. Armata este tinuta sub orice critica. As zice ca armata romana este o adunatura de fiare vechi.
dar va dati seama ca problema nu este doar la politicieni??? MAREA PROBLEMA este la Generalii care conduc armata romana.
Oamenii aceea (toti ofiterii,si in special generalii) au posibilitatea sa puna presiune pe guvernanti, si sa-si doreasca o armata moderna. sa faca orice pentru asta. Ei sunt consilierii si secretarii de stat in Ministerul Apararii.Adica reprezinta treapta a 2-a si a 3-a dupa ministru, in cadrul ministerului.
Am ajuns la concluzia ca adevarata problema a lipsurilor armatei romane, nu este la Ministrul Apararii nici la Primul ministru. Adevarata problema este la GENERALII NOSTRI.
Ministrii si primii ministri se schimba regulat, la 2-3-4 ani, dar generalii raman in functii indiferent de ministru.
As dori sa vad in fiecare an ca se investeste ceva. nu mai visez la corvete multi-rol la avioane F35 nu mai visez la tancuri Leo-2 sau Abrams nu mai visez la sisteme Patriot.
ca am inteles ca e prea mult, prea scump.
Dar chiar nimic? Trec anii si Fregata Regele F. nu are un sistem de arme? de nici un fel? cu exceptia unui tun Oto Melara 76mm?
Noi vrem Corvete multirol si ei nu-s in stare sa puna 1 sistem AA cu 4 tunuri pe fregate?? si 4 rachete Anti-Nava?
Macar ca sa-i sperii pe rusi, cumperi 10 rachete Anti-Nava anul asta si apoi anul viitor mai cumperi inca 10 si inca 10…
Dar faci ceva, dar noi chiar nimic.
Trec anii si noi visam la Patriot dar ai nostri generali nu-s in stare sa faca sistemul Hawk operational? macar 2 Baterii Hawk XXI pentru Dobrogea sau ceva sinonim impreuna cu evreii???
Mai ales ca rusii hartuiesc tot mai mult, fortele aeriene romane, deasupra marii negre, fortandu-ne sa ridicam aviaonele de politie aeriana cat mai des.
Problemele armatei romane sunt in MENTALITATEA OAMENILOR.
nu a politicienilor, a intregii populatii.
in toate domeniile stam la fel. chiar si in doemniul privat.
Alergam dupa firme multi-nationale dar noi nu suntem in stare sa ridicam, dupa 27 ani de democratie, brand-uri romanesti.
exceptie face DEDEMAN, DACIA (care nu mai e romaneasca) KOBER…
dar prea putin.
@Chipp
Mai degraba 5 milioane. Ultimele statistici din primavara lui 2017 incep sa admita adevarul, chiar daca cu jumatate de gura. Eu am spus aici ca in 2015-2016 a inceput un nou val masiv de emigrare din tara cu mult inainte sa apara articole sau declaratii pe tema asta 🙂
Nu chiar toti din aia 5 milioane au plecat in UE, dar majoritatea absoluta da. Comparat cu tarile din UE, numarul celor ce au plecat in SUA, Canada, Australia, Elvetia, UAE sau alte tari e infim.
„au deja mintea spalata de banii europeni”
Nu de bani, ci de viata de acolo. Daca serviciile si calitatea vietii ar fi identice, foarte putini ar pleca la 2000 de euro cand ar putea avea 800 aici. Oamenii insa au plecat pt a trai in niste tari net superioare, tari cu orase frumoase, spitale bune, administratii unde nu stai la coada 3 zile in 6 institutii pentru a obtine o stampila samd.
Un coleg de serviciu se chinuie de 2 ani de zile cu niste autorizatii pentru constructia unei nenorocite de case. De fapt 2 ani si jumatate, fiindca pana a obtinut unele avize, i-au expirat altele.
Altui coleg de serviciu i-a murit cu zile, si repet, CU ZILE, bunicul in spital.
Vezi, din cauzele astea se pleaca, nu neaparat pentru niste euro in plus. Chiar nu are rost viata in aceasta adevarata Venezuela a Europei, sa te chinui ca un porc sa platesti pensiile si salariile la milioane de oameni care au creat sistemul asta nenorocit. Unii s-au pensionat devreme, altii stau la taclale la serviciu, altii nici macar nu se duc la serviciu, ce conteaza, pensia / salariul vine oricum, si ambele sunt umflate.
Nu doar generalii sunt asa, si ceilalti angajati la stat sunt fix la fel. Uita-te la cel mai recent caz, li s-au promis pensii umflate si mii de oameni din sistemul de „siguranta” al tarii s-au pensionat mai devreme, pentru ca acum se poate. Ce treaba au aia cu asigurarea securitatii tarii? Ei au doar treaba cu banii. Bani munciti de altii, doar nu de ei. Ce frumos e sa te pensionezi la 39, la 42 sau la 47 de ani si sa iei mii de lei pensie intr-o tara cu salariul minim de 1050, umflat si el la randul lui in mod artificial din februarie.
Iti imaginezi ce s-ar intampla in caz de razboi?
Stii care a fost una din metodele prin care rusii au intrat atat de usor in Crimeea? Au promis pensii mari si beneficii fara numar locuitorilor de acolo. Ce a urmat dupa, e un fel de Transnistria 2 sau Venezuela in devenire, dar ce mai conteaza, importat e „ca ne-au dat, maica, ne-au dat”. Oare cum ar reactiona caporalul roman obisnuit, politistul de 27 de ani sau jandarmul din Vaslui daca un eventual ocupant sau atacator rus i-ar promite pensionare imediata cu 4500 lei pensie, numai sa predea armele? Mai ales daca ar fi si in faza initiala a atacului si ar si-ar vedea colegii deja morti in jurul lui?
„As dori sa vad in fiecare an ca se investeste ceva”
Fondurile pentru autostrazile aflate deja in constructie, deci nu cele pe hartie sau promise, au fost deja taiate din primavara si lucrul aproape ca s-a oprit la mai multe tronsoane. Viaductul de la Gilau nu e nici azi licitat sau atribuit fiindca gurile rele din interior spun ca nu se aloca si nu se vor aloca fonduri pt asa ceva, si e vorba doar de cateva milioane amarate de euro. Nu sunt bani 🙂 Asta in timp ce aruncam cu MILIARDE de euro in pensii si salarii umflate cu pompa legata la compresor… pana cand se vor sparge. Asadar ce sa se cumpere in domeniul apararii cand statul se trage pe cur la cateva milioane de euro si ramane cu muzee in aer liber pe care nu se poate circula si care se vor degrada rapid. Bani aruncati, nu-i nimic, prostul de la privat plateste taxe. Hai, inca 15% in plus la salarii si pensii !
„Dar chiar nimic? Trec anii si Fregata […]”
Au trecut 13 ani de cand s-au cumparat fregatele, daca un stat, mai ales unul din Europa, n-a facut absolut nimic in treisprezece ani de zile, cred ca toate intrebarile tale devin retorice 🙂 Daca tu aveai un bebelus cand s-au cumparat fregatele de la englezi, luna viitoare il inscriai la liceu iar navele alea tot dezarmate sunt 🙂
HAWK, alt caz celebru. Avioane de vanatoare, azi multirol, despre care se vorbeste din anul 2000, asadar de 17 ani. Nu-mi vine sa cred ca eram cu 17 ani mai tanar si aveam exact acelasi discutii pe care le am azi aici cu voi. 17 ani de zile…
Despre Dacia ce sa mai zic, dupa 15 ani de amenintari, au pus problema in practica si probabil vor reduce drastic productia in Romania, bravo lor daca fac asta. Timp de 15 ani le spui prostilor sa-si faca naibii o autostrada de la Pitesti la Sibiu, asta pentru ca trebuie sa vina niste straini sa ne impinga de la spate si chiar sa ne ameninte sa facem unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura din Romania, ca noi nu ne dam seama, nu vrem si nu suntem in stare.
Intre timp s-a deschis fabrica din Maroc, care produce Duster in prostie si le exporta in UE. Dusterul e mai scump decat Loganul si chiar decat Sandero si Lodgy, asadar faptul ca aia produc sute de mii de Dustere pe care le exporta in UE inseamna o pierdere de miliarde de euro la PIB-ul Romaniei si de asemenea la export !!
In urma cu „doar” 10 ani, un nimic pentru poporul roman care sta degeaba, un guvern dubios al lui Tariceanu angaja 250 000 de oameni in plus la stat si le marea salariile cu 50%, dubla pensiile si ne spunea ca n-avem bani pentru Pitesti – Sibiu, plus ca UE refuza sa co-finanteze acel tronson. Daca se urmau „reformele” lui, Romania ajungea la deficit bugetar de 9,1 la suta pe an si, nefiind in euro ca Grecia, intra in imposibilitate de plata fiindca pe noi nu ne scoteau Germania/ECB (European Central Bank).
Azi, dupa 10 ani, avem exact acelasi scenariu, salariile la stat s-au dublat (caz concret, 1300 de lei in ianuarie si 3500 de lei in iulie, la o primarie cacacioasa a unui orasel din Transilvania), pensiile s-au umflat, taxele pe ele au fost eliminate, inclusiv CAS-ul desi 80% din cei care beneficiaza de servicii medicale sunt pensionari, Romania da 0,8 la suta din PIB pentru pensii speciale, colectarea a scazut la 28 la suta din PIB, un minim istoric pe timp de pace, in Cluj preturile apartamentelor au crescut cu 30 000 de euro, Isarescu tocmai a declarat acum cateva ore ca va da drumul inflatiei, dobanda ROBOR la creste cu 1,6 puncte, iar guvernul ne spune, din nou, ca UE refuza sa co-finanteze Pitesti – Sibiu desi in urma cu doar doua luni Comisia Europeana soma Romania, repet, SOMA Romania sa construiasca coridorul rutier Euro IV in intregime pe teritoriul sau, fara intreruperi, folosind fondurile europene puse la dispozitia sa.
Suntem intr-o bula temporala iar pensionarii injura ca birjarii prin autobuze si pe trotuar, ne injura pe noi, tinerii, ca nu suntem de acord cu majorarile lor de pensii, ca e bine, ca ar trebui sa mai creasca si asa mai departe. Dupa cum ii spunea o pensionara unei alte pensionare in spatele meu pe Kiseleff in luna iulie, „mancami-ar p…..zda”, noi, tinerii care protestam. Nu „stimata dhuamna”, mancate-ar viermii pe tine si pe toti cei ca tine.
Chipp, nu stiu ce varsta ai dar daca vrei sa iti imbunatatesti viata, sa iesi in cercul asta infinit, pleaca din tara. Aici procentul celor care vor situatia asta si care o vor repeta la nesfarsit e mult mai mare fata de procentul nostru, astora care votam contra, protestam samd.
Azi, pensiile normale ale romanilor sunt cu 50% mai mari decat ar trebui sa fie iar cele speciale de cateva ori mai mari, asta in timp ce impozitul pe salariu este de 54%, o cifra uriasa in regiune si mai ales pentru o tara care planuieste sa prinda din urma tarile bogate din Vest.
Spune-le tu pensionarilor prezenti aici pe forum ca ar trebui redus impozitul pe salariu la maxim 45 la suta, crescand astfel deficitele de mai sus, iar ca urmare, ar trebui taiate cu 70% pensiile normale si cu vreo 200-300% cele speciale. Ia vezi ce reactie vor avea si poate iti vei da seama pentru cine platesti.
Generatia mea se va pensiona la 70 de ani si va avea o pensie de stat in echivalentul valorii leului din ziua de azi de 100 lei / luna. Asta asa, prin comparatie cu romanii pensionati la 52 de ani cu pensie de 2300 de lei care se plang ca „e mica”.
Normal, daca spui lucrurilor pe nume vin unii si te fac „frustrat”, adica ar trebui sa taci si sa imprumuti bani cu dobanda ca sa le platesti lor pensiile, iar cand ei nu vor mai fi, tu vei ajunge sa traiesti intr-o tara gen Argentina si vei povesti altora ce s-a intamplat acum 30 de ani si cum am ajuns in situatia de atunci. Normal, asta daca vei gasi tineri dispusi sa te asculte 🙂
@Sorin,
legat de PSD si marirea salariului minim pe economie,
bravo lor pentru ce au facut. ca daca lasi in mainile patronilor marirea salariului… asta nu se va intampla niciodata.
si PNL-ul ai vazut ce face? contesta la CCR OUG-ul prin care guvernul le taie pensiile nesimtite ale mafiotilor.
Pai HALAL de PNL-isti. si apoi iese inividu ala sa ne spuna ca el nu a contestat decizia de a bloca Pensiile Speciale. ci a contestat PROCEDURA.
Boul ala de la PNL isi bate joc de noi, romanii de rand. si ORBAN inca nu l-a dat afara din partid pentru ca a indraznit sa conteste la CCR Legea Pensiilor speciale (sau OUG – nu stiu sigur ce era…)
Pai stii Chipp, faptul ca au plecat aia 5 mil va duce la reducerea pensiilor. E la fel de inevitabil ca venirea iernii. Si cred ca ar fi cazul ca pensionarii sa accepte treaba asta, daca vor vinovati sa se uite in oglinda si sa inceapa sa voteze chestii care ar putea imbunatati lucrurile pt restul populatiei (ca ei nu vor prinde acele vremuri). Sucks to be them 🙂 .
@chipp Normal ca nu trebuie lasat salariul minim pe mana patronilor, mai ales astora romani.
Patronul roman e in general „oamenul de afaceri” care cu o spaga si o promisiune, fiind mana in mana cu directorul inca angajat la stat, a pus mana pe ditamai fabrica / combinatul / terenul falimentar al statului la pretul de 1 dolar, dupa care a vandut totul pe 30 de milioane din care o mica parte i-a dat directorului antementionat.
Acum, dupa 2 vile si o casa de vacanta in tara, un apartament la Monaco si vreo 5 masini pentru copii, daca se poate un Aston Martin, un Q7 si altele, el e mare patron, si-a zis bai, am 60 de ani, tre’ sa las o firma la copii, asa ca si-a facut un SRL, a angajat 15 fraieri pe 1300 lei/luna si face afaceri… da, tot cu statul. Mai niste laptopuri, mai niste alarme, eventual paza si protectie la Primarie, Prefectura, Ocolul Silvic, Directia Sanitar-Veterinara, eventual niste catering, poate reteaua informatica a Directiei Apelor, niste masuratori pt Consiliul Judetean care tot masoara un teren din judetul Mehedinti pt a construi acolo un aeroport cu 6 piste a cate 4 000 m fiecare, etc etc… Si normal ca tipa la angajati, ii jigneste si ii terorizeaza, iar daca legea i-ar permite, i-ar plati si cu 200 lei/luna.
Pana si treaba asta e tot vina statului fiindca asa-zisii inspectori ITM care cica il „verifica” sunt si ei mana in mana cu el, pentru 5000 lei/caciula. Daca s-ar aplica legea in tara asta, nu cred sa fie vreun angajat al vreunui ITM din tara in libertate, toti ar manca puscaria si niste valutisti le-ar manca curu’ acolo. Aleluia !
Dar situatia asta nu se poate indrepta votand niste comunisti, fii de criminali veniti pe tanc din Yakutsk, care promit marea cu sarea si ale caror cunostinte economice se rezuma la a fi repetent la matematica in clasa a 6-a si a avea o diploma de la Universitatea Vladimir Jirinovsky care isi are „sediul” la o casuta postala din Ramnicu Valcea – diploma pt care a platit 2 000 de euro. Normal ca aia promit si dau, ca doar nu dau de la ei, dupa care inflatia si sistemul economic international „rezolva” problema.
Salariul minim pe economie se stabileste de catre autoritatile unei tari dupa niste reguli, nu dupa cum vrea tzatza Maria din Piata Agro-Alimentara „Sudul Vesel” din Bucuresti. Daca eu va promit ca de la 1 septembrie bag salariu’ minim de 3000 euro/luna, cel mai mare din lume, ma votati?
PSD-ul a facut numai tampenii, absolut si absolut numai tampenii, n-a facut nici un lucru bun si nici nu va face vreodata. Salariul minim poate creste doar daca creste venitul pe cap de locuitor, iar la o populatie constanta asta inseamna creste economica, ceea ce inseamna construirea unor cai ferate / autostrazi / linii de metrou / piste de aeroport noi plus apa si canalizare, taxe mai mici, reducerea numarului avizelor / stampilelor pe hartie si asa mai departe. Ori cretinii astia fac fix invers, au taiat toti banii de investitii, au marit prosteste pensii, salarii, ajutoare, tichete de vacanta, pachete cu mUE pentru tantalaii angajati la stat, iar acum vine si factura: cresterea indicelui ROBOR, cresterea inflatiei, devalorizarea leului, taxe noi samd… asa ca oamenii normali, aia care au o scoala si care lucreaza (evident la privat, se subintelege) – PLEACA.
Si bine fac.
PS: nu stiu ce a facut PNL-ul, n-am urmarit, dar un lucru ma lamureste in legatura cu ei:
„Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu […], președinte al Partidului Național Liberal din 2005 până în 2009”
Bine mai Sorine, dar din afara, cum poti schimba tara?
@Checkmate nu mai poti…
O data ce te-ai dus, te-ai dus…
De altfel, toti prietenii, fostii colegi de scoli, fostii colegi de munca, fostii vecini, fostii prieteni de familie care au plecat, nu vor sa se mai intoarca.
Pai, deci nu crezi ca e salvgardabila situatia in Romania? Cum o vezi pe termen lung (20-50-100 spre ex )?
Cred ca nu e roman in tara care sa nu aiba vreo ruda sau vreun vecin in strainatate. Doar in ultimii doi ani, un var, o verisoara, un unchi, si un prieten au plecat, toti in Anglia.
Acum vreo 15 ani parca au mai plecat niste vecini de pe strada in Spania, toata familia. Astia acolo au ramas. Fata e gimnasta si a ajuns in nationala de gimnastica a Spaniei. O cheama Roxana Popa. Si am si eu destui fosti colegi de liceu si facultate care sunt acum prin alte tari.
Bun, dar asta nu e raspuns la intrebare mea @Rocco.
vezi 2014.
O vad rau…
Si asta nu din cauza vreunui personaj vremelnic, gen Ponta, Dragnea sau Tutuianu, a vreunei televiziuni cu 3 antene sau a unor indici bancari trecatori si ei. Astea toate sunt detalii care peste 3 ani n-o sa ni le mai amintim.
Problema Romaniei ca tara e incredibil de grava si dupa parerea mea, poate subiectiva, poate gresita, incompleta sau insuficient informata, e cea mai grava din istoria sa.
Sa ma explic. Se zice ca la invazia mongola de la 1200 a murit jumatate din populatie.
„Impact on Romanian principalities
The invaders killed up to half of the population and burned down most of their settlements
The devastating Mongol invasion killed half of Hungary’s population”
Fie vb intre noi populatia aia a „Ungariei” nu era formata chiar din unguri, da’ asta e alta discutie.
Intre 1918 si 1919 a mai fost si marea epidemie de gripa (influenta) care de asemenea a decimat populatiile in Europa si altundeva:
„The global mortality rate from the 1918/1919 pandemic is not known, but an estimated 10% to 20% of those who were infected died. With about a third of the world population infected […]
Influenza may have killed as many as 25 million people in its first 25 weeks. Older estimates say it killed 40–50 million people,[4] while current estimates say 50–100 million people worldwide were killed
During the Spanish flu, the excess mortality was 1.1% of the European population. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19453486)”
Asadar, au mai fost si in trecut perioade de depopulare masiva, in care a murit ba jumatate populatia, ba 40 la suta, ba 20 la suta, ba nu stiu cate milioane, de multe ori copii, si asa mai departe.
Si cu toate astea, populatiile s-au refacut relativ rapid. Pe vremuri, familiile faceau in mod uzual 8, 10 sau 12 copii, chiar daca nu ajungeau chiar toti sa fie adulti, ideea era ca dupa o catastrofa gen pierderea a 20 sau 50 la suta din populatie, in maxim 50-100 de ani refacerea era completa.
Mai mult, pierderea de populatie era aleatoare, adica mureau pe branci atat tineri cat si batrani, atat prosti cat si destepti, nu era o segregare sau o selectie anume.
Acum, in 2017, putem spune ca in ultimii 25 de ani Romania a pierdut 25 la suta din populatie.
Asadar, o pierdere statistica de proportii biblice, din aceeasi categorie cu invazia mongola si aproape comparabila cu alte pierde notorii de-a lungul istoriei – influenza, primul razboi mondial (16 milioane locuitori, 300 000 morti), al doilea razboi mondial (20 milioane locuitori, 350 000 morti din care 50 000 in armata ungara + cateva milioane de morti in urmatorii 20 de ani din motive de „comunism”), samd.
Am pierdut mai multa populatie statistic vorbind decat in Primul Razboi Mondial, in Al Doilea Razboi Mondial plus urmari (4 milioane din 20 inseamna „doar” 20 la suta) si in timpul epidemiei de gripa. Am suferit a doua pierdere a populatiei din istorie dupa invazia mongola din secolul 13 in timpul careia am pierdut 50 la suta din populatie.
Dar situatia este mult, mult mai rea si mai grava decat in toate acele evenimente istorice. In primul rand, in ziua de azi oamenii nu mai fac cate 8-12 copii asa ca in 50 de ani populatia nu se va reface. De fapt ea nu se va mai reface niciodata.
In al doilea rand, chiar mai grav decat atat, au plecat exact oamenii care conteaza. N-au plecat pensionarii, bolnavii sau persoanele cu handicap de tot felul, au plecat exact oamenii cu ceva scoala si care LUCREAZA. A plecat forta de munca, in ciuda reclamei cu „capsunarii” a plecat totusi in mare parte forta de munca calificata. Din cei 5 milioane de oameni maxim 200 000 culeg capsuni sau se ocupa de gradinarit, Vestul dar si alte parti ale lumii sunt pline de romani cu diverse calificari care muncesc si traiesc acolo. Doar eu cunosc personal multe sute de persoane care au plecat in ultimii 15 ani si nici unul nu culege absolut nimic, toti au slujbe normale si, prin natura scolilor si a prieteniilor mele, as spune ca marea majoritate sunt foarte calificati.
Oamenii astia nu se mai intorc. Oamenii astia au locuinte frumoase, salarii bune sau afaceri care merg, au familie, neveste si copii acolo, in multe cazuri copiii lor sunt deja destul de mari si din pacate, in multe cazuri au nume straine. Toti si-au facut un rost acolo si nu s-ar mai intoarce in Romania nici pentru 7 000 euro/luna din motivele expuse intr-un alt comentariu, nu conteaza doar banii ci aici toata tara e varza, orice act normal, usor si logic acolo e deosebit de greu de realizat aici, orice autorizatie, spitalizare, deschiderea unei afaceri, cumpararea unui teren, pana si depunerea unei plangeri, totul e de rahat aici.
Asadar nu doar ca am suferit pierderea a 25 la suta din populatie in doar 25 de ani, a doua cea mai grava din toata istoria noastra ca popor, dar nici oamenii nu mai fac copii ca pe vremuri si colac peste pupaza au plecat exact cei care conteaza, cei destepti, harnici si sanatosi.
Este cea mai dura lovitura primita de poporul roman in toata existenta sa si imi asum declaratia asta in fata tuturor, nu sunt cuvinte gratuite.
Asta n-o puteau realiza nici un bombardament a 1 000 de Suhoiuri urmat de o invazie a 10 000 de tancuri rusesti, nici doua bombe atomice americane si nici o izolare a tarii pe model Coreea de Nord !
Aici au ramas milioane de pensionari, un milion si ceva de angajati la stat, sute de mii de persoane cu handicap (statistici oficiale, bune sau rele) si cateva milioane de oameni fara ocupatie. Eu am mai spus aici de multe ori ca atatia oameni care sa nu lucreze nu am vazut nicaieri in Europa cu ani de zile inainte sa apara articolul asta:
„România are printre cei mai mulţi tineri care stau degeaba din Europa, iar numărul lor tot creşte”
http://www.economica.net/somaj-tineri-romani-someri-tineri-care-stau-degeaba-record-studii-eurostat_142016.html#n
Ca de obicei, autoritatile statului sau mass-media expun doar o parte a problemei, la ani de zile dupa ce am vazut-o eu, deci nu pot fi acuzat ca m-am inspirat dintr-o statistica sau ca m-a deprimat un articol de ziar, eu am fost primul !
Aceasta pleava de populatie, batrana, bolnava, necalificata, lenesa si fara ocupatie a pus monopol pe ce a mai ramas din tara datorita prostiei numita „vot universal”, aparata darz de unii postaci de aici dar care va bate ultimul sicriu in cosciugul Romaniei deoarece toti inaptii astia vor vota pana la moartea noastra a tututor un sistem care le ofera bani, mariri si beneficii, sifonand astfel ultimele resurse ale tarii noastre muribunde.
Cum ti-am mai spus, e o spirala descendenta care se accelereaza exponential, deoarece putinii oameni calificati ramasi in tara s-au cam saturat sa fie sclavi pe 500 de euro in timp ce prietenii lor care lucreaza de ex. in Anglia pe 2500 de lire si au totul la dispozitie acolo, asa ca vor pleca si ei. In loc sa ne extindem infrastructura si sa scadem taxele, sa eliminam birocratia inutila, noi aruncam ultimii bani in majorari ale unor pensii deja umflate (deficit 27,5 la suta in 2016, deficit 50 la suta in 2017) si ale unor salarii deja nemeritate ale unor porci de angajati la stat (salariul mediu mai mare ca la privat) care tocmai creeaza acest sistem de cerere / adeverinta / taxa / stampila de care nu e nevoie.
Pana si ultimii contribuabili vor fi incet incet pe picior de plecare in urmatorii ani iar Romania va ramane cu milioane de pensionari pe cap ale caror pensii vor fi platite din imprumuturi externe, doar nu din ceea ce „produc” cei 1,3 milioane de angajati la stat sau cei 5-7 milioane de oameni fara ocupatie din tara asta.
Toate acestea vor dura pana cand se va atinge pragul maxim de indatorare a tarii de 60% votat de noi toti la modificarea Constitutiei propusa de Basescu, din clipa aia vom fi in imposibilitate de plata iar Romania va deveni oficial ceea ce este deja de facto, si anume un fel de Venezuela.
O sa-mi spui, bine, se va face un nou referendum la care toti pensionarii, angajatii la stat si asistatii social vor vota ridicarea sau eliminarea pragului de indatoare a tarii. Da, dar dobanzile vor creste exponential fiindca creditorii straini nu sunt analfabeti, n-au diplome de la Bioterra, iar eliminarea pragului doar va amana agonia cu maxim cativa ani.
Eu personal nu intrevad nici o solutie la acest scenariu fiindca cei care pot face ceva (scaderea drastica a pensiilor, concedierea a sute de mii de bugetari si folosirea fondurilor pt infrastructura si eliminarea de taxe) sunt taman cei votati de catre majoritate, care majoritate… vezi mai sus. Nimeni nu-si taie craca de sub picioare, cu atat mai mult niste batrani de 65 de ani carora nu le pasa ce va fi peste 15 ani, cand ei nu vor mai fi in viata.
Lung, trist si presarat cu cuvinte pompoase, stiu… dar ai cerut, si ai primit 🙂
Inca ceva… acum cateva zile m-am suit intr-un autobuz in jurul orei 2 dupa masa. La sosire in statie autobuzul s-a golit si ne-am suit noi, „noii” calatori.
Dupa plecare, in autobuz eram 19 persoane, si anume 18 persoane care aratau a 65-75 de ani si eu. Cei 18 pensionari nu si-au cumparat bilet fiindca transportul local e gratuit pentru ei, eu fiind singurul om care si-a platit biletul.
Scena e epica fiindca statistic vorbind tot 19 dar milioane de locuitori are tara noastra. Acum eu intreb, pe ce bani functioneaza compania de transport avand in vedere costurile de operare si veniturile, daca din 19 pasageri doar 1 si-a platit biletul pt restu’ fiind „gratis” ?
E acelasi principiu ca pentru statul roman, autobuzul ala e simbol al Romaniei anului 2017 si functioneaza pe acelasi principiu, ca „statu’ plateste”, statu’ fiind de fapt putinii bani colectati din taxe si sume imense imprumutate cu dobanda de la straini. Acum e bine, pensiile au crescut, autobuzul e „gratis”, se dau si pachete cu portocale, poze cu Dragnea si brelocuri cu tricolor… dar in cativa ani va veni si nota de plata si sa fiu al naibii daca tot eu am s-o platesc si pe aia ! Ca doar n-or plati-o aia 18 plimbareti pe gratis, care nici macar nu vor mai fi in viata acolo.
Money well spent ! Apropo, colectarea e la 28 la suta, record minim absolut, incredibil pentru un stat cu taxe mari cum e Romania. La ce taxe avem aici, ar trebui sa se colecteze in jur de 40 la suta.
Romania ca tara e in momentul asta ca un om bolnav, in acelasi timp ranit grav la cap, mana si picior, cu spatele rupt, care se afla intr-o groapa care se umple incet incet cu apa. Avand langa el o masina privata de pompieri si un vanzator ambulant, omul gaseste in buzunar o bancnota de 10 lei.
Ei, ce face cu ea? Platese masina privata de pompieri sa-l scoata din groapa care se umple cu apa? Pe dracu’… cumpara niste tigari de la vanzatorul ambulant. Hai cu pensiile fratilor, inca 20 la suta in plus la pensii, inca 25 la suta la salariile bugetarilor, locuinta de serviciu gratis pt toti angajatii la stat, pachete cu portocale pt copiii lor, 2 saptamani gratis la munte ca tot vine iarna.
Creditorii externi platesc.
Deocamdata.
Totusi cei 600.000 de mii de oameni care au iesit pe strazi in februarie ar trebui sa iti demonstreze ca nu esti singur contra tuturor aici. Adica, ai avea un curent social care doreste schimbare la care sa aderi. Nu crezi ca merita acest struggle?
Vei spune: „Da, dar puterea politica e monolitica si nu se clinteste”. Da, dar asta e si in Vest, unde Merkel si Macron nu pot fi convinsi sa nu mai primesca milioane de emigranti din lumea a treia.
Pai nu sunt sigur, stiu ca am sute de cunoscuti care gandesc exact ca mine si am avut placerea ca in ultimele saptamani sa aud la terase aceleasi idei. Surpriza suprema a fost cand am auzit un grup de pensionari care spuneau lucrurile astea, erau vreo 4 persoane la masa alaturata si pareau de 65-70 de ani, au vorbit vreo 2 ore cat am stau eu acolo, foarte argumentat si foarte lucid. Ma ardea rau de tot curiozitatea sa ii intreb ce au lucrat dar m-am abtinut; oricum se vedea ca nu erau pensionari stereotipici in Romania, aveau fatza inteligenta, erau imbracati frumos (nu de lux, nu costum), nu miroseau deloc si dupa discutiile pe teme de pensii, faliment al tarii samd au inceput discutii despre tehnica urmate de altele despre taxe si impozite in alte tari, inclusiv din Africa 🙂 Cine stie, oi fi stat langa masa unor fosti agenti DIE, mai stii 😉
Dar totusi 0,6 milioane de oameni palesc in fata altor 15 milioane ale caror voturi si dorinte ne-au adus in situatia de auto-genocid in care suntem azi. Unde mai pui ca din aia 600 000 multi nu merg la vot, stiu pt ca am fost la proteste aproape zilnic si am vb cu tinerii de acolo. Degeaba te agiti seara in piata daca o data la 4 ani nu te prezinti la vot, e o ipocrizie…
Oricum s-a vazut si atunci unde e inima tarii, per cap de locuitor cel mai „nationalist” oras a fost Sibiul, urmat de Cluj-Napoca si apoi asa, mai firav, in ordine aleatoare de Bucuresti, Iasi, Brasov, Timisoara si Constanta… ce sa zic, exact zonele din tara care produc si exporta. In „metropolele” din judetele Mehedinti, Hunedoara, Harghita, Valcea, Teleorman, Vrancea si Botosani probabil ca oamenii aveau altceva mult mai important de facut… ca de exemplu sa-si numere banii din ajutorul social, un lucru greu de facut daca nu stii sa numeri.
Asa e, si Vestul are probleme existentiale acum, insa tarile astea puternice din vest fac si desfac istoria dupa bunul lor plac. Anglia, Franta, Germania pot crea razboaie, revolutii, pot schimba legislatie dupa bunul lor plac, ca doar n-o sa-i impiedice Slovacia si Bulgaria, nu? Noi in schimb aici in Romania am fost vesnic la cheremul marilor puteri, ni s-a desfacut teritoriul, mutat populatia si impus sanctiuni dupa cum au vrut unii sau altii si tot ce am facut noi a fost sa semnam ca suntem de acord.
Din pozitia noastra, noi o vom incasa mult mai rau decat ei. Unde mai pui ca totusi in Franta sunt inca zeci de milioane de francezi – care fac copii, in Anglia zeci de milioane de englezi, in Germania… etc etc. Plus faptul ca inspre tarile alea migreaza zeci de milioane de albi din Europa de Est, majoritatea dornici sa isi schimbe limba, etnia si chiar si religia la nevoie 🙂 In Anglia de exemplu e o zona despre care arhivele englezesti spun ca a fost populata la greu cu polonezi in timpul WW II, aia de acolo se jurau ca-s englezi „de mii de ani”, aveau nume englezesti, nici nu vroiau sa auda de Polonia. Cand s-au facut teste ADN, ce sa vezi… sunt polonezi. Vezi ? 🙂 E exact ce spuneam… n-o sa vina milioane de germani in Romania sa-si schimbe numele, sa treaca la ortodoxism, sa se declare romani si sa nu vrea sa auda de Germania, asadar problema noastra e mult mai grava. E permamenta 🙂
@Checkmate
A, am uitat sa mentionez… avand in vedere lucrurile mentionate in comentariul meu lung, ce crezi ca se va intampla cu o tara falita, (sub)populata de 8-12 milioane de sarantoci prosti si necalificati, batrani si bolnavi, avand totusi o suprafata mare si multe resurse minerale, inconjurata de Ungaria, Serbia si altii ? 🙂
Imi place comentariul. Spre deosebire de altii de aici, eu nu am probleme cu comentariile lungi, si imi plac detalierile si mentionarea studiilor 🙂 . Iti multumesc pentru raspuns.
Dar imi permit o mica observatie: greutatea de inlocuire a populatiei si inaptitudinile politice sunt chestii generale in lume. Suntem inconjurati de Serbia si Ungaria, dar Serbia si Ungaria se afla in aceeasi situatie ca noi, deci echilibrul relativ se pastreaza. Ba chiar si Rusia e in aceeasi oala, ca vor ca nu vor.
Iar problemele politice/sociale si economice in Vest par sa demonstreze ca nici viitorul acolo nu e chiar atat de roz. Un conflict major pandeste SUA, iar EU Vest sta pe paie usor inflamabile. Daca ar izbucni miscari sociale majore (nu zic razboaie civile, dar sunt grade de stabilitate sociala) in Europa de Vest, oare nu s-ar intoarce expatii?
Si polonia a disparut ca stat independent, si Serbia, si chiar Ungaria. Cateva sute de ani mai tarziu, iata-i din nou pe scena.
Si Irlanda a suferit aceeasi tip de depopulare in sec XIX, cu criza aia provocata de gandacii de Colorado (parca). Le-au plecat toti tinerii.
Ms pt aprecieri, cred ca deja te-am obisnuit ca atunci cand imi ceri argumente sau detalii, ti le voi da 🙂 Ca ies lungi, asta e, daca vrei sa expui ceva argumentat mereu vei avea nevoie de date statistice, linkuri, grafice etc.
Adevarat, si Serbia si Ungaria se afla in aceeasi situatie, dar ele sunt tari mult mai agresive si suficient de proaste incat sa sara la atac chiar daca nu au sanse reale. E mentalul lor comun, se cred invincibili, se ametesc cu povesti pseudo-istorice inventate sau exagerate in cel mai bun caz, sunt crescuti de mici in spiritul ca nu stiu care teritorii sau lucruri li se cuvin, etc. Uite, Serbia a pierdut 4 razboaie si tinerii de acolo inca mai viseaza ca „in curand” o sa devina putere de nivel european, ca vor face o tara mult mai mare ca fosta Iugoslavie samd. De unguri, ce sa mai zic… cunoastem toti mizeriile pe care le debiteaza.
In plus, ca bonus, mie nu-mi pasa de Serbia si Ungaria… amandoua sunt tari artificiale locuite de pseudo-popoare care de fapt nu exista. Ungaria e un amalgam de slovaci, romani, tigani, evrei si croati convertiti in masa, piperat cu ceva germani, greci si italieni. Toti cu nume convertite, toti crescuti in spirit nazist de mici copii si cu ochii sticlind la teritorii si furtaciuni. Iar Serbia, ce sa zic, uita-te la harta genetica a Serbiei si vei vedea ca are aceeasi culoare cu cea a Romaniei. Ori noi suntem sarbi (ha ha !), ori ei sunt…………..
Vestul, cum am spus mai sus, poate face si desface legi, razboaie sau sanctiuni. Ei pot expulza 30 milioane de arabeti, pot incepe un razboi mondial, pot schimba legi la nivelul ONU sau pot pur si simplu desfiinta ONU si face ce vor. A se vedea Liga Natiunilor, facuta si desfacuta dupa cum cereau interesele vremii. Noi romanii nu putem face nici unul din lucrurile astea, noi trebuie sa ne supunem legislatiei internationale creata si schimbata de ei, in interesul lor, la momentul oportun lor.
Daca azi Ro ar dori sa expulzeze 700 000 de tigani iti dai seama ce scandal monstru ar iesi la nivel planetar? Ne-ar izola mai rau ca pe Cuba. Daca peste 5 ani Vestul va expulza 30 milioane de arabi, atunci am putea si noi sa expulzam tiganii, fiindca in clipa aia va fi legal, va fi acceptat, CNN-ul va fi plin doar de abuzurile si violurile arabilor, planeta va fi de acord, da mah, afara cu salbaticii din Europa, normal, trebuia facut mai devreme, etc etc etc. Vezi, ce e inadmisibil azi poate deveni foarte acceptabil maine daca tu esti membru permanent in Consiliul de Securitate ONU, daca ai PIB de mii de miliarde si, cel mai important, daca detii CNN, Fox News, EuroNews, The Sun, Le Figaro, etc…
Eu nu mi-as face griji pt vestici, aia o sa-si repare tarile mai devreme sau mai tarziu si nu le va sta nimeni in cale. Eu imi fac griji pt romani, astia sunt pe cale de disparitie 🙂
PS: da, m-am gandit si eu la scenariul asta, ca la un moment dat situatia sa se imputa atat de tare incat sa vina hoarde de migranti vest-europeni in tarile astea est-europe, e foarte posibil sa se intample la un moment dat, pt o perioada mai scurta de timp; deja se intampla la o scara microscopica, am cunoscut si am auzit de zeci de englezi, olandezi, norvegieni, francezi etc care s-au mutat in Romania ca sa scape de situatia din Vest. E ceva la scara microscopica, pleaca cativa oameni dintr-o Franta de 60 de milioane in timp ce la noi pleaca 5 milioane dintr-o Romanie de 19, dar deja se intampla 🙂 Trebuie doar sa ai microscop electronic sa observi.
Intr-un asemenea scenariu, s-ar intoarce si o buna parte din expati, cu conditia sa se intample cat mai curand. Altfel, romanii aia vor deveni englezi/francezi/germani/etc si nu se vor intoarce aici fiindca nu se vor mai considera romani, vezi exemplul cu polonezii din Anglia de mai sus.
@sorin2
Eu ràmân optimist incorijibil. Nu aduce anul ce aduce ceasul.
Am citit cu atentie postàrile tale lungi. În chestiune de demografie, extrapolàrile sunt dificile la mai mult de 10 ani (factori sociali, politici, medicali aleatorii).
Si eu sunt dezamàgit de drumul pe care l-a luat România dupà sansa lui 1989, mai ales primii 10 ani de stagnantà.
Ca o anecdotà, nu am fàcut nici-o afacere în România datorità unei istorii prin 1991.
Am trimis din Franta niste esantioane adresate mie însumi în România. M-am dus la agentul transportorului sà recuperez coletul. „Trebuie trecut si plàtit TVA” îmi spune acesta. Pài hai s-o plàtim. „Sà încercàm s-o rezolvàm” mai spune el.
Eu de colo „Ce sà rezolvàm, plàtim TVA si gata”. A avut dreptate, a trebuit „s-o rezolvàm”. Am làsat-o baltà dupà aceea.
Eu am încredere în destinul unuia din celui mai vechi si statornic popor din Europa.
@MirceaS imi amintesc povestea cu rezolvat-o, ai mai spus-o aici acum cativa ani 🙂 🙂 A fost foarte amuzant sa citesc cum cineva venind din Vest n-a inteles cum naiba vine asta, „sa o rezolvam”… dar pana la urma, „a rezolvat-o si p’asta” 🙂 Coruptia la vamesii romani era de 100%, singurul lucru care a redus-o drastic a fost intrarea in UE si desfiintarea de facto a taxelor vamale si controalelor amanuntite pt fiecare persoana/vehicul la frontiera. Eu am trecut granita de multe ori in ultimii ani si doar in Italia am fost luat la bani marunti de niste tigani de italieni in uniforma, culmea, pe mine m-au tras deoparte in timp ce pe langa mine treceau hoarde de tigani romani care tipau si gesticulau agresiv. Celebra „eficienta” italiana !
Da-mi si mie din optimismul tau, am mare nevoie. Tu vezi situatia din prisma Frantei, aia e tara mare, bogata si puternica, ea nu va plati sanctiuni si nici nu i se va impune vreodata vreun embargou, nu va (mai) ceda teritorii, etc. E unul din cei 5 membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU.
Romania in schimb… e o frunza-n vanat. E un stat mic si foarte sarac, foarte slab, cu armata semi-inexistenta, cu diplomatie africana, cu foarte putini tineri iar dintre ei, majoritatea sunt necalificati si nu vor sa lucreze. E un dezastru aici, doar ca lumea prefera sa se uite la „stranut pentru tine” pe PRO TV in loc sa priveasca realitatea in ochi. La fel ca in ultimii 200 de ani, romanii o vor incasa de la materile puteri, vor fi amenintati, rupti in bucati, vor plati pagube de razboi samd daca nu se trezesc la realitate si nu se pregatesc pentru viitorul apropiat, care se anunta unul plin de crize demografice, migranti, crize economice, crize alimentare si chiar razboaie.
Uite, o tara de dimensiune si valoare similara cu Romania e Polonia. Acolo, populatia e 97% de etnie poloneza, deci n-au probleme cu minoritatile. Migranti arabi si africani nu accepta, tara consuma fonduri europene ca un grasan la McDonald’s, iar in acelasi timp se inarmeaza in draci. Ei nu vor avea probleme in viitorul apropiat si nici nu cred ca vor disparea de pe harta sau din istorie.
In Polonia nu se dubleaza pensii si salarii. Hmmmm, coincidenta ?
Dustrull nu se asambleaza (inca !) in Maroc, Ci „doar” in Romania, Brazilia, CVolumbia, India , Indonezia si .. Rusia.
Si zu asa nu stiu ce 70% vri sa tai tu dintr-o pensie „normala” de 700-1400 lei ;
Cat despre impozit de 70% vezi aici : http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1450
Impozitul este mai mic de 70% … tu co0nfunzi contributiile (cotizatii) cu impozitul …
Apropos si tu faci parte din „Aceasta pleava de populatie, batrana, bolnava, necalificata, lenesa si fara ocupatie” ?
@Ghita Bizonu’ ai dreptate cu Dusterul, le-am incurcat, ala din fericire inca se mai fabrica masiv la noi in tara; deocamdata „doar” Sandero si Loganul se muta serios in Maroc.
N-am zis nimic de vreun impozit de 70 la suta, stiu cat e cel pe salariu, e 54, vezi aici ce am scris mai sus:
„Azi, pensiile normale ale romanilor sunt cu 50% mai mari decat ar trebui sa fie iar cele speciale de cateva ori mai mari, asta in timp ce impozitul pe salariu este de 54%, o cifra uriasa in regiune si mai ales pentru o tara care planuieste sa prinda din urma tarile bogate din Vest.
Spune-le tu pensionarilor prezenti aici pe forum ca ar trebui redus impozitul pe salariu la maxim 45 la suta, crescand astfel deficitele de mai sus, iar ca urmare, ar trebui taiate cu 70% pensiile normale si cu vreo 200-300% cele speciale.”
Deficitul fondului de pensii este de 50 la suta azi, cand avem si acest impozit de 54 la suta pe salariu care trebuie redus de urgenta. Daca reducem impozitul de la 54 la sa zicem 45 la suta, deficitul la pensii va urca, asadar pt a primi fiecare pensie fara sa se imprumute statul pentru ea, pensiile vor trebuie reduse cu mult mai mult decat 50 la suta. Am scos cifra de 70% fiindca incet incet numarul pensionarilor creste si numarul angajatilor la privat va scadea, deoarece populatia pleaca din tara, nu stau multi sa fie sclavi pe 400 de euro cand pot lucra normal, fara abuz si fara bataie de joc, pe 1400 de euro in Italia sau Spania de exemplu.
Normal ca generatia ta nu intelege… generatia ta este de parere ca chiar si asa, pensiile sunt mici si ele trebuie sa creasca. Pana unde, pana cand… pai constant si la infinit. Din cauza asta am ajuns in situatia in care suntem.
Romania nu a fost ingenunchiata de sagetile ungurilor, tancurile rusilor, sanctiunile americanilor sau shaormele turcilor, a fost omorata de votul propriilor ei pensionari.
Generatia ta, vb la modul general despre de 5,3 milioane de pensionari sau cat or fi ei azi, s-a pensionat pe la 48, 52, 55 sau in cel mai rau caz 63 de ani si are pensii de 1500 de lei, din care 750 de lei sunt luati cu imprumut si vor fi dati inapoi, CU DOBANDA, de catre fraierii ramasi in tara dupa 2020.. Generatia mea se va pensiona la 70 de ani si va avea o pensie de 100 de lei. Hai ca nu e atat de rau pentru voi, de noi nu ii este nimanui mila, noi trebuie doar sa lucram pana murim si sa platim… dar nu pt pensia noastra, ci pentru a altora 🙂
Cat timp va mai functiona sistemul ala camataresc? Pana cand tara nu se va mai putea imprumuta si va intra in faliment, pe model Argentina, Grecia sau Venezuela.
Pe Grecia au scos-o europenii fiindca era pe euro si le „strica” moneda. Argentina si Venezuela insa nu au fost scoase de nimeni, si uita-te ce rahat de tari sunt, tarile alea nu vor avea viitor niciodata. Cam asa va ajunge si Romania daca nu se intampla un miracol care sa intrerupa actualul fir al istoriei.
PS: nu, nu fac parte din ea din multiple motive, cum ar fi ca sunt calificat la nivel inalt, ca lucrez 99% pentru export, ca nu primesc pensie, ca contribui bine de tot la buget, ca fac si alte lucruri pe langa serviciu dar care sunt in interestul tarii. Asadar chiar n-am cum sa fiu nici pleava, nici batran, nici necalificat, nici lenes si nici fara ocupatie. Poate doar la bolnav m-as incadra, multumita societatii sclavagiste din Romania in care 30 sparg seminte si 2 lucreaza ca sclavii, mi-am distrus sanatatea pentru viata altora, ca pt viitorul meu sigur nu.
ce nu intelegi ca asta e planul,sa crape romanul contribuabil inante de a incasa prima pensie…sau din ea sa-si cumpere cosciug.
contribuabikul direct este romanul cu cea mai proasta conditie in romania dar pe spatele lui sta toata tara si care tulbura apele bugetarilor autisti cand aduce vorba de buna intrebuintare a banului public.
normal ca ma doare inima la mine in oras cand vad ca intai se asfalteaza si dupa aia se sparge pentru inlocuire canalizare ca vad pe flutusas cat las la stat,nu ai sa vezi un bugetar cu aceasta apasare…numai continu ca ma enervez si nu am voie?
Mi se pare ca nu este singurul lucru pe care il incurci.; Si apopos despe Logan – in mAroc sunt 3 uzine Reanault.
De acord ca si9 eu am inucrcat cestia cu impozitarea.
Matale INSA nu prea stii ce scrii … stii ce est a taia cu 200% ? Asta inseamna ca daca unu X primea 100 de acu treb sa dea 100. Se par ca la mata „morala” nu le are cu aritmetica….
Lamuritor in ce priveste capacitile : „taiere de 200-300%”. Inalta calificare da…
@psycho Cu pensiile intr-adevar asta e planul. Intr-o tara cu speranta de viata de 68 de ani la femei si 73 de ani la barbati tu pui varsta de pensionare la 70 si apoi declari voalat ca s-ar putea sa mai creasca.
Statistic vorbind eu voi muri la serviciu, nu voi apuca pensia aia de 100 de lei. Asadar, pentru ce platesc 26,3 la suta din salariu? E furt pe fata.
Sa nu zica cineva ceva de „solidaritate”, ia du-te si cere-i unui pensionar sa-ti dea 26,3% din pensia lui lunara, o sa vezi atunci ca „solidaritatea” merge doar intr-un sens 🙂
Peste tot in tara se asfalteaza iar la cateva zile/saptamani se sparge asfaltul pt a se repara/inlocui niste tevi iar firma respectiva acopera cu pamant sau pietris groapa lasata dupa lucrari, plus denivelarea de rigoare. Apoi primaria raspunde ca nu poate asfalta non-stop, ca sunt X strazi in oras iar in buget nu mai e prevazuta o REASFALTARE a strazii respective decat peste vreo 15-20 de ani. Asa ca ramanem asa. Laaaaasa dom’ne, ca merge si-asa.
@Ghita Bizonu’
Uita-te la postarile mele din pagina asta, cat sunt de lungi si cate date contin, si apoi uita-te la ale tale… dupa care mai repeta odata replica aia cu „nu prea stii ce scrii”.
Stiu ce e taiere cu 200% la bugetul de pensii speciale si am fost prea moale cu cifra aia. Uita-te aici:
http://www.cotidianul.ro/generalul-ciocoiu-incaseaza-o-pensie-de-13000-lei-plus-un-salariu-de-10000-lei-304851/
„Generalul Ciocoiu încasează o pensie de 13.000 lei plus un salariu de 10.000 lei. Individul din imagine are 45 de ani şi […] A ieşit la pensie acum o lună”.
Unui asemenea individ i-ar trebui retrasa complet pensia, ar trebui pus sa plateasca inapoi statului toate sumele primite sub forma de pensie la intrarea in vigoare a deciziei iar dupa aceea ar trebui obligat sa lucreze pana la vreo 55 de ani, unde anume chiar nu ne intereseaza, dar altfel nu-l vom pensiona cu stagiul complet. Punct.
Propunerea mea de taiere cu 200% ar insemna sa-i tai pensia aia de 13 000 lei la una de cateva mii de lei, ceea ce pentru cineva sanatos de 45 de ani ramane o aberatie si un jaf la bugetul statului.
Eu ma refeream la bugetul pentru pensii speciale, care ar trebui redus cu 200 la suta sau mai mult. Pe de-o parte avem sute de mii de pensionari speciali din care multi nu se justifica (de ex. parlamentarii), alea le putem elimina reducand astfel suma alocata anual, iar celor care raman sa li se reduca drastic printr-un algoritm de tip Fibonacci, de ex. alora cu pensii speciale de 3000 sa li se reduca la 2500, alora cu 7000 sa li se reduca la 3300 iar desteptului cu 13000 de mai sus sa i se reduca la 4500 dar sa i se acorde doar cand va implini 55 de ani, pana atunci n-are decat sa lucreze altundeva.
Ce e atat de greu de inteleg? Ce mama dracului repeti obsesiv ideilea alea cu „pensiile este mici” si suta de lei pe care diavolul tanar de sorin2 vrea sa i-o taie sarmanului pensionar de Ghita Bizonu’, tu chiar nu intelegi nimic, jignesti toata ziua si habar nu ai despre ce vorbesti, deturnezi discutia si repeti aceleasi rahaturi de la Antena 3 de care ne-am saturat pana peste cap ! Fa bine si posteaza cu rost, cu cifre si cu linkuri, abtine-te sa iti jignesti interlocutorul la fiecare replica de 3 randuri si 2 bani pe care o lasi pe acest forum si nu mai duce discutiile in derizoriu ca esti in mod constant un mascarici al forumului si te ascunzi dupa scuza ca esti batran, cat de patetit ! Si da, asta ti-o spune cineva cu inalta calificare, ti-e ciuda ? Am observat de ani de zile ca ai o ura viscerala fata de orice om cu pregatire superioara, crapa ciuda in tine ca tu n-ai putut face nimic in viata ? Lasa replici CU SENS, CU DATE si fara 50% continut jignitor la adresa interlocutorului sau altfel abtine-te de la a pierde timpul cititorilor cu deturnarea fiecarei discutii si scancete cum ca esti sarac si viata e „greu”. Ti-am raspuns respectuos ani de zile dar cu persoane de teapa ta degeaba esti domn, tractoristu’ tot tractorist ramane !
Sper ca m-am facut inteles, am fost cat de clar am putut si am folosit termeni simpli, pe care sa-i inteleaga chiar oricine… daca ma intelegi !!
hihihi…ai ajuns la concluzia mea cu conu’ bizonu’.
A ta, a lui Radu, a lui gsg9, a lui dany, a lui raster, a userului banat „a” care a fost injurat de mama, de familie si de copii de catre Ghita Bizonu’, daca tin bine minte si a lui Razvan Mihaeanu, plus a catorva zeci de comentatori care nu posteaza atat de des si carora din pacate nu le mai retin nickname-urile.
Om fi noi toti nebuni… orice e posibil 🙂
Ce sa inteleg ?
Ca nu esti d acord cu tine insuti?
Unui asemenea individ i-ar trebui retrasa complet pensia, ar trebui pus sa plateasca inapoi statului toate sumele primite sub forma de pensie la intrarea in vigoare a deciziei iar dupa aceea ar trebui obligat sa lucreze pana la vreo 55 de ani, da asta este o taiere cu 200 %.
Ca sa te contrazici 13000 de mai sus sa i se reduca la 4500
Deci sa recapitulam.
100 % inseamna tit. De exemplu 10 sunt 100%.
200% inseamna dublu. De exemplu 20 sunt 200%. fata de 10.
In rest am si eu o mare „simpatie” ptr pensii de mii de euro mai ales daca sunt acordate unor oameni santoais de 45 de ani.
SI apropos …. sttudii superioar am si eu. Avea si tatal mu. Buniculo matern a luat un doctorat pe la 1890.
Ijnsa ma apuca asa o scarba sartirana cnd vaz unii azi .. facf mare caz de bucta de hartie . Azi cand se intra fluierand la facultate, testele sunt grila .. si intr-un singur an sumt mai multi absolventi de facvulotate dcat avea Romania absolvgnti de liceu in 1938!
A rahaturi de A3 de care esti satul. Sa stii ca si Dana Grcu facde spumje canjd zic d pensii speciale…
M-am exprimat gresit cu procentele si mi-am asumat greseala, in replica catre MirceaS.
La exemplul cu reducerea de la 13000 la 4500 era o reformulare si nu avea legatura cu procentele mentionate cu cateva mesaje inainte.
Pensiile astea cu multe zerouri ne omoara tara, chiar daca ar fi obtinute de persoane de 55 sau 60 de ani, dar cu atat mai mult cu cat sunt obtinute de persoane de 42 sau 45 de ani. Ele trebuie taiate drastic chiar de la 1 septembrie iar banii economisiti de acolo trebuie redirectionati catre multe alte prioritati ale tarii cum ar fi infrastructura energetica, cea feroviara, cea rutiera, catre sanatate sau in cel mai „rau” caz catre metroul Bucuresti.
Eu am studii superioare facute in urma cu multi ani, la o universitate de stat, nici eu nu am nici o legatura cu generatia din 2017 care poate face 3 facultati deodata in timp ce beau pe terasa. Totusi cresterea numarului de absolventi de studii superioare e un lucru bun si de dorit, cat timp se fac studii serioase si se dau diplome in urma unor examene reale, supravegheate audio-video si corectate incrucisat. Exclus „domenii” gen studii europene, geografia turismului, comunicare, protectia mediului si alte Fabrici de Diplome pentru Fufe si Pupeze din ziua de azi. In 1938 Romania era inca deficitar scolarizata, trebuie studenti insa studenti cu precadere in domenii tehnice si cu examene luate pe bune.
Nu mai urmaresc A3 din 2015 si nu mai sunt in tema cu ce se vorbeste pe acolo, se prea poate sa-si fi schimbat discursul, cel putin partial. In cazul ala, eu cred totusi ca un agent media care a facut ce a facut atatia ani isi schimba naravul doar temporar, de exemplu din motive de finantare. I-a afectat dur boicotul reclamelor privatilor dupa propaganda din iarna iar acum incearca sa se refaca.
cu ce ti-au gresti ma tie romanii care au plecat din tara la munca de numai incapi de ei?!…confunzi grav lucrurile.
@psycho,
Vzi CA ataci fara sa te Fi bagat cinema in seama.
Nimeni nu a atacat pe romanii care muncesti afara.
Au fost doar niste observatii.
pai nu aunt spalati pe creier cum scriai mai sus?!si nu am nevoie de permisiunea ta pentru nimic.furi curent mai ceva ca eon-ul…PATRIOTULE CARE ESTI MANDRU.
@psycho
ce fac? fur curent?
:)) :)) :)) :)) :)) :)) :))
da da fur curent. dar de obicei doar cand bate vantul si am geamul deschis! :))
Nu frate, o sa stau în țară sa ma sclavageasca un patron cu 55-60 ore muncite pe săptămână pentru 1800 lei lunar când pot lua 2500 lunar pt un program fix de 40h/săptămâna în UK,cum se întâmplă acum.Asa, din patriotism. …
Nu din patriotism Costine, ci pentru a plati pensii de 13 000 de lei pe luna unor experti de duminica cu diplome false, pensionati la 42 de ani.
Sa man’ce si gura lor ceva.
Plus, bonus: daca ajungi in spital cu un picior rupt, dupa ce dai spaga 1500 de lei la doctor si 300 de lei la asistente, dupa ce rudele dau spagi de zeci de lei la portar sa te poata vizita IN TIMPUL PROGRAMULUI, vei contacta o bacterie dupa operatie si vei muri.
Asta asa, ca bonus.
Exact. …sa nu vorbim de pensiile obișnuite, fără ajutorul meu și al fratelui meu (tot plecat din tara),părinții mei și-ar da pensiile aproape numai pe mâncare ,medicamente și facturi.E ușor sa vorbești fără sa te pui în pielea unui om și a responsabilităților sale.
@Costin
Deci imi dati dreptate. Patronii exloateaza ppliticieni hoti oameni de rand CE please afara pre bani.
Problema e la mentalitatea poporului asta.
Nu doar la ppliticieni.
It dau seama CA daca se schumba ppliticienii cu altii care azi sunt patronii romani, problema nu se rezolva?
#Costin
In caz CA Romania e in razboi, au veni acasa? Ai renunta la cele 2500 lire? Si dati dai viata pentru Romania?
Da……as veni acasă și pt 3000 lei lunar și un minim de respect la job.
Nu cu primul niciodata respect pa job.
Pentru CA patronii nostri nu au educatie.
Eu nuncesc in Ro si am d-aface cu Ei. Lucrand in vanzari.
E nevoie de alti patroni. Alta mentalitate.
Poate CEi care au Muncit afara. Dar am intalnit oameni veniti din strainatate care se comporta mai rau decat CEi din romania
de marlania si mitocania romanilor autohtoni mandrii si credinciosi nevoie mare ,votanti de incredere ai pedesereului ma lovesc 365 de zile pe an.
@psycho,
cand ai votat ultima data? tu cu cine ai votat? daca ai votat vreodata….?
Apropo de PSD… daca astia nu ridicau salariul minim pe economie… la fiecare guvernare care au avut-o… acum aveam tot 100-150 euro salariul minim pe economie, cu borfasii de PD-isti si PNL-isti care nu au marit salatiul… niciodata.
lasa-ne domne lasa-ne in pace!
Esti infantil (nu c-ar fi o noutate):
An – Mediu brut (RON) – Minim brut (RON) – Procentaj
2006 – 1108 – 330 – 29,78%
2007 – 1410 – 390 – 27,66%
2008 – 1742 – 510 – 29,28%
2009 – 1889 – 600 – 31,76%
2010 – 1902 – 600 – 31,55%
2011 – 1980 – 670 – 33,84%
2012 – 2066 – 700 – 33,88%
2013 – 2163 – 771 – 35, 64%
2014 – 2360 – 875 – 37,07%
2015 – 2559,5 – 1012,5 – 39,56%
2016 – 2886,91(6) – 1183,(3) – 40,99%
Salariul nu ti-l ridica politicienii. Exceptand bine-inteles cazul in care se lasa de furat. Ei ridica doar baremul de la care esti somer pentru ca nu iti produci salariu+taxe.
@Zoro,
te-ai uitat prea mult la TV.
nu ai dreptate cand vorbesti de salariu+ taxe.
Eu lucrez in vanzari si stiu cam ca e situatia in Romania. colaborez cu vreo 200 societati comerciale. in mare parte tin legatura cu patronii (cam 60-70%) iar intr-un procentaj de 30% cu sefii sau directorii de aprovizionare.
Sa fim seriosi, ce spui tu… ca nu-ti produci salariul este o dezinformare care ne-au bagat-o altii pe gat. in mare parte.
Patronii nostri isi capuseaza societatile comerciale, inca din prima zi dupa infiintare.
Eu nu-mi produc salariul + taxe dar produc suficient pentru nevasta-sa si pentru ficiorul care se plimba cu BMW si AUDI. masinile firmei, pe combustibilul firmei si toate taxele masinii (rovineta, asigurare, impozit) platite din banii firmei. aaa sa nu uit… si reviziile masinii tot din banii firmei.
in conditiile in care nici nevasta nici fiul drag nu produc nimic in firma lu tasu.
DECI: Bani pentru aia produc. dar pentru salariul meu si taxe, BA.
situatia de mai sus este in cazul a 60-70% din firmele (si patronii) romani.
PROBLEMA este MENTALITATEA POPORULUI ROMAN.
de ce nu-si cumpara el, patronasu, masina lu ficiorul si nevasta sau amanta (ce o avea) din banii de pe dividente?
dupa ce si-a platit toate taxele?
apoi stii ce face patronasu nostu?
imi da refuz la plata… la un B.O. sau la un C.E.C. si uite asa isi capuseaza firma singur singurel si se plange ca nu are bani pentru salariati.
Sa va spun ca am gasit oameni (patronasii lui Harap Alb) atat de idioti incat se zgarcesc la banii pe care-i investesc in utilaje, cumparandu-si utilaje mediocre?
important e pretul?
dar cand e vorba de masina lu fiul cumpara ceva de cea mai buna calitate?
deci E DEZASTRU in ROMANIA.
Majoritatea societatilor comerciale romanesti sunt capusate.chiar de ei.
Cheltuieli mai mari decat profitul.
acum… cand s-a pus i ndiscutie:
– Impozitul pe cifra de afaceri
– Interdictia de a avea mai mult de 1 SC
au sarit cu totii de fund in sus. Pentru ca ei stiu exact realitatea din firmele lor.
Ei si familiile lor traiesc pe picior mare. dar pe spatele salariatilor si pe spatele FURNIZORILOR.
cand esti in dificulte mai dai un refuz la plata… de 30-40 000 lei. ca sa te stabilizezi putin…
„PROBLEMA este MENTALITATEA POPORULUI ROMAN” – sunt perfect de acord cu asta, dar lol, total impotriva a ce spui tu.
Patronul e firesc sa isi „traga” cea mai mare parte din profit ca „el e afacerea”. Nu suntem in comunism sa fim toti cu salarii egale.
Legal de metode, daca crezi ca face ceva ilegal si esti un bun cetatean, te poti adresa celei mai apropiate sectii de politie.
Legat de aprecierile cu idiotii care se zgarcesc la banii de utilaje, fii linistit. Daca e chiar asa de prost cu spui tu, o sa dea faliment, dupa aia o sa se angajeze pe undeva si o sa comenteze ca tine despre ce prost e patronul lui.
In privinta ta, situatia e simpla: crezi ca meriti mai multi bani? Esi bun in ceea ce faci? Schimba jobul. O sa afli extrem de repede cat de apreciat esti. Lucrezi in vanzari, doar nu e singura firma de vanzari din judet. Daca esti un tip comod, ti-e frica de schimbare sau nu mai vrei sa inveti ceva nou… asta e, plateste pentru asta, dar nu veni aici sa faci apologia comunismului si sa ne spui ce naspa e patronul tau ca ii cumpara masina lui fisu in loc sa iti dea banii tie, ca nici tu nu ai proceda altfel in locul lui
nicio alta capabilitate militara a romaniei nu va irita ursul mai tare ca submarinul.
undeva acolo sus inca nu s-a dat ok-ul pentru ca atunci cand se va anunta aceasta decizie intr-un fel sau altul rusia va muta.
Asta si rachetele aer-navà. Nu m-a mirat cà nu am vàzut capacitatea asta pe lista armamentelor pentru F-16 românesti.
poate asteapta sa mearga cu un singur tip de racheta si pe avioane ,vapoare si coasta?
Mircea S
Sau niste rachete SOL-SOL cu raza > 150km
sau chiar sisemul Patriot. si de ce nu… vreo 24 avioane super-performante F-35 l-ar irita pe Putin la fel de tare.
oricare din decizii il irita. Pe submarinul nostru nu da 2 bani.
daca romaania cumpara 3-4 Submarine, atunci se schimba situatia. dar 1 singur submarin e praf in ochi, la cele vreo 7 care o sa le aiba Putin in MN in 2020…, e
Submarinele (mai mult de unul) si rachetele aer-navà sunt capacitàti pre-strategice ofensive. De aceea m-ar mira ca armata românà sà fie echipatà, schimbà „echilibrul” zonal.
Cât despre F-35, mai e de asteptat, nici SUA nu le trimite în operatii reale.
stii ca daca ai 2-3 submarine, mai trebuie sa ai pe ele si rachete Nava-Nava sau rachete Nava-Sol ca sa fie „capacitati pre-strategice ofensive”.
in rest sunt doar la nivel de patrulare. si daca ai pe submarine doar torpile… atunci sunt sisteme ultra-defensive.
dar de ce avem nevoie de aprobare? ca sa avem anumite arme…?
– submarinele sunt cumva interzise prin vreun acord militar?
– Rachetele SOL-SOL cu raza <300Km sunt interzise prin vreun acord militar?
stau si ma gandesc acum ca a fost o mare greseala dezarmarea Romaniei, in anii 90. cand am renuntat la rachetele cu raza medie de actiune. SCUD-B fara sa le inlocuiasca in anii 2000 cu nimic.
am ramas practic dezarmati. se tot vorbeste acum de ceva de prin Israel, dar se apre ca se lasa asteptate… si oricum nu au o raza de + 300 Km
chipp
Nu am spus nimic de rachetele sol-sol.
M-am uitat la caracteristicile F-16 luate de români (adicà echivalentele, despre care se poate citi pe net). Radarul si centrala de tir i-ar permite sà tragà Harpoon.
„All recent F-16 aircraft (block 20, 30/32, 40/42, 50/52, and 60) can be made Harpoon-capable. It requires the installation of the interface adapter, plus installation of system software that supports the Harpoon.”
Mi se pare cà F-16 române, desi Block 15, prin modernizarea MLU sunt cel putin de nivelul Block 20.(dacà nu mà însel).
http://www.f-16.net/f-16_armament_article12.html
Când vor fi instalate pe F-16 tricolore, va fi un semnal.
Si eu cred la fel, ca vor alege un tip de racheta care sa poate fi lansat din avion, de la sol si de pe nave, abia apoi vor face modificarile la F-16.
Desi as incerca si o adaptare la Spartan, sa duca 2-4 rachete antinava.
@MirceaS,
EU citisem ca ar fi la nivel de BlocK 40. dar cred ca gresesc.
Harpon-ul e o racheta buna. dar are raza de actiune putin cam mica…
in comparatie cu ce-i pe navele rusesti. Bine ca… daca-i dai drumul din aer, mai castigi ceva… ca te poti apropia de nava, in limita sistemului Anti-Aerian.
in cazul lui S-400 cam pe la 100-120 Km.
Din Tratatul de Pace din 1947
ART. 14
România nu va poseda, construi sau experimenta nicio armă atomică, niciun proiectil auto-propulsat sau dirijat, şi niciun dispozitiv utilizat la lansarea acestor proiectile (altele decât torpilele şi dispozitivele pentru lansarea torpilelor făcînd parte din armamentul normal al navelor de război îngăduite prin Tratatul de faţă), nicio mină marină sau torpilă de tip fără contact funcţionînd prin mecanism de influenţă, nicio torpilă umană, niciun submarin sau alt vas submersibil, nicio vedetă torpiloare şi niciun tip special de vas de asalt.
Articolul 19
Fiecare din clauzele militare, navale și aeriene ale Tratatului de față va rămâne în vigoare până la modificarea ei, în întregime sau în parte, prin înțelegere între Puterile Aliate și Asociate și România sau, după ce România va fi devenit membră a Organizațiunii Națiunilor Unite, prin înțelegere între Consiliul de Securitate și România.
Sunt multe alte interdictii de care nu se tine cont. Nu stiu dacà datorità revizuirii tratatului sau pur si simplu ignorarea lui.
Oricum, cel putin vedete torpiloare si submarin am avut.
Din Tratatul de Pace din 1947
ART. 14
România nu va poseda, construi sau experimenta nicio armă atomică, niciun proiectil auto-propulsat sau dirijat, şi niciun dispozitiv utilizat la lansarea acestor proiectile (altele decât torpilele şi dispozitivele pentru lansarea torpilelor făcînd parte din armamentul normal al navelor de război îngăduite prin Tratatul de faţă), nicio mină marină sau torpilă de tip fără contact funcţionînd prin mecanism de influenţă, nicio torpilă umană, niciun submarin sau alt vas submersibil, nicio vedetă torpiloare şi niciun tip special de vas de asalt.
Am inceecat sa introduc articolul imediat sub cel al lui Cipp dar nu am reusit.
Exista alte tratate care au modificat intelegerile din 1947, unul ar fi cel din 1991 care stabilea noile cantitati de tehnica militara in componenta fiecarei armate nationale. Pentru submarine nu stiu daca acordurile Romaniei a schimbat impunerile din tratatul anului 1947.
„România nu va poseda, construi sau experimenta nicio armă atomică, niciun proiectil auto-propulsat sau dirijat, şi niciun dispozitiv utilizat la lansarea acestor proiectile”
Nu cred ca mai e valabil tratatul ala, considerand ca Romania a detinut dupa aia rachete SCUD ce erau capabile sa duca inclusiv incarcaturi nucleare.
La noi cred ca s-a abandonat ideea de a avea/produce etc asa ceva din cauza ca am intrat in NATO, nu din cauza a nu stiu ce tratat din 1947 care e deja depasit de mult.
Nu vad de ce nu am poseda/construi acum rachete de croaziera cu raza mai lunga de ex. E vorba doar de vointa politica zic eu
Tratatele nu pot fi „depàsite”, pot fi revizuite, denuntate, declarate nule.
Probabil cel din 1947 a fost revizuit.
Cât despre raza rachetelor de croazierà, este limitat doar importul lor (Missile Technology Control Regime). România ar putea sà construiascà aceste tipuri de rachete (vorbesc din punct de vedere legal). Ceea ce este curios este cà face parte din putinele tàri care s-au „autolimitat” la exportul acestei tehnologii (la fel ca Israel si Slovacia) desi nu a aderat la Missile Technology Control Regime.
https://www.armscontrol.org/factsheets/mtcr
Cred ca termenul potrivit e ca a devenit caduc, nu mai e valabil.
Caducitatea unui tratat este o consecintà, nu o cauzà.
În afarà de disparitia unui semnatar (ca Austro-Ungaria de exemplu; URSS-ul nu e la fel, Rusia s-a substituit juridic URSS-ului), un tratat ràmâne valbil pentru timpul fixat (sau indefinit) atât timp cât pàrtile semnatare nu-l modificà sau abrogà.
Un alt caz de caducitate este încàlcarea tratatului. Pactul Ribbentrop-Molotov „de neagresiune’ a încetat cu atacul asupra URSS-ului.
Articolul din Tratatul anului 1947 era un raspuns la intrebarea lui Chipp referitoare la existenta unui tratat militar care ne interzicea detinerea de submarine. Foarte probabil acest tratat a fost modificat prin aderarea Romaniei la Tratatul de la Varsovia (prezenta Delfinului in Romania poate fi o consecinta a unei astfel de modificare). Un alt tratat care a schimbat acordul di 1947 a fost ratificat de tara noastra in 1992 (mai sus am scris din greseala 1991); negociat in perioada 1989-1990 prin care se limitau numarul armelor conventionale in Europa. Nu sunt de specialitate dar din cate stiu unele referiri din vechile tratate pot fi sau sunt incluse in cele noi.
@Vasile,
Nu cred ca mai e valabil acel tratat din 1947.
Am intrat in Tratatul de la Varsovia dupa… Devenind aliatii urss-ului. Oricum Delfinul a fost submarin scoala. Pentru antrenament anti-submarin. Asta a fost scopul initial.
Acum avem alte tratate. Suntem in NATO.
MirceaS
Ma rog, sau daca majoritatea semnatarilor nu-l mai considera valabil, il denunta etc. Oricum ar fi sau ori ce definitie ai folosi ce e cert e ca tratatul ala nu mai e valabil de mult si prevederile alea nu se mai aplica de decenii bune, probabil nici n-au fost in vigoare decat o scurta perioada atunci.
Faptul ca Romania nu (mai) are rachete sau arme nucleare nu are legatura cu tratatul ala ci cu altele de mai tarziu (neproliferarea nucleara) ori cu indecizia politica (rachete de croaziera, poate chiar balistice, care ar putea fi achizitionate sau chiar produse aici)
@Chipp. Cine ti-a spus tie ca Delfinul a fost submarin scoala?! Daca ti-a spus cineva nu stie ce vorbeste, Delfinul a fost submarin normal, achizitionat pentru lupta. Planurile erau sa fie cumparate 3-4 Kilo.
Dar după Patriot câteva zeci de Tomohawk?
Daca am avea bani si daca am vrea Tomahawk, nu sunt chiar atat de sigur ca americanii ni le-ar vinde. Doar US Navy si Royal Navy le au in dotare. Or avea un statut mai special, ca F-22.
Parca polonezii vor submarine cu Tomahawk. Dar nu cred ca au facut vreun demers oficial catre americani sa vada daca le-ar vinde Tomahawk.
Pe de alta parte, polonezii au deja JASSM si daca o sa primeasca JASSM-ER, de ce nu si Tomahawk.
Stie cineva exact daca Tomahawk are vreo interdictie la export?
Da
https://www.armscontrol.org/factsheets/mtcr
Prostii …… Englezii au. Așa cum japonezii au primit f15 cand cica nu se dadea la export si au ajuns sa il ,, aclimatizeze,, in Japonia, americanii își răsplătesc aliații în mod corespunzător. O sa îi tragă la răspundere cineva dacă ne vinde câteva zeci? Cine? Rușii? Acum dacă e sa fim corecți, după ce România se dotează cu Patriot pt a se apăra de un potențial inamic ce are aviatie puternica și rachete de croazieră pasul următor pt descurajare e o rachetă cu raza de vreo 2500 km . Tomahawk ul e numai bun. La un milion pe bucata nici nu te uiți la cateva sute de milioane.
Englezii au pentru ca sunt englezi. Era o stire pe net ca in cazul in care SUA ar da voie la export pentru F-22, l-ar oferi doar catre trei state: Marea Britanie, Canada si Australia.
Acum nu zic ca nu ne-ar da noua Tomahawk. Dar crede cineva ca ai nostri se vor gandi la asa ceva?
Se gândesc. Sa nu ia. Ar face sovieticii ca toate visele.
Rachetele de croaziera cu raza de peste 300km sunt interzise la export. Exista un tratat in acest sens, respectat inca.
JASSM ca-n Polonia si Finlanda, Tomahawk e tabu din mai multe puncte de vedere, cele mai importante ti le-us spus baietii: tratatul cu 300km si tarile „ne-anglosaxone”.
Eu as fi mai ingaduitor cu chipp, macar pentru amintirea atator si atator clipe involuntar umoristice pe care ni le-a oferit de-a lungul timpului. Toate acele rasete si sentimentul omenesc (partial de jena si partial de superioritate) pe care ti-l da prezenta unui om cu IQ din 2 cifre trebuie sa conteze, nu?
In alta ordine de idei, el este cu adevarat omul nou plasmuit de comunisti, acela care regurgiteaza fara a fi constrans sau recompensat cu ceva toate miturile care ne-au adus in ruina materiala si morala, in primul rand efigia oricarui stat totalitar – statul este mai presus decat cetatenii sai, in al doilea rand autarhia economica, in al treilea raspunderea difuza si colectiva, pe urma mitul strainului rau care profita de romanul prost de bun si multe alte aberatii.
Considerand primul paragraf eu i-as ura multa sanatate si implinirea potentialului de care cred ca multi il stim capabil: in cel mai rau caz o slujba la stat fiindca oricum nu mai conteaza inca un taietor de frunze la caini, iar in cazul optim sa intre in p$d si sa ajunga minim secretar de stat in MApN. Intelectul il recomanda pentru asta si, vorba aia, daca s-a putut cu Dusa, merge si de-un chipp!
Mi-as dori sa ajunga Chipp sau oricine de aici secretar de stat in MApN. Bun sau rau e omul nostru 🙂 si bine intentionat in ceea ce priveste dotarea armatei. Asa ca ajuns intr-un asemenea scaun, Chipp ar milita pentru avioane noi si cat mai multe, produse sub licenta, poate si un bimotor ca vorba aia, ce facem doar cu F-16? Ar milita pentru dotarea marinei si cu submarine pe langa fregate si corvete. Submarine construite in santierele noastre. Si pentru tancuri construite la UMB. Exact ce vreau eu, bope81, noi toti pana la urma. Toate acele articole muncite despre inzestrare multi-anuala postate de-a lungul timpului aici pe site, ar putea fi puse pe masa decidentilor drept documente oficiale.
Vote Chipp for secretary of state! Make Romania Mare again!
@Radule,
m-ai cam gresit!
si cu IQ-ul si cu partidul, si cu job-ul la stat.
:)) :)) :))
culmea ca am votat de fiecare data, de cand am devenit major… dar niciodata cu PSD-ul!
:)) :)) :)) :)) :))
adevarul este ca m-am saturat de toate minciunile si golaniile politicienilor. de la PD, PNL, PSD si mai nou si USR (de la care chiar nu aveam asteptari – nici nu i-am votat, dealtfel)
http://www.economica.net/mobile/adrian-tutuianu-proiectul-de-lege-privind-achizitia-corvetelor-este-pregatit-urmeaza-sa-l-prezentam-parlamentului-in-toamna_142144.html
Tutuianu: „Interesul este acelaşi, ca bună parte din ceea ce înseamnă o corvetă să se producă în România. Vrem să fie produse în România, bună parte, probabil că nu putem tot”. Ce exprimare.
Oare vor fi tot Sigma? Sau ne trezim cu altceva? In alta ordine de idei, imi place cum arata corvetele Tetal II. Au fost proiectate in anii 80 dar designul parca are caracteristici stealth.
„Este pregatit”… parca era deja pregatit in urma cu 1 an de zile si mai trebuia doar aprobat. Tariceanu a amanat aprobarea, care a fost apoi anulata de catre noul parti… pardon, guvern, iar acum, la 1 an distanta, au tupeul sa vina sa declare din nou ca e „pregatit”.
Tocmai am pierdut 1 an de zile pe degeaba. Dar ce mai conteaza, la cateva loturi de autostrazi s-au pierdut 3 ani absolut fara nici o explicatie pana sa se dea ordinul de incepere a lucrarilor, iar dupa ce in sfarsit s-a dat au avut grija sa dea autorizare de constructie pentru diverse sectoare insa cu lipsuri de 200 metri sau taman la un anume viaduct fara de care nu se poate circula… asa ca tot blocate sunt, chiar si la 5 ani dupa ce „au fost pregatite”.
Oare la privat vine salariu’ 1 an sau 5 ani daca tot ce faci la birou este sa ragai a bere inainte sa pleci acasa la 1 dupa-masa ? Intrebare retorica.
E clar ca pentru Romania solutia e SIGMA 10514, sunt produse in Romania, nu avem nevoie de nici un fel de licenta, permisie sau conventie, chiar o parte din proiectare a fost facuta tot de romani ! Ce mama naibii atatea comisii, amanari, decizii si pregatiri ? Daca incepea constructia acum un an, atunci in primavara lui 2018 vedeam prima nava plutind pe apa, pe bune.
Am pierdut un an (sau poate mai mult, inca nu a inceput constructia !) si „profesionistul” asta platit fara voia mea dar din banii mei are tupeul sa ne prezinte „pregatiri” ? Rusii au 6 submarine la Marea Neagra si vor avea 9 cat de curand, mi se rupe mie de „pregatirile” si „analizele” autoritatilor romane.
Sa semneze odata contractul, au UN AN intarziere si nu face nimeni puscarie pentru asta.
Solutia SIGMA e cam pe faras . Exista o actiune in justitie in ceea ce priveste atribuirea de catre guvernul Ciolos a contractului asa ca nu stiu cu ce va merge nea’Tutuianu asta in Parlament in toamna . Probabil se va cere aprobarea contractului oricare va fie el , se va face o noua licitatie si asa mai pierdem vreo 2 ani pe contestatii si alte prostii .
Ar putea fi si asa… dar sa stii ca inaptii astia din Partidu’ Luminii (cea emanata de focul Iadului) nu ar fi la prima auto-contrazicere, nici la prima intoarcere cu 180 de grade si nici la primul pas inapoi.
Pe mine chiar nu m-ar mira daca ar veni cu exact, dar exact aceeasi oferta de pe vremea lui Ciolos, acelasi tip de nava, acelasi numar, aceeasi suma, aceeasi perioada contractuala si productie, etc. Nu m-ar mira deloc !
„[…] Liviu Dragnea, care lasat sa se inteleaga ca noul ministru al Apararii va reconsidera deciziile privind inzestrarea luate de fostul executiv. Si asta in ciuda faptului ca noul ministru al Apararii, Gabriel Les, este chiar cel care s-a ocupat de aceste planuri de achzitii in Guvernul Ciolos, el fiind secretar de stat pentru armament in MApN”
Au intors-o atunci cu 180 de grade, iar acum o vor intoarce din nou, tot cu 180 de grade. Vezi, acum, dupa 1 an de zile, vom ajunge de unde am plecat.
Ce e un an pentru politicieni? Timpu’ trece leafa merge…
tocmai au facut reclama pe History la un documentar strain despre Romania si Rege Mihai in ww2…stau pe receptie.
Sa ne spui data si ora daca poti.
Se numeste „Regele care l-a pacalit pe Hitler”. Se difuzeaza pe 22 august, ora 21:00.
exact,dar e pe history ala cu H mare galben nu viasat history.eu il am langa da vinci learning pe telekom.
A cam deviat mult discutia pe aici. Avem nevoie de un articol proaspat.
Putini au remarcat (putin sigur) prezenta unui Poseidon.
E in fiecare an.
P8 Poseidon a fost in fiecare an prezent de ziua marinei?
Fii mai explicit atunci
„La ora 11,20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic cu un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval.”
http://radioconstanta.ro/2017/08/15/constanta-ziua-marinei-2017-programul-complet-si-recomandarile-autoritatilor/
Orionul, greseala mea.
old news
Ce am ajuns, sa ne ”bage” in traista americanii sa achizitionam ma irepede mijloace tehnice militare, fara ei eram …o coada de matura in alianta.
Iar treaba ca ”trebuie” sa luam de la ei obligatoriu asta-i alta prostie ”turnata” la prostii care asculta…nu vrei echi, nu te obliga nimeni
Tradare …e prea putin zis, nici nu stiu sa existe cuvant si mai dur decat acesta…
Se stie de ce T-50 va fi numit Su-57. Fiindcà 22+35=57.
Adicà F-22 si F-35 reuniti 🙂
Pardon, credeam cà sunt pe firul raportati
Au mai avut doua prototipuri Su-37 Terminator si mult mai faimosul Su-47 Berkut, asa ca PAK FA-ului iau zis Su-57. Cel putin asta e concluzia trasa de mine.
comportamentul seamana masiv cu al tatalui meu 🙂 .
Referitor la cavaleria poloneza care ataca calare tancurile germane este un mit propagat de nemti ca sa dea bine la public.
Ia uita-te putin sa vezi ce avea cavaleristul polonez in spate:
goo.gl/idtw8V
Chestia aia inca era foarte capabila atunci cand Polonia a fost atacata de Germania nazista.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wz._35_anti-tank_rifle
chestia aia strapungea 15mm de otel si era exact cat avea Panzer II maxim pe el.
Nu main suna asa de prost acum o unitate antitank care se deplasa rapid (cu ajutorul cailor) acolo unde era nevoie de ei.
…si seama cu comportamenul prea multor persoane in varsta din zonele foste comuniste. O incapatanare exagerata, combinata cu o reticenta eviscerala fata de tot ce e nou e omni-prezent nu doar la batranii din Europa de Est ci si la aia din Cuba sau Vietnam de exemplu.
Am avut discutii teribil de interesante cu batrani din multe tari capitaliste si n-a fost nici o problema, am vb cu persoane de 83 sau 87 de ani din tari gen Anglia, Elvetia, Italia, Singapore, SUA, Australia si multe alte tari si ne-am inteles de minune.
Nu e o problema faptul ca la 83 de ani te confuzeaza telefonul mobil dar e o problema cand toata viata ti-ai bagat picioarele in ele „lucruri ale diavolului” iar acum ba vrei sa inveti, ba nu vrei, ba vrei da’ nu asculti, ba gresesti si dai vina pe altu’ etc. Metoda asta de „asa era in ’54, asa facem si acum !!!!” e una extrem de proasta cand vorbim de metode de lucru in domeniul tehnologic, sa nu mai vorbim de echipamente. Nu mai suntem in ’54, accepta noul sau macar accepta sfaturi despre cum te-ar putea ajuta. Oare cum ar fi sa folosim calculatoare cu puterea de procesare a celor din ’54, motoare pe benzina sau cu reactie din ’54, materiale fabricate ca-n ’54 si asa mai departe? Progresul e rapid, mai ales in zona informatica e prea rapid chiar si pentru noi, iar dupa ce l-ai ignorat o viata intreaga in ideea ca „sunt prostii” nu le poti invata acum in 5 minute… ca e complicat. Nu e ca si cand dai la lopata sau dai cu coasa… asta e 🙂
Altfel, sa-ti traiasca tatal ! Din pacate parintii cunostintelor mele sunt prea incapatanati si prea obraznici ca sa mai beneficieze de serviciile mele gratuite, asa ca am lasat-o mai moale cu ajutatul non-stop, cu astupatul urechilor si cu disponibilitatea 24 de ore din 24 pentru ei. Nu sunt ruda cu ei, nici macar „prieten”, iar ce e abuz, e abuz 🙂
Interesanta Wz-35 asta, intr-adevar propaganda pe care am auzit-o eu mentioneaza doar atacul tancurilor folosind sabii. Cu pusca aia AT nu mai suna deloc atat de prost.